England til VM-kvartfinale etter straffesparkdrama mot Colombia

Publisert 03/07/2018 klokken 23:01 GMT+2

England mistet seieren tre minutter på overtid og så et nytt straffesparktraume i hvitøyet, men greide å holde nervene i sjakk og slo Colombia ut av fotball-VM.

Harry Kane

David Ospina reddet Jordan Hendersons straffespark, men Manual Uribe satte det neste i tverrliggeren, og det sto 3-3 da Jordan Pickford reddet Carlos Baccas skudd. Dermed hadde innbytter Eric Dier en matchball han ikke misbrukte.
Med 1-1 i kampen og 4-3 i straffesparkkonkurranse er England klar for VM-kvartfinale mot Sverige lørdag. Etter å ha røket ut på straffesparkkonkurranse i alle de seks tidligere mesterskap hvor laget har vært involvert i 11-metersrullett var det britenes tur til å juble.
Også i ordinær tid så straffespark ut til å være en vinnermelodi for England tirsdag. Harry Kane både skaffet og scoret på straffesparket som inntil tredje overtidsminutt så ut til å sende England til VM-kvartfinale. Colombia var i 80 minutter mest opptatt av å forsvare seg mot England og krangle med dommeren, men sluttspurten ga et VM-drama.
Juan Cuadrado hadde misbrukt en kjempesjanse på en kontring Kyle Walker forærte Colombia, og Radamel Falcao hadde kommet til et par farlige avslutninger, da Colombia på overtid fikk hjørnespark fra høyre.
Barcelona-stopper Yerry Mina berget Colombias avansement fra gruppespillet da han scoret på hjørnespark mot Senegal. Tirsdag ble han redningsmann igjen da han knuste Harry Maguire i luftduellen, møtte Cuadrados serve og nikket i bakken og opp i nettaket.
Dermed blåste han nytt liv i kampen og ordnet en ekstra halvtime med drama. Colombia var best i 1. ekstraomgang, England i den andre, men mål ble det ikke.

Dårlig oppførsel

Før utligningen lå kampen an til å huskes mest for colombianernes dårlige oppførsel, og situasjonen som ga England ledelse var typisk.
I det 54. minutt prøvde Kane å løpe seg fri fra sin oppasser Carlos Sánchez ved et engelsk hjørnespark. Colombias midtbaneanker tok et fast grep om spissen og antydet en ærerik fortid som bryter da han rev ham rett ned.
Dommeren sto rett ved og var ikke i tvil, men colombianerne forsinket straffesparket i over tre minutter med protester. Kane holdt hodet kaldt, ventet ut keeper David Ospina og plasserte ballen iskaldt midt i mål. Dermed tangerte han Gary Linekers rekord på seks mål for England i et VM-sluttspill.
Siste representanter fra andre enn de to tradisjonelle fotballkontinentene forsvant ut av VM mandag med Mexico og Japan, og kampen i Moskva gjorde det klart at det i kvartfinalene blir seks europeiske og to søramerikanske lag.
England tok seg til sin første VM-kvartfinale på 12 år, og håpet om den første tittelen siden VM-seieren i 1966 vokser seg stadig litt større.

Tynt uten James

Colombia måtte greie seg uten sin største stjerne og mest kreative spiller James Rodríguez, som ikke rakk kampen etter sine leggproblemer. I hans fravær gjorde José Pékerman og hans spillere en solid taktisk jobb og tok brodden av det engelske laget, men hadde lenge skuffende lite å fare med framover. England skapte heller ikke mye.
Første omgang huskes best for håndgemeng ved et engelsk frispark rett før pause. Wilmar Barrios gjorde en brå bevegelse så hodet hans traff haken til Jordan Henderson, som lot seg inspirere av Neymar og gikk over ende som om han var truffet av lynet. Dommer Mark Geiger lot spillerne krangle i flere minutter før Trippier skjøt frisparket utenfor.
Colombianerne fortsatte å vise dårlig oppførsel etter straffesparkavgjørelsen og etter det. Særlig var stjernespissen Radamel Falcao inntil sluttminuttene mer opptatt av å krangle med dommer og motspillere enn av å score målet laget hans så desperat trengte.
En stygg tabbe av Kyle Walker ti minutter før slutt ga Colombia den første sjansen, men Juan Cuadrado skjøt over på pasning fra Falcao etter en tre-mot-to-kontring. Falcao kom til et par sjanser etter det, men uten å lykkes mot Jordan Pickford.
Så tvang Mateus Uribe keeperen til en kjemperedning, og hjørnesparket ga utligning.