Nord-Irland - Norge 2-0:
Nye Norge og ny giv. Opptakten til Lars Lagerbäcks debut som norsk landslagssjef hadde vært preget av stor optimisme og håp.
Svensken som hadde tatt det islandske landslaget til kvartfinale i EM for under ett år siden.
VM-kvalifisering
Samlet spillerne på banen like etter kampslutt: – Skuffelsen er stor
16/11/2021 PÅ 22:40
Det gamle regimet var kastet. Nå skulle kjerringa endelig reises etter flere magre år uten mesterskap og ellers lite å glede seg over for våre beste menn.
Men det norske landslaget var ikke Island.
88 sekunder ut i oppgjøret var optimismen brått snudd til skuffelse, og tankene gikk tilbake til en tid man trodde var glemt.
Jamie Ward fikk både tid og plass til å motta ball og vende opp inne i det norske feltet. Nicklas Bendtners tidligere lagkamerat lot seg ikke be to ganger og plasserte ballen pent i Rune Jarsteins lengste hjørne.
– På dette nivået her er det scoring hver gang imot når man er så slappe som det de norske spillerne er der. Det der holder ikke. Det er skuffende når man har brukt fem-seks dager på å forberede seg til kamp, og så slippe inn mål etter halvannet minutt, slo Eurosports fotballekspert Kjetil Rekdal fast.
– Det er en dødssynd. Feilvendte spillere skal ikke få lov til å vende opp slik, sa ekspertkollega Bengt Eriksen.
(Artikkelen fortsetter under videoen)
Norge virket rystet. Foruten et par lange innkast fra Håvard Nordtveit var det knapt en hvitkledd spiller innom vertenes sekstenmeter i løpet av de første 25 minuttene.
– Nord-Irland er et lag som slipper inn lite mål på hjemmebane, så vi har fått et grusomt utgangspunkt med den starten vi fikk, sa Eurosports fotballekspert Kjetil Rekdal.
Men plutselig smalt det fra Søderlund. St. Etienne-spissen plukket opp en andreball like utenfor nord-irenes boks og hamret på innstinkt til med venstrefoten. Avslutningen gikk i en nesten perfekt bue over Michael McGovern i vertenes mål, men til hele Norges store skuffelse smalt ballen i tverrliggeren og ut.
Minutter senere gjorde Nord-Irland den norske jobben dobbelt så tung. Simon Davies stakk gjennom Conor Washington som alene med Jarstein var iskaldt og sendte vertene opp i 2-0. Nok en gang blir passivt norsk forsvarsspill det store utropstegnet.
– Man kan selvsagt snakke om marginer her. Søderlund hadde et skudd i tverrliggeren, men se innsatsen til Nord-Irland. De jobber knallhardt og kaster seg inn i dueller med dødsforakt, slo Rekdal fast.
Flere mål ble det ikke før pause, og det norske laget måtte gå skuffet i garderoben.
– Det er litt som det har vært hele kvaliken, vi slipper inn forholdsvis lette mål. Det første er spesielt lett, men det andre er heller ikke bra. Effektive Nord-Irland, honnør til dem, men svakt forsvarsspill av oss, oppsummerte toppfotballsjef Nils Johan Semb i pausen.
Det tok ikke mange minuttene av andreomgang før Lagerbäcks første bytte var et faktum. Mats Møller Dæhli entret gresset på Windsor Park til fordel Tarik Elyounoussi.
– Dæhli er en spiller som kan frakte ball og skape ubalanse med sin teknikk og kjappe pasninger, det byttet liker jeg, slo Rekdal fast.
Dæhli involverte seg nesten umiddelbart og forsøkte å sette fart i et for kvelden statisk norsk angrep.
Like etter var det Adama Diomandes tur til å gjøre seg klar. Også Sander Berge, som mange hadde forventet skulle starte kampen, slapp til det siste kvarteret.
– Det er vel bare for Lagerbäck til å kaste inn alt av offensiv kraft han har nå. Med tap her er i hvertfall håpet om VM ute, sa Eurosports kommentator Kenneth Fredheim.
Men tap ble det og drømmen om VM, som Lagerbäck tidligere i uken ga mellom 10 og 40 prosents sjanse, ser nå svært fjern ut.
Trøsten får være at Norge utover andreomgangen begynte å se mer og mer ut som et lag, og kom til flere brukbare avslutningsmuligheter. Det hadde til og med ikke vært helt urettferdig med en redusering. Et annet poeng man kan med seg er at sifrene ble enda styggere i Norges forrige landslagssjefs debut. Per-Mathias Høgmo tapte nemlig 0-3 på bortebane mot Slovenia.
Det er imidlertid tydelig at vår nye svenske mirakelmann fremdeles har en stor jobb foran seg, men vi nordmenn mister vel aldri motet.
– Vi kan ikke vurdere Lagerbäck ut fra dette her, han må få mer tid til å sette sitt preg på laget. Det som ble vist i førsteomgang var absolutt ikke bra, men det ble bedre etter pause, konkluderte Rekdal.
Les mer: Dette sa Lagerbäck etter tapet
Dette var Norges lag:
Jarstein - Elabdellaoui, Hovland, Valsvik, Skjelvik - Elyounoussi, Nordtveit, Johansen (K), Elyounoussi - Søderlund, King.
VM-kvalifisering
VM-drømmen brast for Norge – sjanseløse i Rotterdam
16/11/2021 PÅ 21:39
VM-kvalifisering
Solbakken fra start – slik stiller Norge mot Nederland
16/11/2021 PÅ 18:40