Populære sporter
All sport
Vis alt

Reagerer på Riise-uttalelser: – Fremstiller de som dumme

Even Lübeck

Publisert 24/03/2023 klokken 11:14 GMT+1

Toppserie-starten er rett rundt hjørnet. Uttalelser fra Avaldsnes-trener John Arne Riise har satt fyr på fotball-Norge før seriestart. Også Stabæk-spiller Zara Jönsson reagerer på det Riise har sagt.

Zara Jönsson

Foto: NTB

Under forrige ukes kickoff for Toppserien ble John Arne Riise intervjuet av TV 2-programleder Anne Sturød, sammen med Stabæk-trener Petter Belsvik og André Bergdølmo, som er hovedtrener for LSK Kvinner.
Det var i den forbindelse at Riise kom det disse oppsiktsvekkende utsagnene om kvinnefotball versus herrefotball:
– Det er nødvending å være mer på feltet og engasjert enn i herrefotballen. Du må være der hele tiden å påpeke hva du har lyst til å få frem. Der er herrefotballen kanskje litt foran med at de ser mer fotball og kan mer fotball. Sånn på feltet er det litt annerledes jobbing, sa han blant annet.
– Jeg føler at når jeg har sagt ting ti ganger så burde de ha skjønt det, men det er ikke alltid de gjør det, man må si det kanskje hundre ganger, og det var litt uvant, sa han videre.

Forstår ikke

Uttalelsene til Riise har fått flere i fotball-Norge til å heve øyenbrynene. Stabæk-spiller og Sveriges U23-landslagsspiller Zara Jönsson forstår ikke årsaken til at Riise har sagt det han har sagt.
– Jeg vet ikke hva jeg skal si... Det er synd at man som Toppserie-trener legger det frem på den måten og vinkler det på den måten. Han er dametrener og lever i damefotballen, så jeg skjønner ikke hvorfor han sa det. Det er ingen kjønnsforskjeller, så jeg synes det blir feil å si det han sier, sier Jönsson til Discovery.
Hun fortsetter:
– At spilleforståelse har mye å si med at du ser mye fotball kan hende. Men at det er en kjønnsforskjell ligger det lite i, synes jeg. Det er veldig spesielt av ham å si. Han setter jo sine egne jenter i dårlig lys og fremstiller de som dumme. Jeg skjønner ikke gevinsten av å si det han sier.
picture

Zara Jönsson er datteren til tidligere Stabæk-trener Jan Jönsson. Her er de to sammen etter Lillestrøm-Stabæk i 2008.

Foto: NTB

Svarer på anklagene

Det var lenge stille fra Riise etter uttalelsene, men på Instagram har han forklart situasjonen.
«Ikke i min villeste fantasi så jeg for meg at dette skulle bli en stor greie», skriver Riise.
«Om jeg tråkket på noens tær, så beklager jeg det. Kanskje jeg skulle ordlagt meg annerledes», fortsetter Avaldsnes-treneren, og poengterer at han har jobbet for å løfte damefotballen de siste 14 månedene.
«At noen spillere og trenere hopper på og er kritiske til meg og det jeg sa så jeg ikke for meg. Igjen så var dette min erfaring med MITT meget unge lag. Ikke Brann, ikke RBK som har noen av de beste spillerne i landet og mer rutine. Det hadde jeg håpet at flere skjønte», skriver han i tillegg.

Flere har reagert

Hun legger til at hun har møtt Riise ved to anledninger i 2022 og ikke har lagt noe særlig merke til den eksentriske treneren.
– Vi holder lite fokus på motstanderne og trenerne, så jeg har ikke notert noe ved ham. Men at han sier sånt er jo ukonstruktivt til en ung spillergruppe. Hvor ligger gevinsten? Man skal jo være pedagogisk som trener, sier hun.
Også flere andre har reagert på uttalelsene til Riise.
– Han bør se litt innover, lese en bok om pedagogikk, motivasjon og prestasjon. Det er mitt tips, sier RBKs Cesilie Andreassen til TV 2.
– Jeg tror ikke det finnes én herrefotballspiller man kan trekke frem som er komplett på sånne ting heller, sier Branns Andrine Hegerberg.

Håper å gjenta suksessen

Jönsson og hennes Stabæk imponerte i 2022 og ble nummer fire i grunnserien, men fikk det tøft i sluttspillet mot Brann, Rosenborg og Vålerenga. Likevel er de sultne på å bite fra seg også i 2023.
– Det blir gøy å komme i gang med kamper som betyr noe. Vi er klare og sultne, så jeg har troen på en god sesong. Vi har ikke satt noen klare målsettinger enda, men vi vil jo ikke gjøre det noe dårligere enn 4. plassen i fjor!
– Det hadde vært helt konge å tangere den. Vi kommer nok til å kjempe med LSK Kvinner om den 4. plassen, for jeg føler topp tre er satt med Brann, Rosenborg og Vålerenga. De er nok ganske suverene i år og, fortsetter hun.
Jönsson, som står med fem landskamper for Sverige U23, noterte seg for fire mål på 24 seriekamper i fjor, og var med på å ta cupsølv.
– Jeg må bare fortsette med det jeg gjorde bra i fjor, samt å prøve på nye ting. Er jeg lojal til lagtaktikken er den lojal tilbake. Jeg kommer til å få mange målsjanser, så jeg skal ha fokus på å ha et godt avslutningsreportoar.
Stabæk serieåpner borte mot Rosenborg lørdag.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame