Populære sporter
All sport
Vis alt

Roser Glimts tøffe linje: – I en drømmeverden skal klubbene bli mye tøffere

Stein-Erik Stormoen

Publisert 30/12/2021 klokken 20:55 GMT+1

Ola Solbakken skal ha gitt beskjed om at det er uaktuelt å forlenge med Bodø/Glimt, og at de dermed har to vinduer å selge ham på. Klubben skal på sin side ha takket nei til et stort bud. Det får de ros for.

Ola Solbakken

Foto: NTB

Ola Solbakken har ett år igjen av kontrakten på Aspmyra, og det skapte reaksjoner i Bodø da han leverte følgende uttalelse til Trønderbladet for noen dager siden:
– Vi har bestemt oss for at det er uaktuelt å forlenge med Bodø/Glimt. Det har vi gitt beskjed om til klubben om for en stund tilbake. Nå har de to vinduer å selge meg på. Enten nå i vinter eller til sommeren. Hvis ikke går jeg gratis etter neste sesong.
Nå hevder TV 2 at Bodø/Glimt skal ha mottatt et bud på 40 millioner kroner for lynvingen, som også har fått sin debut på landslaget, men at de skal kreve helt opp mot 70 millioner kroner for ham etter storspillet denne sesongen.
Ikke minst har spill i Europa vist seg å være en viktig faktor til verdiøkningen.
Det skal være konkret interesse fra Tyskland, Tyrkia og Italia, melder kanalen. Ifølge både Avisa Nordland og tyrkisk CNN skal det angivelig ha vært et møte mellom Solbakkens agent og den tyrkiske storklubben Galatasaray.
Daglig leder Frode Thomassen ønsker ikke å kommentere de konkrete opplysningene overfor TV 2, men sier på generelt grunnlag at norske klubber har et felles ansvar.
– Det handler ikke bare om enkeltspillere og overgangssummer, men om at det er et viktig signal å sende for norsk fotball som helhet. Det vil være helt sentralt å løfte verdien av den norske ligaen og norske spillere for fremtiden, og der har vi som klubber et stort ansvar, sier Thomassen.

Berntsens hjertesukk

Det er på linje med det Sarpsborg-sportssjef Thomas Berntsen tidligere har vært inne på overfor Discovery. I en prat om Ibrahima Kone, dro han selv uoppfordret frem eksempelet Patrick Berg da han snakket generelt om priser.
– Jeg synes vi prater for lave priser. Vi setter lista for lavt. Se i Sverige nå, de solgte en midtstopper på 23 år fra Elfsborg til Gent for 40 millioner. Patrick Berg skal ikke gå under 40 han. Det er bare tull, sa Berntsen og fortsatte:
– Så blir det fremstilt i media som at det er klubbene som er vanskelige. Men det kan ikke være slik nå at man skal komme til Norge for å hente billige spillere. Bodø/Glimt er kanskje Skandinavias beste lag, akkurat nå. I hvert fall når de er skadefrie. Hvorfor skal de selge noe billigere enn Elfsborg i Sverige?
Det var i slutten av oktober, og praten gikk om en potensiell sum på 20 millioner for Berg. Etter rapportene skal Berg ha gått for om lag 40 millioner til Frankrike.
Erik Botheim ble hentet til russiske Kranodar for en rekordsum med en totalramme på rundt 100 millioner kroner.
Nå skal altså Glimt ha krevd opp mot 70 for Solbakken, som har kontrakt en sesong til.
– For det første, er det bra av klubben å ikke la ham diktere situasjonen. Han har kontrakt der og bestemmer ikke. Så det er fint at klubben sier han ikke kan presse seg ut av denne situasjonen, sier Discovery-ekspert Joacim Jonsson.

Lettere med penger

Han liker Bodø/Glimts tanke om at norske klubber må ta ansvar og si nei til billigsalg.
Samtidig påpeker han:
– De er i en heldig situasjon hvor de nå har råd til å si nei. Det er en av grunnene til at de kan heve lista. Det er veldig lett for klubbledere å si at nå må vi heve prisen og bli tøffere, når man har penger.
– Si det til Haugesund, som er blakke som kirkerotter, eller Strømsgodset. De har kanskje ikke makten til å si nei og er presset på økonomi. Agenter som er involvert vet naturligvis situasjonen, og man prater og kan presse og trykke litt mer, så blir man nødt til å selge. Noen er nødt, legger han til.
Det går naturligvis andre veien også. Andre norske klubber vet nå at Bodø/Glimt har solgt for enorme summer de siste årene. Derfor kan man kreve mer i retur.
Derfor handler mye om bildet man skaper av norsk fotball ute i verden.
– I en drømmeverden skal klubbene bli mye, mye tøffere. Det er fint at Bodø/Glimt gjør det, det kan være med på å forbedre anseelsen til norske klubber. Det er helt riktig gjort.

– Helt avgjørende

Nok en gang viser disse summene hvor viktig gode prestasjoner i Europa er, mener eksperten.
– Det er fullstendig avgjørende, og det som har hevet prisene. Jens Petter Hauge var før Milan-kampen kanskje verdt 25. Så ble det 50. Se på Erik Botheim, med to gode kamper mot Roma. Det er helt avgjørende for norske klubber å komme ut i Europa for å heve prisene.
– Rosenborg er fortsatt bra ansett ute i Europa etter det de har levert tidligere, og derfor kan de kreve litt. Molde har gjort det bra og kan kreve litt. Det er enklere da, mener Jonsson.
Han peker også på en annen faktor han mener spiller i prisutviklingen.
– Nordmenn, som Erling Braut Haaland. Det er mange klubber som sitter og spør seg hvorfor de ikke tok sjansen eller speidet ham godt nok. Det gullegget han er blitt, har nok også vært med på å endre bildet litt.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame