Eksplosjonene, som beskrives som et «målrettet angrep» mot det tyske fotballaget av en politisjef i Dortmund, skaket opp en hel fotballverden i forbindelse med tirsdagens planlagte mesterligakamp mot franske Monaco. Kampen ble utsatt i ett døgn.
Etterforskningen vil bli fokusert rundt et brev der noen påtar seg ansvaret for aksjonen nær Dortmund-lagets spillerhotell. Brevet ble funnet ikke langt unna der eksplosjonene fant sted.
– Brevskriveren påtar seg ansvaret for det som skjedde, opplyste den tyske statsadvokaten Sandra Lücke sent tirsdag kveld.
Eliteserien
Sjekk VIF-keeperens «hemmelige våpen»: – Handler om å kamuflere
6 TIMER SIDEN
Hun understreket samtidig at man fortsatt jobbet for å få stadfestet at brevet er ekte.
Onsdag morgen skriver tyske Bild at politiet etterforsker en islamistkobling etter ekslosjonene. Ifølge avisen innledet brevet som ble funnet nært åstedet med: «I Allahs navn, den nådige, den barmhjertige».
Det er imidlertid ikke slått fast fra noen hold at islamister står bak angrepet. Tirsdag kveld verserte et annet brev på internett. Ifølge politiet kan brevets ordly tale for at det stammet fra det anti-fascistiske miljøet. Det er heller ikke avklart om dette brevet er autentisk.

Usikkert motiv

Tyske myndigheter har inntil videre latt være å omtale tirsdagens episode som et terrorangrep. Fra offisielt hold understrekes det at det er for tidlig å fastslå hva som kan være motivet.
Men Tyskland har vært i høy beredskap i kjølvannet av flere voldelige angrep i fjor, der iblant terrorangrepet mot julemarkedet i Berlin. Der mistet 12 mennesker livet.
Tirsdagens eksplosjoner oppsto kun halvannen time før kampstart i mesterligaoppgjøret mellom Borussia Dortmund og Monaco. Spillerbussen med hjemmelagets spillere var på vei til arenaen der kampen skulle spilles.
Like etter at bussen hadde forlatt spillerhotellet i sentrum av byen kunne flere høye smell høres.

Store skader

– Vi antar at dette var et målrettet angrep mot Dortmund som fotballklubb, sa den tyske politisjefen Gregor Lange da han møtte pressen sent tirsdag kveld.
Spillerbussen ble påført store skader i angrepet. En rekke vinduer ble blåst ut, og bussen hadde tydelige brannskader på den ene siden.
Den tyske storavisen Bild siterer anonyme kilder på at politiet nå jakter på en bil gjerningsmennene kan ha kommet seg unna i.
De første undersøkelsene skal tyde på at sprengladningene kan ha vært gjemt bak en hekk ved en parkeringsplass. Da Dortmund-bussen passerte forbi ble de detonert.
Det er ventet ekstra sikkerhetsoppbud i forbindelse med at den utsatte kampen skal spilles onsdag kveld.

Vil vinne for Bartra

En av dem det gikk verst utover er tyskernes midtstopper Marc Bartra. Noen timer etter angrepet ble spanjolen operert for brudd i håndleddet. I tillegg fikk han påvist flere fremmedlegemer i armen.
– Vi er alle i sjokk, og våre tanker er hos Marc. Vi håper at han kommer seg raskt på beina, sier kaptein Schmelzer til klubbens nettsider.
Forsvarsspiller ble truffet av glass-splinter da en rekke vinduer ble blåst ut i eksplosjonen.
– Den rådende stemningen i troppen synes å være at «nå spiller vi denne kampen for Marc», sier Schmelzer.
(©NTB)
Fotball
Mener Solbakken bør ta ut Berisha på landslaget
6 TIMER SIDEN
OBOS-ligaen
Se høydepunkt: Sandnes Ulf snudde det mot Stjørdals-Blink
6 TIMER SIDEN