– Jeg må innrømme at det er godt å få det landet og avklart. Jeg gleder meg egentlig bare til å komme i gang, sier Stabæks ferske trener, Eirik Kjønø til Discovery.
Jan Jönssons arvtaker er 30 år og har tidligere markert seg i OBOS-ligaen – den gang som Grorud-trener. I februar ble han ansatt som svenskens assistent, men bare fem måneder senere får han muligheten som hovedtrener.
UEFA Europa League
Nådeløs Glimt-profil – mener laget sviktet i forberedelsene
31 MINUTTER SIDEN
Nå starter jobben med å få maskineriet i gang hos den talentfulle spillergruppen på Nadderud. Det skal han gjøre med sin egne filosofi.
– Hvis du så noen Grorud-kamper i fjor, så håper jeg at vi ligner en del på det så fort som mulig – spesielt i angrep. Det er ikke sikkert at det er gjort over natta, for det aller viktigste i juli er å ta poeng. Vi må vinne viktige kamper mot lag rundt oss på tabellen.
Kjønø lover likevel at han skal gjøre om et Stabæk til et sprudlende og underholdende fotballag.
– På sikt skal vi være et lag med hurtig balltempo, få berøringer, veggspill, gjenvinninger, og et aggresivt og oppofrende forsvarsspill.
– Føler du at spillerne i Stabæk-troppen er i stand til å spille en sånn fotball?
– Ja, jeg mener det. Vi har de rette typene, og så vil Stabæk, som alle andre klubber i Eliteserien, vurdere spillere inn mot et vindu. Vi får se hva vi gjør, men vi skal ikke endre hele stallen. Først og fremst skal vi jobbe med å utvikle de vi har. Vi har flere unge og talentfulle spillere, og de skal vi gjøre bedre, sier den nyansatte Stabæk-treneren.
Den ferske hovedtreneren ønsker ikke å trekke frem noen spesifikke navn som han gleder seg ekstra til å jobbe med, men en 16-åring er vanskelig å komme utenom.
– Selvfølgelig skal vi få maksimalt ut av Antonio Nusa, som utvilsomt er et kjempetalent, men det er så mange unge spillere som jeg ser kan ta steg. Det gjelder de eldre også, faktisk. Nå som vi blir enige om en spillestil og har tydelighet, så tror jeg selv de eldste kan vokse utover i sesongen.
Les også: Kjønø har listen klar – ønsker Grorud-duo

Ung trener, yngre lag

Eirik Kjønø er bare 30 år, mens snittalderen på startelleveren i det forsmedelige hjemmetapet mot Sandefjord på søndag var rundt 22.
Tidligere har Discovery-ekspert Joacim Jonsson sagt at om Kjønø blir en suksess, kan det ha lignende effekt som Julian Nagelsmann har hatt på unge trenere i Tyskland.
30-åringen kan være en døråpner for andre fremadstormende trenertalenter i Norge.
– Jeg tenker at det er naturlig at han sier det han sier. For tre år siden var det bare meg og Nesselquist (Ole Martin, journ.anm.) som var unge trenere, og vi var i andredivisjon. Nå er det mange flere unge trenere. Du ser det i OBOS-ligaen, men det er ikke på grunn av oss – det er en trend.
Kjønø mener at Fotball-Norge har godt av litt ferskt blod og nye tankeganger på trenersiden.
– Jeg tror flere styreledere ser verdien i å ha en trener som tenker annerledes. Jeg sier ikke at det alltid er det beste, men jeg tror det blir vanligere. Nå er det veldig uvanlig at en i 30-årene er i Eliteserien. Det har nesten ikke skjedd før, og jeg tror det endrer seg på kort tid.
Er det nok erfaring til å holde seg oppe?
– Det vil tiden vise, for vi har en tøff utfordring foran oss! Med seks poeng på ti kamper, er vi nødt til å ta mer poeng fremover. Men jeg mener jo at det skal være godt nok og at vi klarer å sanke poeng. At jeg står her og sier det nytter dog ikke. Vi må vise det på banen, forteller sier 30-åringen.
Dermed vil den største utfordringen til Kjønø og co. være å ta nok poeng på de siste 20 kampene, og reisen starter på mandag. Kjønø har ikke fått snakket med spillergruppa i den nye rollen. Stabæk-leiren har vært ute i ferie den siste uken, og den nybakte hovedtreneren vil ha sin første trening fra neste uke.
– Den uka blir ekstremt viktig og må brukes godt. Vi skal være tre dager i Fredrikstad for å ha en del møter om spillestil og hvordan vi skal snu det sammen. Hele laget har nødt til å skape den nødvendige energien sammen og dra skuta i riktig retning. Samme hvilken retning, men vi må samle oss om én og gjøre det skikkelig. Hver eneste økt må brukes til å få inn noen av mine egne tanker og prinsipper, avslører Kjønø.
Sett denne? Artikkelen fortsetter under videoen

Wangberg om Stabæk: – Regningen kommer for en dag

Lovnad til fansen

Det har vært misnøye blant «De Blaa» etter en rekke dårlige resultater og et planløst Stabæk-lag. Etter ti spilte kamper, er bærumsklubben på 15. plass og står med fattige seks poeng. Det skal Eirik Kjønø gjøre alt som står i sin makt for å endre på.
– Det jeg kan si er at jeg skal jobbe beinhardt og gjøre alt jeg kan for at vi skal ta nok poeng. Jeg kommer til å kreve at spillerne alltid møter opp forberedt og er villige til å fighte for hvert eneste poeng. På sikt skal vi skape et underholdende lag i tillegg.
– Så det er verdt å møte opp på Nadderud fremover?
– Ja, vi trenger det! Vi må snu dette sammen, og vi blir bedre av å ha fansen på tribunen. Stabæk trenger absolutt alle, avslutter Stabæks nye trener.
Eirik Kjønø får sin debut som Stabæk-trener borte mot Strømsgodset 18. juli.
UEFA Europa League
Hareide raste etter stygge scener: – Motbydelig
EN TIME SIDEN
Fotball
– Hadde vi ikke gjort det, hadde vi angret resten av livet
6 TIMER SIDEN