Populære sporter
All sport
Vis alt

Cupen går tilbake til «normalt» i 2023 – Glimt-treneren reagerer

Joakim Opphus

Oppdatert 12/10/2022 klokken 15:37 GMT+2

Fotball-NM for menn skal neste sesong gjennomføres som normalt i kalenderåret 2023, har Norges Fotballforbund bestemt. Det er ikke Bodø/Glimt trener Kjetil Knutsen noen stor fan av.

Molde-trener Erling Moe og Bodø/Glimt-trener Kjetil Knutsen under cupfinalen 2021, spilt i mai 2022.

Foto: NTB

Avgjørelsen ble tatt på et styremøte i Trondheim onsdag.
– Det som har vært diskutert, er om vi kan og bør ha to NM i 2023. Altså resten av 2022-utgaven og hele NM 2023. Klarer vi det i kalenderen, og er det gunstig, sa fotballpresident Lise Klaveness.
Hun la videre til at både toppklubber, supportere, kretser og ligaorganisasjoner er hørt i en innspillsrunde som har vært gjennomført.
– Vi har fått en ganske unison tilbakemelding. Noen var for å kutte NM i 2023 og starte på ny frisk neste år, men det var noen få stemmer. Men ellers var det en ganske unison tilbakemelding om at vi skal beholde NM i 2023, sa Klaveness.

Knutsen: – Skadelig

Deling av cupen over to kalenderår ble innført i fjor sommer som et tiltak på grunn av etterslep etter koronapandemien. Molde tok i år cupgull med finale 1. mai. Koronamodellen blir altså ikke videreført.
En som har talt «korona-modellens» sak er Bodø/Glimt-trener Kjetil Knutsen. På pressekonferansen i forbindelse med Glimts Europa League-kamp mot Arsenal torsdag fikk treneren spørsmål om hva han synes om at cupen går tilbake til det tidligere formatet.
– I min verden er dette en liten kompromissløsning. I min verden er ofte kompromisser, det kan være lurt, men ikke alltid, sier han.
– Jeg håper aldri noen lag opplever tilsvarende. Det er skadelig for produktet norsk fotball, sier Knutsen og sikter til fjerderunde-oppgjøret i cupen mot Aalesund tilbake i mars. Kampen ble flyttet for å legge til rette for Glimts kamper i Europa.
Det nye kamptidspunktet var ikke mulig for Aafk å stille lag, og Glimt ble tilkjent seieren på walkover.
– Det var litt overraskende for meg, men det var nok det de fleste klubbene ønsket, avslutter Knutsen.

Omstridt

Fotballstyret har også lagt vekk på at fotball-NM må revitaliseres. Bakteppet er at interessen rundt turneringen fortsatt er stor, men likevel dalende.
– Utgangspunktet er at NM er en institusjon og en turnering med lange tradisjoner. Det vekker store emosjoner hvis man prøver å gjøre noe med den. Så har vi likevel merket at trendpilene går nedover for interessen, særlig for kampene mellom 1. og 2. runde og finalen. Vi må snu den pilen, sa fotballpresidenten.
Formatet for cupen etter 2022/23-utgaven har vært et mye omdiskutert tema i Fotball-Norge den siste tiden, og NFF har jobbet med flere ulike løsninger. De tre mest sannsynlige scenarioene skal ha vært:
  • Å starte 2023-cupen etter finalen i mai, som blir noe senere enn i et «normalår», og fullføre med finale i løpet av året.
  • Å fortsette med å dele cupen over to kalenderår, med de første rundene i 2023 og avslutningen i 2024.
  • Å ikke spille cupen i det hele tatt.
Det første alternativet ble altså løsningen.
2023-utgaven av cupen starter uken etter at 2022-finalen er spilt til våren.
Kvinnene har til tross for koronapandemien fortsatt å spille ordinær cupsesong. Årets finale mellom Brann og Stabæk spilles 5. november.
(©NTB/Discovery)
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame