Brann til cupfinale for første gang på 12 år: – Var som en hjemmebane

Kristian Hennie

Oppdatert 26/04/2023 klokken 22:18 GMT+2

Brann var favoritter i semifinalen mot Stabæk onsdag kveld, og Eirik Hornelands menn innfridde det stemplet til det fulle.

Brannspillerne jubler etter Aune Heggebø sin 1-0-scoring under semifinalen i cupen mellom Stabæk og Brann på Nadderud stadion

NADDERUD (Discovery):
Stabæk - Brann 0-2 (0-1)
Det var 19 år siden det hadde skjedd sist, at Stabæk og Brann møttes til semifinale i cupen på Nadderud. Den gangen gikk bergenserne seirende ut, og de gjentok det i år.
Eirik Hornelands menn fortsetter å vinne fotballkamper, og onsdag kveld ble det dominans og avansement til første cupfinale siden 2011.
— Trøkket har vært enormt rundt klubben siden OBOS i fjor egentlig. Det føles kanonbra. Jeg gleder meg helt sinnsykt til mai, sier Aune Heggebø til Discovery etter triumfen.
Stabæk-spiller Fredrik Krogstad var naturlig nok skuffet etter tapet.
— Det er veldig bittert. Vi går glipp av en ordentlig fest i mai, sier han til Discovery.

Klar beskjed

Det var et solid antall tilreisende eller Oslo-boende bergensere som hadde tatt turen til Nadderud onsdag.
– Det var som en hjemmebane. Det var litt flashback til OBOS i fjor, hvor vi var ledende på tribunene. Det er utrolig bra, og det kan være med på å gi oss seieren, sier Brann-kaptein Sivert Heltne Nilsen til Discovery.
–– Det er fantastisk å gi Bergen og Brann muligheten til å reise til Oslo og farge byen rød. Det er en drøm som går i oppfyllelse. Å spille cupfinalen med Brann... det blir ikke større enn det, sa Brann-kapteinen til NRK etter seieren.
På spørsmål på hvilken motstander han ønsker å møte i finalen er svaret klart:
– Gi oss Bodø!
Slik startet lagene på Nadderud:

Stabæk (3-5-2): Pettersson - Pedersen, Næss, Skovgaard - Ottesen, Edwards, Lucca, Krogstad, Andresen - Høgh, Kabran
Brann (4-3-3): Dyngeland - Crone, Pallesen Knudsen, Sery Larsen, Kristiansen - Horn Myhre, Heltne Nilsen, Rasmussen - Blomberg, Finne, Heggebø

Brann-dominans fra start

Brann gikk ut hardt ut fra startblokkene og var laget som tok tak i ballen fra start på Nadderud-matta.
Kvarteret var spilt da bortelagets Felix Horn Myhre fikk tid til å fyre av fra sekstenmeter-streken, men Isak Pettersson i Stabæk-buret hadde god kontroll på skuddet.
Eirik Hornelands menn fortsatte å styre banespillet, og kun fem minutter senere var dagens første scoring et faktum. Mathias Rasmussen slo et prikfritt innlegg på bakerste, hvor Aune Heggebø enkelt kunne ekspedere ballen i mål.

Og Brann fortsatte å kjøre kampen. Minutter etter scoringen var Ole Didrik Blomberg nære ved å øke ledelsen, men en god svenske i hjemmelagets mål hindret ny scoring.
Stabæk kom seg litt mer inn i kampen etterhvert, og da halvtimen var spilt var Fredrik Krogstad nære på å utlikne etter klabb og babb i Branns sekstenmeter. Flere sjanser ble det ikke i den første omgangen, og bortelaget gikk til pause i ledelsen.

Gjorde som i 2004

I den andre omgangen var det igjen bortelaget fra Bergen som kom til den første halvsjansen.
Formspiller Bård Finne dro seg innover til høyre i Stabæks sekstenmeter og fyrte av, men skuddet gikk noen meter utenfor.
Ti minutter inn i den andre omgangen gjorde Stabæk-trener Lars Bohinen grep, og inn kom nysignering Mushaga Bakenga og tidligere Brann-spiller Fredrik Haugen. Men de byttene hadde ingen umiddelbar effekt, etter som det var Brann som straffet hjemmelaget.
Nok et fint Brann-angrep endte med at Svenn Crone slo et godt innlegg, som endte hos Finne. 28-åringen gjorde ingen feil og satte kontant inn 2-0 for bortelaget.
I det 80. spilleminutt fikk innbytter Bakenga en utrolig sjanse til å redusere. Trønderen ble spilt gjennom, men spissen klarte ikke å få ballen forbi Dyngeland som slo til med en strålende redning med venstrearmen på Bakenga som prøvde å plassere den i det lengste hjørnet.
Mot slutten av kampen tok temperaturen seg opp mellom de to lagene. Et par situasjoner med Stabæks Kasper Høgh som er alt for sent ut med en takling og Nicolai Næss som minnet mer om en proffbryter i en duell med målscorer Heggebø.
Frederik Bøsting hadde også et skudd i tverlliggeren noen få minutter før fulltid.
Flere mål ble det ikke på Nadderud-matta onsdag, og Brann er dermed klare for sin første cupfinale siden 2011. Finalen spilles på Ullevål 20.mai, hvor de møter Lillestrøm som slo Bodø/Glimt i den andre semifinalen onsdag kveld.
I 2004 møttes også Stabæk og Brann i semifinalen på Nadderud. Den gangen gjorde Brann som i år, og da vant de også cupfinalen.