Tirsdag tok Leif Gunnar Smerud ut U21-troppen som skal møte Østerrike i EM-kvalifiseringen. Til den troppen ble blant andre Markus Solbakken tatt ut.
Det var første gang Solbakken var med i troppen siden september 2020, og Smerud brukte da anledningen til å si at vi i Norge er for raske med å avskrive unge spillere.
Fotball
Fortsetter karrieren i Italia: – Et veldig riktig valg for meg
2 TIMER SIDEN
– Erfaringen min etter noen år i denne jobben, er at det er veldig mange som blir avskrevet, hvor man blir litt usikker på dem underveis. De leverer kanskje bra, får et gjennombrudd og så stopper det litt opp, sier Smerud.
Se video av Smeruds tanker om talenter som avskrives (saken fortsetter under):

U21-sjefen: – Måten de håndterer motgang på er avgjørende

Solbakken fikk debuten sin på U21-landslaget allerede i 2018. Da var den nåværende Viking-spilleren bare 18-år gammel. Smerud mener hvordan spilleren takler stagneringen er viktig.
– Måten de håndterer det på er helt avgjørende. Erik Botheim er kanskje det beste eksempelet på en som gikk i seg selv, kom til et miljø hvor han ble utfordret på å gå i seg selv - jobbet knallhardt og fikk det til, forklarer U21-sjefen.
Erik Botheim ble, som Solbakken, ansett som et stort talent. Men etter et mislykket låneopphold i Stabæk i 2020 ble Botheim og Rosenborg enige om å terminere kontrakten med den da 21-år gamle spissen.
Etter å ha blitt plukket opp av Bodø/Glimt scoret Lyn-gutten 15 mål i Eliteserien og ble solgt til russiske Krasnodar.

– Kan stoppe helt opp

Discovery-ekspert Tor Ole Skullerud har flere års erfaring med talenter som tidligere trener på U21-landslaget, Molde og Strømsgodset. Han peker på den store troen Kjetil Knutsen hadde på Botheim som nøkkelen til suksess.
– Man kan si at Botheim ble avskrevet i Rosenborg, men dette handler også om at han kom til en klubb hvor han fikk masse tillitt. Det å velge riktig klubb i denne sammenhengen er ekstremt viktig, sier eksperten.
Nå maner Smerud til at hverken spillerne selv eller omgivelsene må avskrive spillere i ung alder.
– Faren hvis vi skriver de av for tidlig, eller at de begynner å lete etter forklaringer i omgivelsene, i stedet for i seg selv, er at det stopper helt opp og de ikke blir noe. Det er det mange eksempler på, men når de er mellom 18 og 20 år kan de være nære å få ut sitt potensial.
– Det er grunn til å holde koken når du har lagt så mye i det, selv om treneren er «idiot» og du ikke spiller, så må man ikke gi seg, fortsetter 45-åringen.
Saken fortsetter under videoen.

– Botheim ser fram til å komme på samling

– Ikke tilfeldig

Skullerud trekker fram Sander Svendsen, som slo gjennom i Molde som 17-åring under hans ledelse. I 2015-sesongen fikk talentet fra egne rekker 20 kamper fra start og noterte seg for åtte mål og tre assist i en kantrolle.
– Sander fikk mye spilletid, men med konkurranse fra Björn Bergmann Sigurdarson, Fredrik Gulbrandsen, Daniel Chima Chukwhu og Tommy Høiland sier det seg selv at veien fram er vanskelig, men han var «tøff i nøtta» og har fått en bra karriere, sier hans tidligere trener.
Sommeren 2017 gikk Svendsen til svenske Hammarby, hvor han hadde fast plass på laget samme høsten. I sesongen etter gikk det tråere og lysluggen ble solgt til danske Odense i 2019.
Etter varierende prestasjoner de siste fire årene har kantspilleren blitt lånt ut til Odd og Brann, før han igjen ble lånt ut til skienslaget hele sesongen i fjor. Der fikk han sin beste sesong målpoengsmessig, med åtte mål og seks assist.

Sander Svendsen

Foto: NTB

Nå nyter Svendsen, som bare har nådd 24 år, tillitt i OB igjen og scoret nylig i bortekampen mot Sønderjyske.
– Det er ikke tilfeldig, men ofte er det kamp om plassene på laget og en skade på en erfaren spiller kan åpne dørene. Da må du være klar og ta vare på muligheten. Å være tålmodig og prøve noe nytt hvor man får rikelig med spilletid er ofte veien å slå tilbake, sier Skullerud.
Onsdag snakket Glimt-trener Kjetil Knutsen om at spillerne burde høre mer på trenere enn agenter, når de skal bytte klubb. Temaet kom opp i forbindelse med Marius Lode og Patrick Berg, som ikke har fått en drømmestart i Schalke og Lens.
– Jeg er veldig enig med Kjetil i det. Det handler om timing og ta fornuftige steg, samtidig som man utfordrer seg selv, sier Skullerud, som også peker på at det er marginer i en slik prosess.
Saken fortsetter under videoen.

Se høydepunktene: Svendsen-suser sikret Odd-poeng på Aspmyra

Vanskelig vurdering

Smerud vedgår at landslagsuttak i mars er utfordrende på U21-nivå. Troppene til siddisen er som regel fulle av spillere som til daglig spiller i norsk fotball som ikke er i sesong frem til uttaket.
– Det gjør at mars-uttaket ofte kan bli utfordrende. Noen har spilt mot Celtic og AZ, mens andre har spilt treningskamp på en eksotisk bane mot en eksotisk motstander som man ikke vet nivået til. Da gjelder det å følge spillerne tett og kalibrere tett. Det hjelper litt at vi har hatt en tellende runde i cupen, forklarer Smerud som skal ta med seg landslaget til Spania på en treningsleir før kampen mot Østerrike.
Disse er tatt ut til U21-landslagets kamp mot Østerrike 29. mars:
Keepere: Kristoffer Klaesson (Leeds), Mads Hedenstad Christiansen (LSK), Oliver Petersen (Molde)
Forsvar: Jesper Daland (Cercle Brugge), Henrik Heggheim (Brøndby), Colin Rösler (LSK), Ole Martin Kolskogen (Brann), Sebastian Sebulonsen (Viking), Eskil Smidesang Edh (LSK), Josef Baccay (Odd), Fredrik Oppegård (PSV)
Midtbane: Markus Solbakken (Viking), Kristoffer Askildsen (Sampdoria), Elias Kristoffersen Hagen (Bodø/Glimt), Johan Hove (Strømsgodset), Hugo Vetlesen (Bodø/Glimt), Håkon Evjen (AZ Alkmaar), Tobias Christensen (Vålerenga)
Angrep: Noah Jean Holm (RBK), Jørgen Strand Larsen (Groningen), Erik Botheim (Krasnodar), Emil Konradsen Ceide (Sassuolo), Omar Sahraoui (Vålerenga)
Sett denne?

Setter opp sitt lureste smil: – Alltid interesse for gode fotballspillere

Eliteserien
Røkke overtar Molde – Gjelsten trekker seg ut
3 TIMER SIDEN
Eliteserien
Vålerenga-unggutt kastes til ulvene: – Forstår at folk reagerer
4 TIMER SIDEN