Flere har latt seg frustrere av gjentatte nedstengninger, både i topp- og breddeidretten. Toppfotballsjef i NFF, Lise Klaveness, er overbevist om at det er lettere å drive smittevernsarbeid, dersom toppfotballen får gå som normalt.
– Et bidrag til smittevernsarbeidet er å holde fotballaktiviteten i gang, innenfor vår smittevernsprotokoll. Alternativet er etter vår erfaring mer risiko. Dette er ikke mennesker som forsvinner hvis de ikke går på trening. Nedstenging tvinger fram uorganisert aktivitet og gir økt press på mobilitet sier Klaveness til Eurosport.
Eliteserien
Skrekkdebut for nysigneringen: – Må bytte etter egen takling
3 MINUTTER SIDEN
Per nå får ikke Eliteserie-klubbene lov å spille treningskamper. Da det ble bestemt, reiste Bodø/Glimt, som eneste norske klubb, til Marbella på treningsleir. Dersom myndighetene ikke åpner opp for at klubbene får spille mot hverandre, vil seriestarten, som er satt til 5. april, kunne komme til å bli utsatt.
– Gjennom 2020 erfarte vi at vi kan holde toppfotballen i gang som viktig næringsvirksomhet. Vi kan skjerme spillergruppene, teste dem og isolere smittetilfeller fra resten av samfunnet, sier Klaveness, og fortsetter
– Når vi snakker om fotball generelt, så har helsemyndighetene vært tydelig på at det ikke er kontakten i spillet som er problemet. Det er først og fremst mobiliteten det skaper i samfunnet, til og fra trening og kamp. Den klarer vi best å regulere når vi har aktiviteten i gang. Mennesker søker uansett mot aktivitet, og det å kunne regulere det innenfor organiserte fellestreninger er det beste.
Den tidligere landslagsspilleren, som nå har ansvar for toppfotball hos NFF, ønsker seg bedre dialog og større forutsigbarhet i forbindelse med avgjørelsene som tas når det gjelder restriksjoner for fotballen. Hun mener at det bør spilles fotball på toppnivå i Norge, uavhengig av smittesituasjonen ellers i samfunnet.
– Toppfotballen bør gå som næringsaktivitet uansett smittenivå. Dialogen bør gå på hvordan vi kan tilpasse regelverket sett ut fra hvor stor smittespredningen er. Vi har dynamikk i toppfotballprotokollen og har tilpasset oss før, med å ha spillegruppene mer eller mindre avskjermet fra samfunnet mellom treningene. Vi er overbeviste om at det beste, også i et smittevernsperspektiv, er at toppfotballen går uansett, men at myndighetene stiller krav til protokollene.
Onsdag møter idrettspresident Berit Kjøll statsminister Erna Solberg og kultur- og likestillingsminister Abid Raja for å diskutere norsk idretts situasjon sett i lys av koronapandemien. Klaveness håper det kan bidra til lettelser for idretten.
– FHI har vurdert at det er lav smitterisiko ved fotball som utendørsidrett. Det er derfor helt uforholdsmessig at spillere over 20 år har vært utestengt fra fotballaktivitet i snart et år nå.
Klaveness er glad for at statsministeren engasjerer seg, men har et håp om at idretten blir prioritert høyere i tiden framover.
– For oss er det viktig å få dialogen med myndighetene over på et konstruktivt spor, der idretten blir prioritert høyt, som den viktige arenaen for tilhørighet og god folkehelse. Vi må tørre, selv i en pandemi, å si helt tydelig i fra om at idretts- og fotballaktivitet er viktig for hundretusner av mennesker i Norge. Idrettens folkehelsebidrag må være en viktigere del av avveiningen når tiltak skal vurderes.
Toppfotballen erkjenner at det har vært smittetilfeller i flere Eliteserie-klubber, men påpeker at smitten har blitt håndtert godt innad i klubbene, og at de har lyktes godt med å forhindre smitten i å spre seg videre ut i samfunnet.
– Vi er helt overbevist om at når det kommer til fotball, så er man bedre rigget ved å organisere det enn motsatt.
Eliteserien
Ekspertenes dom: Dette er Eliteseriens mest verdifulle spillere
EN TIME SIDEN
Eliteserien
Ikke imponert over Vikings Ofkir-interesse: – Knapt et bud i det hele tatt
EN TIME SIDEN