Populære sporter
All sport
Vis alt

Gir full støtte til Branns forslag: – Vi har vært med og lest det på forhånd og gitt råd

Oppdatert 23/04/2020 klokken 19:54 GMT+2

Rosenborg-trener Eirik Horneland tror spillerne og deres familier er villige til å ofre ganske mye for å komme i gang med fotballsesongen.

Eirik Horneland Rune Soltvedt

Foto: Scanpix

VG skrev mandag om Brann som la frem et forslag til en plan for hvordan klubbene kan begynne å trene for fullt igjen. Det innebar blant annet at spillerne kun reiste mellom hjemmene sine og treningsfeltet, i en slags isolasjon. Tirsdag sa Petter Elstrøm, forsker ved Folkehelseinstituttets (FHI) avdeling for smittevern og beredskap til Bergens Tidende at det ville være vanskelig å gjennomføre.
– De skal jo ikke være isolert i et rom, og spillerne får jo ha kontakt seg imellom, men dette er en stor byrde å legge på spillerne. Man kan også diskutere hvor frivillig det vil bli, sa Elstrøm til avisen.
– Dette som Brann foreslo med full isolasjon, at spillerne kun går mellom huset sitt og trening. Er det noe dere ser på?
– Vi innhenter innspill fra flere medisinske miljøer, herunder også medisinske miljøer i toppklubber. Jeg ønsker ikke å ha en offentlig dialog om detaljene nå, vi vil først ta det konkrete i dialogen med myndighetene. Men rammeverket handler jo i sin essens om å hindre smitte inn og ut av de ulike treningsgruppene. Vi har gode muligheter og ressurser til å tilpasse oss smittevernsregler, og konsekvensene ved å ikke prøve dette er store for hele Fotball-Norge, uttalte Elitedirektør i NFF, Lise Klaveness, til Eurosport denne uken.
Nyheten om forslaget ble formidlet av VG. Det omfatter også blant annet at spillerne rapporterer inn klubbenes medisinske apparat hver dag, og at alle som har det minste tegn til sykdom vil bli plukket ut av gruppen til de har testet negativt eller er helt symptomfrie.
Torsdag informerte Norges Fotballforbund om positiv dialog med helsemyndighetene, men at de ikke har noen dato for oppstart klar ennå. Det arbeides med å se på ulike muligheter for hva som lar seg gjennomføre innenfor det smittevernregimet som gjelder nå.
– Jeg synes det er bra, og i tillegg er det gjennomførbart. Det er fint at klubbene er med og påvirker prosessene inn mot myndighetene, sier Eurosport-ekspert Joacim Jonsson om Branns utspill.
Det har vært ulike reaksjoner på forslaget om full isolering av spillerne over lengre tid. Det vil naturligvis også kunne påvirke spillernes familier.
– Jeg vet at spillere reagerer ulikt, men vi skal være klar over at mange i dag er isolerte, som eldre, og at det finnes en del i andre yrkesgrupper som ville gjort nærmest hva som helst for å komme tilbake i ordinært arbeid i stedet for å gå på NAV og være permitterte, sier Jonsson, og påpeker at spillerne også må tenke over at de investerer i sin egen fremtid.
– Hvis dette betyr at vi kan komme i gang med sesongen tidligere, er det absolutt noe vi må gjøre. Å utsette vil gå utover klubbøkonomien, det kan bli konkurser, mindre arbeid på spillere og ledere. Det kan bli dårligere økonomiske betingelser. Hvis det kan løses ved å ofre seg i en-to-tre måneder og være mer eller mindre isolerte fra samfunnet for å kunne utføre sitt yrke, da er det bare å gjøre det. For meg er det enkel matematikk.
Rosenborg-trener Eirik Horneland applauderer også Branns forslag.
– Jeg synes det var veldig godt, og et fint innspill til helsemyndighetene i den debatten og til hvordan de skal se på dette. Jeg tror de trenger innspill, jeg tror ikke de kjenner toppfotballen fra innsiden veldig godt, sier han til Eurosport.
Han forteller at de også har forsøkt å bidra i utformingen av det.
– Vi har vært med og lest det på forhånd og vært med og gitt våre råd til det brevet. Det er et godt skriv, og jeg tror NTF, NFF og helsemyndighetene jobber i samme retning. Jeg tror også spillerne og familiene er villige til det. Alternativet er å gå permitterte et helt år, så jeg tror de er villige til å legge ned mye for å få lov til å komme i gang.
Fotballen forsøker nå, slik både Norsk Toppfotball og Norges Fotballforbund har uttalt til Eurosport, å være proaktive med tanke på det å tydeliggjøre hvilke muligheter de ser for seg.
– Vi skal ha veldig respekt for helsemyndighetene som sitter og skal åpne samfunnet igjen. Vi har klart å stenge det ned og vært veldig lojale på den biten, som har gjort at vi har fått kontroll på viruset. Så skal vi åpne det igjen på en fornuftig måte, og fotballen kommer bare med gode innspill på hvordan vi som toppklubber kan være med på å håndtere en god åpning, sier Horneland og legger til:
– Så får vi se hva helsemyndighetene faller ned på. Vi må ha respekt for at det er deres fagområde, men må komme med innspill på hvordan vi jobber i hverdagen.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Relatert
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame