Første U21-tap på Marienlyst på 1499 dager – knust av Nederland

Oppdatert 15/10/2019 klokken 20:58 GMT+2

Norge kunn fått en drømmeåpning og tatt ledelsen allerede etter drøye to minutter, men etter det handlet det meste om gjestene.

Aron Dønnum

DRAMMEN / OSLO (Eurosport.no):
Norge U21 - Nederland U21 0-4
– Vi tapte mot et bedre lag. Så ærlige må vi være. Jeg synes vi klarte å gjøre det spennende en stund. Så måtte vi framover og prøve, og de fikk det de trengte å boltre seg i, og da ser man at de er et bedre fotballag, sier Norge-trener Leif Gunnar Smerud til Eurosport.
Kjempestarten kunne vært et faktum allerede etter to og et halvt minutt. Norge vant ballen høyt i banen, og en Nederland-forsvarer leverte et skrekkelig forsøk på et tilbakespill. Det var Hugo Vetlesen nær ved å klare å chippe over keeper og inn i nettet, men heller ikke Stabæk-kompis Ola Brynhildsen traff innenfor stengene da han snappet ballen i etterkant.
Vetlesen ropte på straffe i situasjonen, men ble ikke hørt.
Men det var Nederland, med stjerner som Justin Kluivert – sønn av sin far, som tok ledelsen. Etter halvtimen fikk de frispark ute på høyresiden på den regnsleipe Marienlyst-matta, og på merkelig vis ble ballen styrt i mål med kneet av Rick van Drongelen.
(Artikkelen fortsetter under):
Like etterpå var Tobias Heintz meget heldig da han fikk lov til å bli på banen med bare et gult kort, da han altfor seint og tøft meide ned en motspiller ute ved sidelinjen.
– Vi må gjøre noe annet i andre omgang, dette er det ikke mulig å få noe ut av, sa Heintz til Eurosport i pausen.
Men vondt ble til verre umiddelbart etter pause. Calvin Stengs fikk drømmetreff og banket inn 2-0 til dobbel ledelse, og dermed så det veldig vanskelig ut for de norske guttene.
Men i det 67. minutt ble kampen nærmest punktert. Norge mistet ballen på egen halvdel og Nederland la inn fra venstre. Foran mål ventet Dani de Wit og headet kula i garnet.
Norges andre store mulighet i kampen kom ikke før etter 74 minutter, da Birk Risa avsluttet utenfor. Minutter før slutt scoret Kristian Thorstvedt det som skulle vært et trøstemål, men det ble feilaktig vinket av for offside.
I stedet puttet van Drongelen sitt andre på overtid og sørget for 4-0-seier.
– Vi har opplevd dette før, ganske tidlig i bygging av nye generasjoner. Vi har gått på en smell her og der. Vi har pleid å reise oss og har lært av det. Resultatet er kjipt, og det er dumt å få det i en kvalifiseringskamp hjemme, men sånn er det, sa Smerud.
Før kampen hadde ikke Norge tapt på Marienlyst – U21-landslagets faste hjemmebane – på 1499 dager. Forrige gang det skjedde var i 2015 mot England.
Man må helt tilbake til 11. oktober 1994 for å finne forrige gang Norge slo Nederland på U21-nivå. Men selv om dette nederlandske laget ikke har vært med i EM siden 2013, er dette en gyllen generasjon, som trolig stikker av med seieren i gruppa, foran Portugal – selv om det er en del kamper igjen.
Norge har fire poeng på fire kamper, men Nederland leder gruppa med ni. Avstanden opp til Portugal på andreplass er riktignok bare to poeng for Norge. Gruppevinnerne og den beste toeren går rett til EM i 2021, mens de andre toerlagene spiller play off.