Derimot er planen om å vedta en global nasjonsliga for landslag, etter mønster av den europeiske som ble innført i fjor, foreløpig lagt på is. Det viser dokumenter nyhetsbyrået AP har fått tilgang til.
FIFA-president Gianni Infantino har skapt debatt og møtt betydelig motstand fra europeisk hold ved å tenke høyt om planer for et kraftig utvidet klubb-VM og en global nasjonsliga. I fjor informerte han FIFA-rådet om at investorer var villige til å bla opp 25 milliarder dollar for prosjektet.
OBOS-ligaen
Ville først ikke ta i klubben – brøt tapsrekken på første forsøk
2 TIMER SIDEN
Det fikk det europeiske fotballforbundet (UEFA) og europeiske klubbrepresentanter til å steile. De følte at egne turneringer som mesterligaen og den europeiske nasjonsligaen ville komme under press og gikk så langt som å hevde at planene ville kunne utløse en utbryterliga bestående av store klubber som velger å operere utenfor dagens fotballmyndigheters kontroll.
Planen som vil bli lagt fram under FIFA-rådsmøtet i Miami vil være langt mindre omfattende enn Infantinos tidligere formidlede visjon. Han vil erstatte dagens lite prestisjetunge klubb-VM, som omfatter mesterlagene fra de seks kontinentale forbundene og en representant for vertsnasjonen, med en ordentlig turnering som har åtte europeiske lag blant de 24 deltakerne.
LES OGSÅ: Ny vår for tidligere storscorer?: – De drømmer om å få ham i Glimt-form

Prøveturnering

Prøveturneringen skal etter planen avvikles fra 17. juni til 4. juli 2021. Investorene og deres 25 milliarder dollar er ikke nevnt i dokumentene som legges fram for rådet. Det står bare at FIFA vil jobbe for at de ekstra inntektene som genereres, skal forbli i fotballen og ikke havne i lommene på utenforstående.
Tidsperioden for klubb-VM var opprinnelig satt til side for kontinentcupen, som tradisjonelt er prøve-VM ett år før VM-sluttspillet. Det var før VM i Qatar ble flyttet til senhøsten på grunn av den ekstreme sommerheten i ørkenstaten.
FIFA ønsket egentlig 12 europeiske lag i klubb-VM, men på grunn av motstand fra UEFA har man redusert det til åtte. UEFA frykter at turneringen ellers vil være en trussel mot mesterligaen.
Sør-Amerika skal få seks plasser, Afrika, Asia og Concacaf (Nord- og Mellom-Amerika og Karibia) tre hver, Oseania en. Turneringen skal avvikles med åtte grupper à tre lag, der vinnerne går videre til kvartfinaler. Hvert lag skal spille minst to, høyst fem kamper i løpet av 18 dager.
LES OGSÅ: – Plutselig fikk helt anonyme spillere telefoner fra agenter og kvinnfolk

Innvendinger

Blant de europeiske innvendingene er at sesongen for de involverte klubbene vil bli forlenget i den grad at det vil gå kraftig ut over spillernes sjanse til å hente seg inn etter en lang sesong før den neste.
FIFA har ikke gitt opp planene om en global nasjonsliga. Konseptet ble lansert da Infantino var generalsekretær i UEFA, og han mener at FIFA bør gå videre med tanken om å ha et «mini-VM» med landslag fra alle kontinenter i alle oddetallsår.
– Det virker klart at vi må se nærmere på inngåtte rettighetsavtaler før vi går videre med dette, står det i konklusjonen fra arbeidsgruppen som har jobbet med dette.
(©NTB)
Har du sett denne?
OBOS-ligaen
Passerte Aalesund på tabellen etter snuoperasjon
2 TIMER SIDEN
OBOS-ligaen
Eriksen-magi da HamKam tok ytterligere steg mot Eliteserien: – For en mann!
3 TIMER SIDEN