NADDERUD
– Det er en veldig spennende spillergruppe og jeg syns det er gøy å være med på reisa til Antonio (Nusa). 16 år og noe av det villeste jeg har sett av individuelle ferdigheter. Det gleder meg til å se hvor han og de andre ender opp, og jeg håper å kunne bidra hvert fall på starten av «reisa» deres, sier Simen Wangberg og flirer litt av egen bruk av uttrykket «reise».
Eliteserien
Ble signert før årets sesong – nå har han terminert kontrakten
12 TIMER SIDEN
Mandag tar Stabæk i mot Wangbergs gamle klubb Tromsø til Eurosport Norge-sendt dyst på Nadderud. I den forbindelse har Discovery satt seg ned med 30-åringen for å snakke om exiten og overgangen til et liv på Østlandet, men relativt kjapt tar trønderen opp bærumklubbens unggutter som en motivasjonsfaktor i seg selv.

Skummel å møte én mot én

Og da særlig gutten som enda har en uke igjen på ungdomsskolen i Langhus: Antonio Nusa. For selv om han fylte 16 like før sesongstart og så vidt har fått debuten i Eliteserien, mot Rosenborg sist serierunde, har Wangberg virkelig bitt seg merke i driblefanten.
– Du kunne egentlig nevnt halve stallen, Kai Kostadinov er veldig talentfull, men jeg syns Antonio utmerker seg. Det er mye læring i det for meg også, å møte ham én mot en på trening. Selv om jeg helst liker å ha litt sikring når jeg gjør det, så utfordrer han oss litt eldre, ler Wangberg.
For en smått aldrende midtstopper er det nesten skummelt å gå opp i duell med angrepsspilleren som har pendlet til Stabæk-treninger fra Langhus på motsatt side av hovedstaden i et par år allerede.
Til høsten begynner han på NTG-satsingen på Bekkestua som Stabæk samarbeider tett med.
– Det er noen en mot en-ferdigheter som er helt rå. Også er han først og fremst en god gutt også. Han møter opp her hver dag og har lyst til å bli bedre, og det gjenspeiles i veldig mange av unggutta her. Et talent varer bare til et visst nivå, så må du forvalte det sjøl videre og innstillinga hans er veldig god. Også er det noen ekstremferdigheter som spesielt han har, roser Wangberg.

Gir beskjeder til Nusa på feltet

Nusa deltok for fullt på Stabæks trening da Discovery var på besøk denne uka. Den nylig U16-landslagsuttate spilleren var et konstant uromoment i spill fire mot fire, på lag med Wangberg, Sammy Skytte og ukraineren Oleksiy Khoblenko. Målene satt løst for både Skytte og Nusa, men det var litt verre med de defensive omstillingene i den intense 4 mot 4-økta.
Nettopp der mener Wangberg at både Stabæk spesielt, og juniorspillere generelt, har mye å gå på.
– En av utfordringene for juniorspillere som skal ut og spille Eliteserien er omstillingsbiten. Det ser du at vi har litt å gå på som lag. I det vi mister ballen så må vi omstille kjappere og ha flere folk nærme ballen når vi mister den. Så der har vi mye å gå på, det er hovedforskjellen på Eliteserien og juniorfotballen, sånn jeg ser det.
Samtidig påpeker Wangberg at enkelte spillere er så talentfulle at de bør kunne få full offensiv frihet. Nusa er en slik spiller, etter hans skjønn.
– Vi som lag har ikke råd til å ha luksusspillere som kun får frihet offensivt. Men Antonio er en spiller vi skal la gå så ofte vi kan offensivt, det sier jeg til ham på trening også, «gå en-en, så skal vi heller ta noen ekstra skift for deg defensivt».
– Det handler om godfoten, så får vi mer grå spillere ta grovjobben og enkelte offensive spillere skinne litt mer, smiler Wangberg.

Støtter Jönsson i salgsdebatten

Før sesongen gikk Stabæk-trener Janne Jönsson ut og meldte at klubben nå bør roe ned de hyppige salgene av unge, talentfulle spillere – i alle fall før de har slått ut i full blomst. De seneste par-tre årene har bærumsklubben vært soleklart best i klassen på å selge unna unge spillere til utlandet.
LES OGSÅ: Janne ut mot Stabæk (fra podcast før sesongen).
Også Wangberg ser helst at klubben makter å beholde unggutta litt lengre enn hva som har vært tilfelle de siste par årene.
– Det er det som er vanskelig i fotballen, for du ønsker å ha en spillerstall og et lag som er konkurransedyktig for å kjempe i toppen av norsk fotball, samtidig som du har en forretningsidé som tilsier at du ønsker å selge når budene er der.
– Jeg håper vi kan bygge stein på stein og at vi får litt tid på oss så vi kan være med å hevde oss i toppen av norsk fotball. Samtidig som at de som har vært gode nok over tid får ta steget ut når tida er moden, men jeg håper klubben kan være tålmodig slik at vi ikke selger på første og beste.
Om Stabæk er i ferd med å klatre mot toppen av norsk fotballen får vi første svar på mandag. To lag som har fått en godkjent, men heller ikke mer, start på sesongen skal i krigen for tre poeng på Nadderud mandag – Stabæk-Tromsø ser du fra kl 18:30 på Eurosport Norge.
Eliteserien
Landslagsprofil klar for Bodø/Glimt: – Ville til det beste laget i Norge
12 TIMER SIDEN
Eliteserien
Forlater Vålerenga etter benkesliting: – Nesten kroken på døra for egen utvikling
I GÅR KLOKKEN 12:03