NADDERUD (Eurosport.no):
– De siste par årene har unggutta vært bra her i bare fem minutter før de har blitt solgt. Jeg håper vi kan holde på dem litt lengre og skape relasjoner før vi selger dem. La oss håpe at vi klarer å trykke på ved å få inn kvalitet og på den måten høyne mulighetene for de unge guttene enda mer.
Eliteserien
Se høydepunktene: Sandefjord tok et stort steg mot Eliteserie-spill
16/11/2022 KLOKKEN 19:24

Solgt for 137 millioner på to år

Det sier Janne Jönsson da han var på besøk i Seriestart Spesial-episoden om Stabæk denne uka. Den rutinerte svensken har vunnet gull og medaljer med bærumsklubben tidligere og har et brennende ønske om å være noe annet enn en middelhavsfarer i Eliteserien.
Den ambisjonen er vanskelig å innfri under dagens betingelser på Nadderud, der 61-åringen føler han går og tråkker på vent, uten å få ut potensialet i klubben.
– Ja, litt gjør jeg det, og det kan jeg si til deg og til Stabæk-ledelsen om de lytter. Jeg tenkte «kom igjen nu!» kanskje allerede etter høsten som vi gjorde bra 2019, da det var muligheter for å ta ytterligere klyv på tabellen. Samtidig er jeg veldig med på at vi satser ungt, men karaktertypene som kommer inn skal løfte de yngre – deres kvalitet er viktig for at vi skal både fortsette å selge og komme høyere på tabellen. Så med de sifrene som du nevner, så ja, sier Jönsson.
Tallene han refererer til er lokalavisa Budstikkas oversikt over spillersalg de siste par årene. I følge deres tall solgte Stabæk spillere for 74 millioner kroner i 2019 og 63 millioner i fjor.

Seriestart Spesial: Stabæk med Janne Jönsson og Oliver Edvardsen

– Supporterne stiller de samme spørsmålene

Samtidig går det sakte fremover i kommunestyret i utviklingen av nye Nadderud stadion, som vil gi klubben et kraftig løft. Lagets trofaste supportere har også ytret fortvilelse over at det selges enormt med unge talenter, som ideelt sett hadde blitt værende litt lengre på Bekkestua.
– Vi har kloke supportere i Stabæk og de stiller de samme spørsmålene som du gjør. Jeg vet at det finnes folk i styret som vil trykke på gassen, men samtidig beholde vår modell, mener Jönsson.
Daglig leder Jon Tunold gir svensken sin langt på vei rett, men har også innvendinger mot den tidligere gulltreneren sin argumentasjon.
– Det kommer helt an på hvilke ambisjoner du har som klubb. Vi har per i dag ingen planer om å kjempe med Molde og Rosenborg om gullet. Vi har et mål om å komme oss ut i Europa igjen, kanskje neste år, men dette er forutsetningene klubben har. Det vet Janne, og han har full forståelse for at vi ønsker å utvikle unge spillere, men samtidig vinne kamper. Vi jobber iherdig med å få opp best mulig spillere nedenifra som kan ta steg raskt og prestere, så må vi ha noen bærere i laget som er her over litt tid. Det er ingenting som tilsier at det ikke skal kunne holde til en medalje i Eliteserien, overhodet ikke.
– Så dere er inne i et slags viktig forberedelsesår før dere skal klatre på tabellen og ut i Europa?
– Vi la en strategi i 2017-18 som vi følger og tabellplasseringene har vært helt i henhold til det. Også med tanke på bruk av unge spillere, men det har vært en spesiell situasjon der vi har mistet noen unge spillere som var tiltenkt å spille mye. Da har vi hentet inn typer som Ottosen, Kostadinov og Solbakken som har vært kjempebidragsytere, men vi trenger som sagt noen eldre spillere også – det er riktig, svarer Tunold.

Feilslåtte forsterkninger

Hva gjelder forsterkninger har 2020 og 2021 bydd på store utfordringer, det erkjenner også Jönsson, men han mener likevel at det kan bli en hvilepute å skylde på covid-19-pandemien. Siden i fjor har blant annet klubben kvittet seg med en drøss angrepsspillere som ikke lyktes i den blå drakta.
– Vi har vært tvunget til å låne spillere på kortsiktig basis, det kan være bra, men man vil jo unngå det om man kan. Vi har også hatt noen som ikke har passet så bra inn og som ikke er her lenger. Får vi inn kvalitet med riktig karakterstyrke så vil de spillerne oppover på tabellen også, i tillegg til å være med på bygge oppunder modellen vår, forklarer Jönsson
– Så har vi en unnskyldning som heter korona, kanskje, men målet er å både foredle produktet med unge spillere og klatre på tabellen. Jeg er glad på klubbens vegne at vi har solgt såpass bra, men da er det også kapital for å satse.
– Jeg oppfatter dette som en klar oppfordring til Stabæk-ledelsen?
– Ja, det er helt riktig det, avslutter 61-åringen.

Kryptisk rundt stopperjakten: – Har telefonen i lomma

– Tørt marked

Tunold mener det er en god forklaring, og ikke en unnskyldning, å snakke om corona som en hemsko i jakten på to voksne kvalitetsspillere før sesongen sparkes i gang. Stabæk har blant annet vært svært interessert i å hente Simen Wangberg fra Tromsø.
– Jeg føler at vi er på riktig vei, også er det utfordringer nå i dette vinduet med restriksjoner og at det norske markedet er ganske tørt. Vi har hatt ambisjoner om å hente en etablert stopper og en etablert spiss som skal være med og løfte unggutta både i garderoben, på trening og i kamp. Det er planen og vi er helt enige om at det er avgjørende for at vi skal løfte spillet vårt og komme høyere på tabellen.
– Man får inntrykk av at Jönsson syns han har vanskelige arbeidsforhold, kunne dere gjort noe for å gjøre det enklere for ham?
– Nei, det kan jeg ikke se. Vi forsøker det vi kan. Det er ikke pengene det står på. Vi kaster selvfølgelig ikke penger etter spillere som vi ikke tror løfter laget, men det har ikke vært noen begrensninger på å hente spillere som har noe høyere enn lønn enn det som er normalt i klubben. Det er et vindu som har vært veldig vanskelig, alle ser etter stopper og ingen vil selge, og spisser er ikke lett å finne det heller.

– Bedre i år enn tidligere

Samtidig påpeker Tunold at klubben har vært i langt mer usikre tider før sesongstart tidligere. Blant annet i årene da Bob Bradley tok laget til bronsemedalje i 2015 var det mye hawaiivirksomhet og usikkerhet i lagets spillerlogistikk inn mot seriestart.
– Vi har grei økonomi i år. Men vi skal bygge stein på stein og skal ikke bruke masse penger på en spiller for å prestere i år, vi må tenke langsiktig og en spiller på et lønnsnivå som vi mener er fornuftig. Jeg føler vi på mange måter aldri har hatt en så stor stamme som vi har i år og de siste par årene, sier Stabæk-lederen.
– Tidligere har vi startet året med ni-ti spillere på kontrakt, nå har vi over 20. Så utgangspunktet vårt er veldig bra, men det er riktig at vi mangler et par etablerte, erkjenner Tunold.
Eliteserien
Kaptein Kurtovic: – Jeg har glemt hvordan det er å vinne
16/11/2022 KLOKKEN 19:05
Eliteserien
Marerittrekken over etter kalasseier: – Som en JAS Gripen!
16/11/2022 KLOKKEN 18:51