• Se storoppgjøret Barcelona - Real Madrid i den spanske supercupen onsdag 12. januar fra klokken 20:00 på MAX og discovery+!
– Vi tror at vi har truffet blink, og at dette er det beste vi kunne fått tak i, med måten han er på og tenker fotball på, sier sportssjef Espen Olsen til Discovery.
Jakob Michelsen har skrevet en toårskontrakt med HamKam, og etterfølger dermed Kjetil Rekdal som ledet klubben tilbake til Eliteserien for første gang på 13 år forrige sesong.
Eliteserien
Nøkkelspiller forlenger med RBK: – Et spennende prosjekt
I GÅR PÅ 11:45
– Vi er veldig glade for at Jakob er på plass. Vi gjennomførte en strålende sesong, rykket opp og var klare for Eliteserien. Det var fred og ro inn mot jul og vi skulle begynne å jobbe. Og så i løpet av 14 dager mistet vi to trenere og ei langside, sier daglig leder Bent Svele, og refererer naturligvis til at Rekdal og assistenten Geir Frigård forsvant til Rosenborg og at det kan bli en riving av den gamle sittetribunen på Briskeby allerede nå.

Fikk omvisning i byen

Ifølge Svele har klubben snakket med flere kandidater og hatt flere av dem på intervju. Michelsen dukket opp mandag for en drøy uke siden.
Da gjennomførte de et teams-møte og ble enige om at han skulle komme til Hamar på besøk. Det gjorde han, sammen med familien, allerede onsdag.
Klubben slo virkelig på stortromma for å selge inn klubben og byen. Det var omvisninger, restaurantbesøk, barnehagebesøk, kona til styrelederen som guide for Michelsens kone og det ene med det andre.
– Heldigvis er det munnbind, så det var ikke så mange som kunne se hvem vi hadde med oss, sier Svele med et smil.
Michelsen reiste hjem til Danmark fredag kveld. Sent mandag kveld returnerte han og var klar for pressekonferanse tirdag formiddag.
I mellomtiden var kontrakten underskrevet.
– Det var en hektisk lørdag. Jeg var ganske lettet da mailen med signaturen dukket opp på PC-en sent lørdag kveld, sier klubbens daglige leder.
Saken fortsetter under videoen:

Derfor har kjøpeglade Berntsen sittet stille i båten hittil

Hadde flere tilbud

41-åringen har jobbet som ekspert i dansk TV 2 siden han var ferdig i Odense i mars. Tidligere har han blant annet ledet Hammarby i Sverige og vært akademitrener i Tanzania.
– Jeg har hatt flere muligheter siden jeg sluttet i Odense i mars. Også i min tid i Odense, etterpå og nå også her. Men jeg har valgt dette prosjektet fordi kjemien er god. Jeg og min familie trives godt, sier Michelsen.
Av respekt for andre klubber ønsker han ikke å kommentere hvilke muligheter det dreier seg om.
– Vi sjekket mange kandidater, i Norge, Sverige og Danmark, og også utenfor de grensene. Vi er veldig stolte over å ha landet Jakob. Det er en dyktig mann som passer veldig godt til oss, sier sportssjef Espen Olsen.
– Hvorfor det?
– Han er en pragmatiker, som ikke er veldig låst til en spillestil eller formasjon, men tilpasser det. Han er veldig klar over hva vi har gjort i 2021, og det ligner mye på det han gjorde i SønderjyskE. Det var den iveren der som kanskje gjorde oss mest nysgjerrig først. Det er en veldig fin fyr som passer godt inn i miljøet vi har her. Og så er det er en relativt ung trener som likevel har bra med erfaring. Han har bare trent større klubber enn HamKam.

– Ingen grunn til å endre på en suksess

Under Rekdal hadde laget en ekstremt tydelig og definert spillestil. Laget slapp nesten ikke til hverken sjanser eller baklengsmål, og til tross for at de var blant lagene som hadde ballen minst, var de blant lagene som scoret flest.
Slik har de også kunnet kontrollere mange av kampene ved å ligge kompakt, og samtidig kamuflert litt der enkeltspillerne har svakheter.
– Hvor viktig har det vært å videreføre den stilen?
– Vi tenker at det er viktig at vi bygger videre, uten å kopiere. Om Kjetil og Geir hadde vært her, måtte vi fortsatt ha utviklet den stilen, vi må bli bedre. Men å være godt trent og ha defensiv trygghet i bånn, det er et godt utgangspunkt. Det har vært to sentrale ting for oss, og er noe som også ligger i hans filosofi. Det har vært viktig.
Det samsvarer med hva Michelsen selv sier, etter å ha fastlått at han ikke skal gjennomføre noen fotballmessig revolusjon.
– Jeg er en pragmatisk trener, som tar utgangspunkt i de spillerne som er her og klubben. Det er ingen grunn til å endre på en suksess, og det har fungert godt. Det har vært godt trenerarbeid av Rekdal og Frigård, som gjorde at de kom til Rosenborg. Det var en veldig god organisering, direkte spill og i det hele tatt et sterkt kollektiv, som vi selvfølgelig skal bygge videre på, sier dansken, som allerede på første økt var svært aktiv i Ridabus nye hall, der han dirigerte og hadde lært seg navnene på spillerene.
– Samtidig var de det laget som hadde ballen nest eller tredje minst i OBOS-ligaen, og vi skal se om vi kan bli en liten smule dyktigere med ballen, for det kan også ta av presset. Vi skal møte noen veldig gode lag, og slik må det være. Et sterkt kollektiv og en god organisering er en selvfølge, selv om det er utfordrendre når man møter bedre motstand.
– Hvorfor HamKam?
– Fordi jeg har hatt noen riktig fine samtaler med klubben. Det har vært en kort, men effektiv prosess. Det som overbeviste meg, var de dagene her i byen med min frue, da vi besøkte folkene. En ting er Skype, men relasjoner og god kjemi er veldig viktig. Prosjektet klubben la frem for meg, var veldig spennende. De har vist meg byen og regionen, og det ga meg en god følelse.
LES OGSÅ: Rekdals erstatter på plass: – Skal ikke revolusjonere noe med en gang

Snakket med landslagssjefen

Etter å ha tilbragt tid i Trysil som barn, er Michelsen ifølge eget utsagn en av få dansker som kan stå på ski uten å brekke beinet, og han er overbevist om at familien vil trives.
– Og så er det ikke så aller verst å avløse landslagssjefen, sier han med et smil, med referanse til at Ståle Solbakken har vikariert som HamKam-trener noen dager.
– Jeg skjønte at dere har snakket sammen. Hva snakket dere om?
– Det holder vi internt, men selvfølgelig har jeg snakket med Ståle. Det ville vært unaturlig å ikke snakke med den mest suksessfulle treneren i dansk fotball, som har inngående kjennskap til byen her, sier Michelsen, som selv ble kåret til årets trener i Danmark etter å ha ledet SønderjyskE til seriesølv og påfølgende Europa-spill i 2015.
– Men det avgjørende her var dialogen med folkene i klubben. Ledelsen, investorene, den daglige gangen og hvilke målsetninger, verdier og DNA de har her. Det var det som tente meg til å si ja til HamKam, fortsetter mannen som tidligere har fått kallenavnet Mini-Mourinho i Danmark.
– Jeg har også hørt det. Mediene finner på alle mulige ting. Det var vel for ti år siden, da Mourinho var riktig hot. Det er ikke den verste sammenligningen å få, det, gliser Michelsen.

Snakket med Solbakken før HamKam-avtalen: – Naturlig

Eliteserien
Sportssjef og hovedtrener bekreftet: Forlater NFF for Odd-jobben
24/01/2022 PÅ 20:10
Eliteserien
Henter tidligere Arsenal-unggutt til Eliteserien
24/01/2022 PÅ 17:26