Populære sporter
All sport
Vis alt

Sjekk disse Berisha-tallene: – Det er på Salah- og Mané-nivå

Jonas Bergh-Johnsen

Publisert 29/04/2022 klokken 21:04 GMT+2

At Veton Berisha er viktig med sine eksplosive og gjentatte løp på topp for Viking, er udiskutabelt. Så gode er 27-åringens tall på antall sprinter og høyintensitetsløp per kamp, at han ville toppet statistikker i Premier League.

Veton Berisha

Foto: NTB

– Internasjonalt er det knapt noen som overgår ham, sier lagets fysisk ansvarlige, Halvard Øen Grova.
SR Bank Arena
– Det er nok rekord, antall sprinter vi hadde på søndag. Det er utrolig imponerende etter den uka vi hadde. Men igjen: Den jobben må legges ned om du skal ta tre poeng mot lag som Bodø/Glimt.
Det sier Zlatko Tripic til Discovery mens han gjennomfører en lett restitusjonsøkt sammen med lagkameratene etter 2-0-seieren mot de regjerende seriemesterne. Han har vært inne hos Vikings fysiske apparat og sett på tallene fra bataljen dagen før og fått bekreftet at laget som helhet sprintet mer enn noensinne målt i Viking siden man begynte med GPS-målinger i 2016.

Rekordtall i knalltøff uke

Selv etter tre tøffe kamper på sju dager – mandag (Odd 1-2), torsdag (Glimt 1-2) og søndag (Glimt 2-0) – mobiliserte siddisene til en voldsom kraftanstrengelse mot laget som nettopp har tuftet mye av sin suksess på ekstrem fysikk.
Halvard Øen Grova begynte som fysioterapeut og medisinsk koordinator i Viking i 2009. Siden 2016 har de inngående tallmateriale å sammenligne med og i 2018 ble han fysisk trener for klubbens a-lag. Søndagens batalje var i særklasse, forteller han.
– Det er det beste vi har målt, ja. Utviklingen for Viking går stadig oppover på de tallene. Det har litt med spillertyper å gjøre, også har vi funnet en treningsmetodikk som vi mener funker. Trenerne skreddersyr øvelser for det som man vil ha ut av økta, så kommer vi i det fysiske apparatet med innspill. Vi har noen signaturøkter der vi kjører høyt press og gjenvinning på store områder der man må bevege seg raskt fra a til b, forklarer Øen Grova.
– Kampintensitet på trening er det vi vil ha, man kan oppnå det i midtuka også, så da må vi gjøre spillerne i stand til å tåle det, sier han til Discovery.
Sett denne? (Saken fortsetter under videoen)
picture

Reagerer sterkt på Glimt-spillernes oppførsel: – Jeg blir sint når jeg ser det!

Berisha i særklasse

Definisjonen av et høyintensitetsløp er 5.5 meter per sekund, eller 19.8 km/timen. En sprint er en hastighet på 7.0 meter per sekund, eller 25.2 km/timen.
I et hardtarbeidende Viking-lag er det en spiller som er i særklasse best: Hærføreren på spissplass.
– På definisjonen av høyhastighetsløp ligger Veton ekstremt høyt. Det er en fantastisk egenskap i fotball det at du kan gjenta og gjenta og gjenta, og det i høyt tempo. Det går på mentalitet og helt sikkert noe genetikk, så er det treningsarbeidet han legger ned som han drar nytte av i form av innsatsen i kampene, beskriver Øen Grova.
Fysioterapeuten med mastergrad i idrettsfysiologi vil ikke ut med de nøyaktige tallene for klubbens spillere, men fastslår:
– Det jeg kan si med 100 prosent sikkerhet er at han er av topp internasjonal klasse på sprinter og høyhastighetsløp. Han snitter på godt over 20 sprinter per kamp, han har vært over 30 flere ganger. På høyhastighetsløp har Veton et par ganger vært over 100 og han snitter på 90+ per kamp.

Matcher det beste fra Premier League

Tall fra de siste sesongenes Premier League viser at Øen Grova har sine ord i behold.
I inneværende sesong er det Leeds-vingen Raphinha som topper statistikkene med voldsomt høye 27 sprinter per 90 minutter, det er i særklasse best. På fjerdeplass ligger Brentford-spiller Bryan Mbuemo med 22 sprinter per kamp, viser tall fra Sportskeeda.
På topp fem finner man også Teemu Pukki (Norwich), Daniel James og Stuart Dallas (begge Leeds). Med andre ord tre av fem tilhørende Leeds, ikke overraskende tatt i betraktning at fysikkfanatikeren Marcelo Bielsa har ledet laget de siste sesongene før han fikk sparken i våres.
Skrur man klokka tilbake til 2018/19-sesongen er det Ben Chilwell som topper tallene i England med drøyt 20 spurter per kamp. Den daværende Leicester-backen var klart best foran Liverpool-duoen Andy Robertson og Mohamed Salah, som snittet på 18,5 spurter per kamp, ifølge Squawka.
Når det gjelder høyintensitetsløp står Berisha sine tall seg enda bedre sammenlignet med verdens raskeste og tøffeste liga. The Athletic har i en større artikkel sett på tallene fra 2020/21-sesongen.

– Ekstremidrett

Her er Raphinha også på topp med 86 høyintensitetsløp per 90 minutter. Ingen andre er over 83, mens Berisha altså snitter på over 90 – og har vært målt til over 100 flere ganger.
– Han hadde gode tall tidligere også, blant annet var tallene hans fra Tyskland helt i toppen av Bundesliga, men det han holder på med nå er av en helt egen klasse. Internasjonalt er det knapt noen som overgår ham, skryter Øen Grova.
Han mener det nesten er naturstridig hvilke spillere spissen måler seg mot.
– Jeg mener de bedriver ekstremidrett i Premier League. Du må ha en enorm evne til å både fysisk og mentalt restituere til det kjøret der. Det å ha ligaspill, cuper, Champions League og hele tida være klar til den intensiteten, viktigheten av kamper og holde nivået uke inn, uke ut. Det er interessant hvordan de jobber, særlig mentalt, for å kunne ta seg sånn ut i viktige kamper, sier han.

Inspirasjon å ha Salah/Mané-nivå på topp

For lagkameratene er det å ha en spiller som løper så mye at Ståle Solbakken i fjor høst varslet at han ville be Berisha om å løpe mindre på landslaget for å være enda mer skjerpet foran mål når anledningen byr seg, naturligvis et gode.
– Vi er veldig heldige som har Veton som starter helt framme der, så blir resten inspirert bakover. Han løper jo over 20 sprinter i snitt per kamp denne sesongen, det er Sadio Mané og Salah-nivå. Det smitter over på resten av oss, smiler Tripic på ergometersykkelen ved siden av sin lagkompis og kaptein.
– Mané og Salah, ja, lista er lagt, Veton?
– Nei, altså.... gliser Berisha.
– Ikke på driblinger, men på sprinter – det skal du få, flirer Tripic.
– Sånn er det, sier Berisha som er mest opptatt av å tråkke videre på sykkelen sin. Men han legger til, på spørsmål om han og laget har knekket en kode rent fysisk og nå kan måle seg med Bodø/Glimt:
– Vi skal ikke begynne å snakke om det enda. Men fysisk vet vi at vi både i fjor og i år har vært solide og sterke, sier Berisha.
For spissen er ikke den eneste som legger ned betydelige antall spurter og høyintensitetsløp, utdyper Øen Grova.
– Av og til er noen oppe og sniffer på Veton sine tall, det varierer litt, men jeg kan nevne Sondre Bjørshol, Zlatko Tripic, Sebastian Sebulsonsen og Shane Pattynama for eksempel. Det er ofte de raske spillerne, de på kanten, vinger og backer - noen ganger spissene – som leverer de beste tallene, det viser forskningen. Så er det mer distanse dekket på o2-snapperne på den sentrale midtbanen som Kristoffer Løkberg.

Petimeter i restitusjonsarbeidet

At Berisha er opptatt av restitusjonen sin, er også noe fysioterapeuten kan bekrefte. Faktisk mener han det kan være den viktigste faktoren for å kunne opprettholde det samme, høye nivået når kampprogrammet er som tettest.
– Ja, det vil jeg si. Han leverer samme tall i alle de kampene hele den uka vi har lagt bak oss, det ville ikke gått uten et ekstremt søkelys på restitusjon.
– Vi har et spesialopplegg for ham, vi gjør grundige tester og har erfaring med ham over tid som gjør at vi vet hva han bør gjøre på dag tre. Det er store individuelle forskjeller på spillere i ulike posisjoner. En midtbanespiller vil kunne restituere kjappere, ettersom han har gjort andre typer løp og hvordan han er satt sammen. Treningsuka til Veton ser helt annerledes ut enn Løken (Løkberg) for eksempel.
– Hva konkret gjør dere som optimaliserer Berishas treningshverdag?
– Han har et skreddersydd program til dag én og dag to, så har vi tester som sier hvordan han skal trene dag tre. Blant annet ser vi på tallene på GPSen, vi tar blodprøver, vi kommuniserer med han og har ham på benken. Vi kjenner kroppen hans veldig godt i og med at han har vært her lenge og i to perioder, og han kjenner seg selv ekstremt godt. Veton er veldig dyktig på restitusjonsbiten, han er selvstendig der, roser Øen Grova.
– Så Berisha får påvirke selv hvordan han skal trene?
– Ja, hvis det han føler passer med det vi har målt. Vi har jobbet med ham i mange år, så vi har masse data og har en veldig god kommunikasjon. Å ha en slik kapasitet på laget er en styrke.

Et uvanlig grep

Samtidig forteller fysioterapeuten at en nøkkelfaktor for lagets totale kapasitet handler om at klubben for noen år tilbake tok et valg om å trene hardt dag to etter kamp.
– Vi har et opplegg dag to, ja, slik har det vært i mange år hos oss. Det er mer uvanlig i Norge slik jeg oppfatter det, de aller fleste har fri to dager etter kamp. Vi har oftere fri dagen før kamp, mange uker har vi ikke fri i det hele tatt. Vi bare justerer øvelsene vi har inn mot kamp for å ha høyest mulig energinivå inn i kampdag.
– Hvorfor tok dere dette grepet?
– Det var for å få inn mer trening, rett og slett. For ofte gjør man ingenting dagen før kamp, så hvis man bytter ut den med dag to så får man større treningsvolum over tid.
Øen Grova vedgår at de enda har et stykke opp til det Bodø/Glimt har prestert og presterer, men at målsettingen helt klart er å kunne matche intensitet, frekvens og antall tøffe kamper i løpet av en sesong.
– Det handler mye om det mentale, det å mobilisere og prestere i ukesvis. Der er ikke vi enda, det er et mål og noe vi må kunne gjøre for å kunne delta i Europa i lengre strekk enn to kamper mot Aberdeen (som Viking røk for i 2. kvalikrunde i Europa League høsten 2020). Vi har for lengst slutta å snakke om tøft kampprogram, for vi vil jo ha det sånn. Å gjøre det to uker i mai hvert år er jo ikke ekstremt, men i månedsvis utover høsten – det kan være ekstremt. Og det er dit vi vil, avslutter Øen Grova.
Sett denne? (Saken fortsetter)
picture

Scoret sitt første og ble MIF-helt ni minutter på overtid

Årets første ligascoring?

Lørdag venter FK Haugesund til årets eneste lokalderby hjemme i Jåttåvågen. Tripic er ikke i tvil om at Viking kan mobilisere samme energi- og tenningsnivå når haugalendingene kommer sørover, som da laget møtte Glimt.
– Det må vi jo, det er lokalderby, det er alltid gøy å møte dem, men de siste årene har vi dårlig statistikk mot FKH. Spesielt her på hjemmebane. Det blir en hard test. Selv om de har startet dårlig så kommer det til å trykkes til minst like mye som det gjorde mot Glimt. Det er en veldig viktig kamp for supporterne våre. For vår del blir det en annen type kamp enn på søndag, vi må håndtere det på en god måte at det smeller litt ekstra når det er lokalderby, sier Tripic.
– Og med alle de løpene, eneste som mangler er et mål fra han der, spør Discovery og nikker mot Berisha.
– Jeg tar gjerne null mål fra ham om han fortsetter som nå, da når vi langt, smiler Tripic.
Selv holder spissen blikket rett fram, restitusjonsøkten er i ferd med å tilta litt i styrke på sykkelsetet.
– Jeg er alltid i fokus når vi trener, sier Berisha og tråkker videre på sykkelen – klar for nye sprinter og muligens årets første seriescoring på lørdag.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame