Populære sporter
All sport
Vis alt

RBK-kometen om stjernesammenligningen: – Pleide å kalle meg selv Lukaku

Jonas Bergh-Johnsen

Oppdatert 29/08/2021 klokken 13:46 GMT+2

Etter en sesong hvor ting har gått litt opp og ned, så ser det ut til å endelig ha løsnet for Rosenborgs Emil Konradsen Ceide. Discovery har tatt en prat med unggutten om gjennombruddet, søskenkjærlighet og Mbappe-sammenligningen.

Emil Konradsen Ceïde feiret drømmescoringen sin med tvillingbror Mikkel. En liten halvtime senere fikk sistnevnte debuten i Eliteserien for Rosenborg.

Foto: NTB

  • Tirsdag fra 19.00: Se Deadline Day-sendingen på Eurosport.no, discovery+ og Eurosport Norge.
LERKENDAL (Eurosport.no)
– Jeg lager maten, mange sier det er mamma som gjør det, men når hun ikke er der må jeg stå for alt – Mikkel lager ikke en dritt! Han tror han lager maten fordi han koker risen, men jeg steker kyllingen, kutter løk og tomat og alt.

Samboer og leksehjelp

Det er Emil Konradsen Ceide som snakker. Latteren sitter løst og smilet er lurt, men når han snakker om samboerskapet med storebror Mikkel – nylig utlånt til Ranheim for sesongen, men bopelen forblir den samme – så kommer angrepene tett som hagl.
– Hver gang vi har egentrening så går det mest ut på én mot en. Det starter veldig rolig, men etter fem minutter så blir det slåsskamp nesten hver gang, flirer 19-åringen.
Samtidig erkjenner han at broren også har sitt å bidra med på hjemmebane.
– Ingen av oss studerer nå, men hadde vi gjort det så ville han vært den som hadde hjulpet meg med lekser, han er dritsmart, roser lillebroren.
Kantspilleren har hatt enorme forventninger på sine skuldre i flere år og i år ble han spådd det store gjennombruddet av flere – ikke bare trener Åge Hareide. Foreløpig har sesongen gått litt opp og ned, starten var seig og målpoengene lot vente på seg.

Målpoengene som endelig kommer

Men søndag opplevde han sin hittil største kveld for Rosenborg. En nydelig målgivende til rekkekamerat Stefano Vecchia ga 3-0 og perlen han dundret oppunder tverrliggeren foran Kjernen kommer han til å huske lenge.
Likevel var det største for ham at storebror Mikkel fikk fem-seks minutter i sin Eliteserie-debut samme kveld.
– Det betyr mye, jeg ser hvor mye han jobber for det, hvor mye han står på selv om det er kamper han ikke er i tropp eller ikke spiller så bra. Det er uten tvil fortjent og det er jeg veldig glad for, sa Ceide dagen etter kampen mot Odd.
Gjennom sommeren har den driblesterke vingen fått fylt på i kolonnene for målpoeng. Det har vært etterlengtet. For selv om han stadig bedyrer at han ikke kan fokusere på det når han er ute på banen, vil han alltid bli målt på bidragene foran mål.
Særlig når utenlandske klubber kikker etter den neste store eksporten fra Lerkendal.
Nå står han med 14, etter en sommer der det har rent inn med mål og assists i cupen og i kvalikrundene i Europa. Mot svakere motstand, det skal sies. Men med 1 + 1 mot Skien-laget sist helg har han begynt å fylle på i Eliteserien også.
For få uker siden uttalte han til lokalpressen i Trondheim at han er fornøyd med 15 målpoeng i 2021. Nå har han altså 14, så det må da være et tilbakelagt mål?
– Nei, det blir ikke defensivt, nei! Haha, men det er sant, mange flere skal det bli. Med min stil så kan jeg ikke tenke så mye på det, det blir mer stress i hodet om jeg tenker «jeg må score i dag, eller jeg må ha en assist». Så jeg går bare utpå og spiller på instinktet.
  • Tirsdag fra 19.00: Se Deadline Day-sendingen på Eurosport.no, discovery+ og Eurosport Norge.

Mbappe-sammenligningen

Med assistentene tett på ham, deriblant Geir Hansen som har vist ham klipp av hvor direkte Kylian Mbappe er, så er det planen å bli enda tydeligere i retning mål framover.
– Selvfølgelig, han spiller i samme posisjon som meg, det er bare å lære av å se hvor direkte Mbappe er. Det er helt sykt. Så det lærer jeg av. Trond Henriksen sier det til meg før hver kamp, «gjør det første du tenker» og det har funka bra, mener Ceide.
I Trondheim har Discovery blitt fortalt av ivrige taxisjåfører at gutten med opphav på Haiti og i Finnsnes at Ceide minner dem mer om Neymar enn lynhurtige Mbappe. Selv tar han sammenligninger med knusende ro.
– Det får dere snakke om. Jeg pleide å kalle meg selv Lukaku før, hver gang jeg scoret da jeg var ung ropte jeg «Lukaku, Lukaku, Lukaku». Jeg har alltid likt ham, men Noah (Holm) er mer lik han nå. Men altså, Romelu Lukaku, for en j..... maskin. Jeg er glad jeg ikke var Arsenal-midtstopper forrige søndag, da hadde jeg blitt pissa på, ler Ceide.
Hva gjelder samarbeidet med Noah Holm på spissplass er det noe han ser fram til å fortsette med. De to kjenner hverandre godt fra landslaget, der Holm blant annet bidro sterkt da Ceide scoret sitt foreløpig siste (av to) landslagsmål.
– Det var en kamp mot Nord-Irland, der jeg kom inn, Noah spilte og han ga meg målgivende nesten med én gang, det husker jeg veldig godt.
Det var på U19-landslaget høsten 2019 og Holm noterte seg også for nettkjenning den kvelden.

Venstre eller høyre?

Før sesongen uttalte Åge Hareide til Discovery at unggutten endelig skulle få sitt store gjennombrudd i år. Han er glad for det han så sist søndag og 67-åringen mener det vil hjelpe veldig på for Ceide at målpoengene endelig synes i protokollene.
– Det hjelper veldig mye og han har et stort potensial som har vært opp og ned, men nå syns jeg han har vært stabil over tid. Han har fått mye mer trua på seg selv og han gjør ting riktigere nå enn han gjorde tidligere. Med unge spillere så går det i rykk og napp i startfasen, så får det stabilisert seg, sier Hareide til Discovery.
Mot Odd kunne man tydelig høre keeper André Hansen dirigere, piske og rope etter Ceide i det defensive spillet. Det ser ut til å være med på å bidra. Gjennom 2021 så har han også tatt steg fysisk, men det hevder han er mer gener som er i utvikling enn timer i gymmen.
– Jeg står fortsatt på det, men jeg har kommet meg i god form for vi trener veldig bra her, som hjelper på at jeg klarer å stå hele 90-minuttere. For at vi skal vinne kamper og spille bra så må alle gjøre jobben, både offensivt og defensivt – det er viktig, påpeker han selv.

Tåler å bli tatt av i pausen

Tidligere i sesongen har Hareide ikke vært nådig med å ta Ceide tidlig av banen dersom han ikke har vært helt fornøyd. Så sent som mot Mjøndalen for knappe 14 dager siden ble vingen byttet av i pausen. Hareide mener han tåler det bra.
– Ja, han gjør det, men det handler også om fordeling av spilletid. Han var bra i 1. omgang mot Mjøndalen, men det handler mer om å ha overskudd og hvile beina hans litt. Det kommer kamper ganske tett og vi tok av Noah mot Odd også for å spare ham til Rennes, det er slik vi må gjøre, mener Hareide.
– Han ville prøve noe annet. Det er ikke gøy, men sånn er det av og til, det er ikke jeg som bestemmer. Det er mange gode spillere, men kantene som kan spille i min posisjon er gode venner av meg og den beste får spille, sier spilleren selv.
En del av planen til Hareide for 2021 var å flytte Ceide over på høyrekanten for å få utnyttet potensialet hans i større grad. Mot Odd satt det som en kule og samarbeidet med Adam Andersson fortsatte – de to har spilt sammen også på motsatt side.
Det kan Ceide like, men samtidig påpeker han:
– Venstre- og høyrekant. Jeg kan spille på begge sider, det har ikke så mye å si for meg, men jeg trives fortsatt best på venstre. Jeg har mer oversikt over hele banen der og er nok fortsatt venstrekant i eget hode.
Det ble Europa-exit for denne gang mot Rennes, så er spørsmålet hva Rosenborg kan få til på hjemlig gress ut året – nå ligger kampen om seriegullet vidåpen, men da bør Viking slås i Stavanger søndag.
Sett denne?
picture

Eksperten peker på dette som årets signering i Eliteserien

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Relaterte kamper
Reklame
Reklame