Populære sporter
All sport
Vis alt

Kun én Eliteserie-klubb i rød sone – bekymret over Toppserien

Joakim Opphus

Oppdatert 28/09/2023 klokken 16:18 GMT+2

Fem klubber i Toppserien, én i Eliteserien og fire i OBOS-ligaen havner i økonomisk rød sone i halvårsrapporteringen til Norges Fotballforbund.

Fotballpresident Lise Klaveness og generalsekretær Karl-Petter Løken. Foto: Terje Pedersen / NTB

Foto: NTB

  • Hold deg oppdatert på sport med Eurosport-appen. Last den ned i App Store og Google Play.
Torsdag la NFF frem tallene for økonomien til toppklubbene i norsk fotball det siste halvåret.
Tallene viser i stor grad en økonomisk oppsving for flere klubber, men det er likevel lag som ligger i rød sone og som pålegges økonomiske handlingsplaner.
I rapporteringen fordeles klubbene i kategoriene grønn, gul og rød ut fra hvordan økonomien ser ut.
I Eliteserien er det kun Aalesund ligger i rød sone etter å ha ligget i gul sone siden begynnelsen av 2022.
De fire Eliteserie-klubbene som lå i rød sone ved starten av 2023; Odd, Sandefjord, Strømsgodset og Tromsø har forbedret sin økonomi og ligger nå i gul sone.
I OBOS-ligaen er Bryne, Raufoss, Sandnes Ulf og Start de klubbene som ligger i rød sone. Bryne og Start faller ned fra gul til rød sone i de ferskeste tallene, mens Raufoss og Sandnes befinner seg i rød sone for andre strake halvår.

Likevel positivt

Men de totale regnskapstallene for klubbene i Eliteserien og OBOS-ligaen er positive.
«Regnskapstallene til Eliteserie- og OBOS-ligaklubbene ender med positivt halvårsresultat. Toppserieklubbene rapporterer også positivt resultat på halvåret, men den underliggende driften er for kostnadstung for enkelte klubber»m, skriver NFF.
Generalsekretær peker på økte medieinntekter og større summer forbundet med slag og kjøp av spillere som en av grunnene til de positive tallene.
– Medieinntektene har økt, det gjenspeiles i halvårsregnskapene. Videre ser man økte inntekter som stammer fra spillerlogistikken, spesielt i Eliteserien, sier generalsekretær Karl-Petter Løken.

Bekymret over Toppserien

Løken er derimot mer bekymret når det kommer til klubbene i Toppserien.
– Det er bekymringsfullt at såpass mange klubber i Toppserien ikke greier å opprettholde balanse i økonomien sin. Videre er det ikke gode signaler at man også ved denne rapporteringen opplever at klubber ikke når sine egne delmål i handlingsplanene for å tilfredsstille kravene i det finansielle oppfølgingssystemet, sier NFFs generalsekretær Karl-Petter Løken i en uttalelse.
– Balanse i den økonomiske driften har vært, og kommer til å være viktig også i tiden som kommer, legger han til.
I Toppserien for kvinner har fire klubber falt til rød sone: Arna-Bjørnar, LSK Kvinner, Røa og Åsane, mens John Arne Riises Avaladsnes befinner seg i rød sone også å ha vært det ved nyttår.

Irettesettelse til LSK

LSK Kvinner er ilagt en irettesettelse som følge av det som beskrives som brudd på tidligere inngåtte handlingsplaner. Til romeriksklubben stilles det nå krav om positiv egenkapital.
I 2. divisjon for menn er Gjøvik-Lyn eneste lag i rød sone. Der har klubben vært i lang tid. I mai ble klubben trukket ett poeng, og nå er det vedtatt at tre nye poeng ryker.
«Mange evner å balansere inntekter og kostnader, mens andre tar økonomisk risiko som over tid vil gi klubbene økonomiske utfordringer», skriver NFF om situasjonen på tredje nivå i norsk herrefotball.
Generelt har NFF konkludert med at økonomien til toppklubbene stort sett er god. Det skyldes økte inntekter fra medieavtaler og salg av spillere. Variasjonene er samtidig store.
Det finnes samtidig bekymringer.
– Siste året har vi sett en større økning på kostnadssiden enn på inntektssiden, noe som ikke kan fortsette. Vi vil nå jobbe tett videre med både de klubbene som er i handlingsplaner, og de som skal etablere handlingsplaner, for å sikre at de tar god kontroll over egen økonomi. Det å etablere robuste økonomier i konkurranser hvor det hele veien kjempes om sportslige resultater er ekstremt krevende, sier seksjonsleder for klubbstøtte i fotballforbundet, Rune Nordhaug.
(©NTB/Discovery)
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame