Populære sporter
All sport
Vis alt

Gent-spiller kan bli tidenes «Stabæk-salg»: – De synes det var jævlig dyrt

Vegard Kjøllmoen Steien

Oppdatert 17/03/2023 klokken 08:44 GMT+1

Gift Orban (20) har herjet etter overgangen til belgisk fotball. Det kan være gode nyheter for Stabæk.

Gift Orban

Foto: Getty Images

Den nigerianske spissen tok OBOS-ligaen med storm i høst. Etter å ha blitt gjort spilleberettiget på overgangsvinduets siste dag 31. mars i fjor, fikk Gift Orban sin første Stabæk-kamp fra start i cupen mot Notodden 22. juni. Der svarte han samtidig med å score sitt første mål.
Deretter fikk 20-åringen muligheten til å vise seg fram i ligaen, og til slutt endte Orban med 16 mål og sju målgivende på 22 OBOS-ligakamper. Han delte toppscorertittelen sammen med Branns Bård Finne.
Det gjorde at større klubber startet å snuse på den daværende Stabæk-juvelen, og på januarvinduets siste dag kom den belgiske klubben Gent inn med et gigantbud.
Samme dag forlot Orban Stabæk, og han ble med det tidenes største salg fra nivå to i norsk fotball. Overgangssummen skal ifølge TV 2 ha vært på over 35 millioner kroner.
– Vi så på oss selv som et Eliteserie-lag da vi solgte Gift, men for bare å ha spilt OBOS-liga var summen unik, forteller sportssjef Torgeir Bjarmann til Discovery, som for øvrig feirer Stabæks 111-årsdag denne torsdagen.

Ekstraordinært bud

Bjarmann avslører at klubben egentlig ikke hadde noen intensjoner om å selge juvelen i vinter.
– Gent lå der veldig lenge - helt fra i fjor høst egentlig. De lå og vaket i november, men han var ikke til salgs. Skulle han bli solgt, måtte det noe helt ekstraordinært til.
Og noe ekstraordinært skjedde. Gent var på desperat jakt etter en erstatter for den marokkanske spissen Ibrahim Salah. Han forsvant til franske Rennes 31. januar - samme dag som den belgiske klubben hentet Orban.
– Det åpnet opp for Gent også, som plutselig fikk mer penger å bruke. De hadde en bra dag de også, selv om de synes det var jævlig dyrt, sier Bjarmann og ler.
picture

FAVORITT: Gift Orban rakk å bli en publikumsyndling på Nadderud til tross for kun seks måneder i Stabæk-drakta.

Foto: NTB

Herjet

Som Bjarmann er inne på, er nok både Gent-fansen og ledelsen neppe skuffet over at de valgte å «sprenge banken» for å hente den nigerianske spissen.
Orban har hatt en utrolig start på karrieren i Belgia. På hans første ni kamper har han scoret hele 12 mål, inkludert fire mål i forrige ligakamp og et hat-trick på fire (!) minutter mot Istanbul Basaksehir i Conference League på onsdag.
– Det som overrasker mest er at det har gått så fort. At han scorer mål er ikke så overraskende. Det er heller ikke målene han scorer, for alle typer mål bor i ham. Han scorer de målene som han scoret første gangen jeg så ham i Nigeria i november 2021, forteller Bjarmann, som selv fikk med seg sin tidligere gullkalvs elleville hat-trick.
Det er kun 45 dager siden Orban forlot Nadderud og Stabæk, som rykket opp til Eliteserien mye takket være spisstalismanens scoringer. Allerede første gang sportssjefen så nigerianeren i aksjon, skjønte han at Orban hadde noe ekstra.
– Han skilte seg ut med en gang der nede, og jeg tok bilde av han umiddelbart da jeg så han spille. Han har en enorm egenskap til å være på rett plass til rett tid og han er veldig rolig i avslutningsøyeblikkene. Gift lar seg ikke stresse uansett.
– Nå har han ikke hatt veldig mye måltørke ennå. Vi får se når den kommer, men akkurat nå ser det helt rått ut. Jeg skulle gjerne sagt at jeg så det her komme, men det var helt umulig, fortsetter Bjarmann.
Artikkelen fortsetter under videoen.
picture

Gift-magi mot Brann: – Han er en gave!

Kan gi voldsom profitt

Selv om overgangssummen på drøye 35 millioner i seg selv er et stort salg for Bærum-klubben, er det trolig større summer som venter etter hvert.
Ifølge TV 2 har Stabæk sikret seg en videresalgsklausul på 15 prosent. Sportssjefen kommenterer ikke prosentandelen, men legger ikke skjul på at det trolig vil dryppe mer penger på Stabæk dersom Gift Orban fortsetter i tempoet han har satt opp fra start.
– Dersom vi er veldig heldige, kan det bli tidenes Stabæk-salg uten at vi selger en spiller. Overgangssummen kan bli rekordhøy på videresalg, men han må fortsette å score. Ikke minst er det han gjør i Europa viktig. Nå har han skutt de videre to ganger siden han kom. Det er ikke så dårlig det når du kommer uten pre-season fra Norge.
Artikkelen fortsetter under videoen.
picture

Rørt Steen Jensen etter hyllesten: – Dette har lagt til minst ti år til

Tok ikke sjansen

I etterpåklokskapens navn er det likevel lett å tenke seg at flere på Nadderud-brakkene kanskje angrer på salget etter den vanvittige starten i Belgia, men det var et sjansespill de helst ville være foruten.
– Han skulle uansett selges til sommeren, og som nyopprykket lag er det alltid vanskelig å si. Noen mål ville han sannsynligvis ha scoret, men det ville vært et enormt press på oss som klubb og det ville vært mange som visste at han ville selges. Vi hadde vært helt avhengig av suksess. Dersom vi ikke hadde solgt han, så ville det heller ikke vært noen som visste om det potensialet som han har vist i Belgia, påpeker Bjarmann.
I tillegg setter klubbens status en begrensning på hva de realistisk sett kan håpe å få for en spiller, ifølge sportssjefen.
– Det er begrenset hvor mye du kan få for en spiller som ikke spiller i Europa og som ikke er på et topplag i Norge. Da er det en øvrig grense for hva du kan få, men spiller du i Europa slik som Molde og Bodø/Glimt har gjort, blir prisen annerledes på spillerne også.
Bjarmann og Stabæk fryktet at det kunne ha kommet inn et lavt bud på Gift i sommer som han virkelig ønsket seg til. Det kunne ha satt klubben i en vanskelig situasjon. I tillegg ville det ikke vært noen garanti for at spissen økte sin verdi på topp for et nyopprykket lag.
– Nå stemte derimot alt. Dette var en klubb han ønsket å spille for og budet var godt nok. For en spiller som var her i seks måneder var det en fantastisk investering. Den dealen var unik. Sannsynligvis kommer ikke jeg til å oppleve det i min karriere som sportssjef igjen, sier han.

Forvaltet midlene godt

Flere Stabæk-supportere var naturlig nok spent på hvordan det ville gå uten fjorårets suverene målscorer, men i oppkjøringen ser det ut som at klubben har funnet gode erstattere.
Sist helg spilte Stabæk sin første offisielle kamp for sesongen. I cupkampen mot Bryne imponerte «de blaa» stort og vant til slutt hele 5-0. Nysigneringen Kasper Høgh scoret to, mens spissmakker Mushaga Bakenga - som også er ny for sesongen - scoret ett.
– Jeg føler vi har truffet bra på det aller meste så langt. Vi har hatt en bra oppkjøringsperiode fram til nå, så får vi en veldig god referanse mot et toppet Molde-lag på lørdag. Jeg synes det er veldig bra for oss at vi får en konkurransekamp mot det som i fjor var Norges beste fotballag. Det er viktig for oss, og spesielt de nye spillerne, at vi får kjenne på hvilket nivå topplagene i Norge har. Vi gleder oss enormt til lørdag for å teste hvor langt vi har kommet som et nyopprykket lag, forteller Bjarmann.
Lars Bohinen er fortsatt ubeseiret som Stabæk-trener etter at han tok over ansvaret for Eirik Kjønø 19. august i fjor. Så gjenstår det å se om den rekken vil fortsette når Eliteserie-motstand venter fremover.
– Det blir tøffere og tøffere å beholde den statistikken for han også. Vi får håpe at vi gir Molde en skikkelig god match, og forhåpentligvis går vi videre også, sier Stabæks sportssjef.
Sett denne?
picture

Næss og Lange etter opprykket: - Blir vann og bananer i kveld

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame