Populære sporter
All sport
Vis alt

Eliteserieklubb kontaktet NFF etter mistanker om kampfiksing: – Har et ansvar

Vegard Kjøllmoen Steien

Oppdatert 14/02/2024 klokken 15:57 GMT+1

HamKam gikk seirende ut av treningskampen mot Lyngby lørdag, men det er ikke sluttresultatet som ble det store samtaleemnet i etterkant.

Jakob Michelsen.

Foto: NTB

HamKam leverte en solid oppkjøringskamp mot danske Lyngby, men en rekke dommeravgjørelser skulle stjele overskriftene i etterkant.
Dommeren delte ut hele fire straffespark, der samtlige var av det tvilsomme slaget.
Etter at Pål Alexander Kirkevold hadde scoret fra ellevemetersmerket, fikk Lyngby tre forsøk i løpet av det siste kvarteret.
Marcus Sandberg gjorde alt i sin makt for å holde buret rent, men da den tredje straffen ble gitt på overtid, måtte selv den svenske sisteskansen kapitulere.
Rett etter at reduseringen var et faktum blåste dommeren av – før HamKam i det hele tatt rakk å ta avspark.
– Jeg ville først og fremst fokusere på at vi spilte en veldig bra kamp og vant fullt fortjent mot et dansk lag i den øverste divisjonen som starter seriespillet igjen til helgen, innleder HamKam-trener Jakob Michelsen til Discovery.
– Når det er sagt, var det noen dommeravgjørelser som var veldig, veldig rare, spesielt de tre staffesparkene som Lyngby fikk mot slutten av kampen. Det har vi selvfølgelig notert, fortsetter han.
Hamar Arbeiderblad omtalte saken først. I artikkelen deres er straffesituasjonene klipt ut i videoform.

Har kontaktet NFF

I samtlige av straffesituasjonenene var det vanskelig å se at det skjedde noe ureglementert. HamKam slet også med å forstå avgjørelsene.
Tidligere denne uken tok eliteserieklubben kontakt med Norges Fotballforbund (NFF) for å informere dem om hva som hadde skjedd.
– Vi kontaktet NFF mandag morgen for å informere at det var et rart hendelsesforløp i kampen, så kan NFF ta det videre til andre instanser. Dersom det har skjedd noe som ikke skal skje, kan de ta tak i det. Vi gjorde det siden vi har alle et ansvar for å beskytte spillet, forteller Michelsen.
– Flere har spekulert i om det kan være snakk om kampfiksing. Er det en tanke som har streifet deg?
– Det er nettopp derfor vi tok det videre til NFF, og så er det opp til de offisielle instansene å vurdere om det har skjedd noe ureglementert. Vi har fokusert på det sportslige. Det var en veldig god HamKam-prestasjon, men med tre-fire veldig, veldig rare straffesparkavgjørelser, så har vi gjort dem oppmerksomme på det for å beskytte fotballen, forklarer den danske hovedtreneren.
Michelsen understreker at det ikke er opp til ham å konkludere hva som eventuelt har skjedd.
– Kanskje har alt foregått som det skal, men vi måtte gjøre dem oppmerksomme på at det så rart ut. Hverken HamKam- eller Lyngby-spillerne skjønte noe som helst på slutten der, sier han.

– Tar alle henvendelser seriøst

Discovery har vært i kontakt med kommunikasjonssjef i NFF, Yngve Haavik.
Han bekrefter at Hamkam har rapportert inn dommeropptredenen i den aktuelle kampen.
– NFF har rutinemessig meldt fra videre til UEFA som koordinerer undersøkelser når det er snakk om kamper mellom lag fra forskjellige nasjoner - i motsetning til interne kamper i Norge hvor Lotteritilsynet er ansvarlig myndighet, forklarer han i en mail.
Haavik mener det er vanskelig å anslå hvor lang tid undersøkelsene vil ta.
– Det vi kan si er at NFF vil bistå UEFA med den informasjonen de måtte ha behov for fra oss, skriver han.
På spørsmål om hvor ofte lignende hendelser rapporteres inn, svarer Haavik følgende:
– Det er ikke ofte vi får slike henvendelser, men vi tar alle henvendelser seriøst og kobler automatisk på UEFA.

Lar ikke avgjørelsene ødelegge

Selv om dommeren stjal mye av fokuset, lar ikke Michelsen og co. tvilsomme avgjørelser komme i veien for en god prestasjon.
– Vi fikk gjort det vi skulle, så det var veldig bra. Resultat er ikke det viktigste i en treningskamp, så det går fint.
– Vi fikk en skikkelig bra kamp mot et veldig godt lag, men de fikk enkle straffespark på slutten. Det tror jeg både HamKam og Lyngby er enige om. Men det skal ikke ødelegge inntrykket av at HamKam var det beste laget på banen, fortsetter Michelsen.
Også Lyngby-leiren forstod svært lite av hva de var vitne til under treningskampen i Antalya. Magne Hoseth, som nylig ble ansatt som ny hovedtrener for det danske superligalaget, var tydelig frustrert over flere av avgjørelsene.
– Tre av fire straffespark er helt sinnssyke å gi. På den siste sies det at hånda kanskje var ute og at det var et treff, men det er altså helt vilt. De to første straffene, inkludert det som HamKam-får, er komplett idiotiske. Ingen av dem burde vært straffespark. Da begynner man å tenke, sa han til Hamar Arbeiderblad.
Avisen forsøkte å komme i kontakt med dommeren etter oppgjøret, men han hadde allerede forlatt anlegget.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame