– Er det stor forskjell på nummer seks som kommer til Europa League og nummer syv i Premier League som skal inn i Conference League? Det er jo ikke det. Skal norske lag komme til gruppespill, må man prestere helt på topp uansett hvilken turnering det er snakk om.
Dette svarer daglig leder i Vålerenga Erik Espeseth på spørsmål om nivåforskjellen mellom den etablerte Europa League og det nye, tredje nivået, Conference League.
Eliteserien
Kårer rundens verste og beste debut: – Som en klumpete LEGO-figur
21 TIMER SIDEN

– Ingen «B-liga»

Daglig leder i Bodø/Glimt Frode Thomassen, skal i utgangspunktet legge til rette for at nordlendingene skal spille Champions League, men har også tanker om den nye turneringen.
Han fikk en følelse da turneringen ble lansert om at folk ville se på Conference League som en turnering med lavere status enn de andre, men mener UEFA har gjort en god jobb i videreutviklingen av turneringen.
– Slik som det er blitt bygd fra UEFAs side, så føler vi at Conference League har blitt et produkt som gir flere lag en sjanse til å delta i Europa, hvis du ser stort på det. Så ligger det en økonomi i turneringen som gjør den spennende, attraktiv og interessant for lagene som er der. Det er veldig gode lag som skal være med i Conference League, så det blir attraktive kamper og det blir ingen «B-liga» det her.

Topp motstand

Ingen lag, uansett land, vil ha fri passasje inn i gruppespillet til Conference League. De 32 klubbene som skal spille gruppespill vil være enten de som ryker ut av play-off til Europa League eller lag som går kvalifiseringsrunden i nyvinningen. I den siste play-off-runden venter blant annet lag som Tottenham (England), Celta Vigo (Spania), Bayer Leverkusen (Tyskland) og Lazio (Italia).
Dermed kan det være duket for ganske interessante kamper på norsk jord om Molde, Vålerenga eller Rosenborg skulle komme så langt.
– Conference League er også en tøff turnering. Du kan møte for eksempel Tottenham og andre gode av de nest beste lagene fra toppligaene, så det blir nok en tøff turnering å komme inn i, forteller direktør i Molde Ole Erik Stavrum til Discovery.
Han mener det er viktig for norsk fotball å gjøre det godt i denne turneringen, slik at rankingen til Eliteserien går opp, og det igjen kan bli mulig å kvalifisere seg til Europa League.

Molde gir inspirasjon

Espeseth er enig med sine konkurrenter i at det kommer til å bli tøft for norske klubber å komme inn i et gruppespill. Også han trekker frem Tottenham som eksempel.
– Se for deg at vi trekker Tottenham, og gitt at det er tillatt med tilskuere, helt topp markedsmessig. Kjempekult å møte Tottenham. Hvis det er lov å reise hadde det vært kult å ta med masse supportere til London. Så, markedsmessig, i en normal situasjon – kjempekult. Sportslig sett er det en spennende mulighet, men sannsynligheten for at et norsk lag slår ut for eksempel Tottenham over to kamper, er i hvert fall ikke over 50 prosent. For å være superoptimist.
Han legger til at Moldes prestasjon i Europa League i vinter gir motivasjon og at Europa-ambisjonene er på plass i Vålerenga.
– Vi har stor fokus på Europa og på å komme godt gjennom kvalifiseringen. Skulle vi komme til et gruppespill, vil det være fantastisk! Da har vi kommet dit fordi vi fortjener det.

Unner hverandre suksess, men …

Med sin fortid i både Rosenborg og Strømsgodset har Espeseth etter hvert opparbeidet seg en del erfaring når det kommer til deltakelse i Europa. Den erfaringen er nyttig å ta med seg i erfaringsutvekslinger mellom de norske klubbene som skal delta.
– De fire europacup-klubbene har jevnlige møter hvor sport, den øvrige ledelsen og etter hvert arrangement også er med. Det er for å dele erfaringer. Alle ønsker å gjøre det best mulig i Europa, for det er positivt med tanke på norske lags rankingpoeng som igjen er styrende for seedingen.
Videre sier han at om Vålerenga trekker et lag de ikke har så mye kjennskap til, verken destinasjonen, logistikk eller det som går på sport, men som de vet andre norske lag har, vil det være naturlig å kontakte den klubben direkte for å utveksle råd – og omvendt.
– Vi unner hverandre suksess i Europa selv om vi ønsker å slå hverandre i hjemlig liga, avslutter han.
Eliteserien
Ble matchvinner i debuten fra start – får terningkast fire av sin nye sjef
EN DAG SIDEN
Eliteserien
Reagerer på tilrop fra barn i 12-årsalderen: – Vi må ha en holdningsendring
I GÅR PÅ 19:38