Populære sporter
All sport
Vis alt

Taper mange millioner – toppfotballsjefen har en oppfordring

Pål Strande Gamlemoen

Oppdatert 17/09/2020 klokken 23:06 GMT+2

Leif Øverland, administrerende direktør i Norsk Toppfotball, frykter for Eliteserie-klubbenes inntekter neste år dersom man ikke får testet kamper med flere enn 200 tilskuere.

Leif Øverland

Foto: Scanpix

Klubbene i Eliteserien og OBOS-ligaen har fått spille med 200 tilskuere så langt denne sesongen. Bedre enn ingenting, men tapene som følge av dårligere tilskuerinntekter er store. Flere enkeltklubber taper alene flere titalls millioner kroner bare i arrangementsinntekter.
Leif Øverland er administrerende direktør i Norsk Toppfotball. Han frykter hva slags signaler fotballfansen vil få om man ikke får testet ut flere enn 200 tilskuere snart. Det vil kunne påvirke hvor mange som kjøper sesongbillett neste år.
– Om vi ikke får testet med flere tilskuere, vil folk tenke at fotballen ikke får mulighet for flere enn 200 neste år heller. Da selger man færre årskort. Klubbene med størst økonomi rammes hardt sånn sett. Man selger jo mange sesongkort rundt jul og før seriestart. Det er en populær gave, sier Øverland.
Han bor selv på Oslo øst. Der er det i disse dager stor entusiasme rundt hva Vålerenga får til i toppen av Eliteserien.
– Du har lyst til å kjøpe årskort og sikre den fine plassen i svingen, den beste for familien, men usikkerheten ligger der. Du faller ned på «ja, men…»
Slik frykter Øverland at 2021 kan bli enda verre for klubbene enn 2020.

Ønsker å teste med flere tilskuere

Øverland opplever stadig å bli kontaktet av folk som er frustrerte over at myndighetene ikke vil åpne for testing av et større antall tilskuere på kamp. Han er selv klar på at også fotballen må åpnes gradvis, at man ikke kan starte prosessen med å åpne for en halvfull eller utsolgt stadion.
Tyskland har åpnet for at klubbene kan fylle stadion inntil 20 prosent av tilskuerkapasiteten. Flere andre land har også gjort tester av å ha flere tilskuere på kamp.
Øverland skulle gjerne sett at myndighetene var mer villige til å teste ut flere enn 200 tilskuere. NTF ønsker å teste ut et opplegg der man slipper inn inntil 2000 tilskuere. Disse deles opp i forskjellige grupper, eller kohorter, på stadion, slik at man ikke må varsle 1999, men heller 199 dersom noen i samme kohort får påvist smitte. De forskjellige kohortene ville fått beskjed om å møte opp på stadion til forskjellige tider og å bruke andre innganger enn de andre gruppene.

Taper mange millioner kroner

Eurosport.no har tatt en runde med klubbene i Eliteserien. De som har svart, forteller om tap på alt mellom seks og nærmere 40 millioner kroner dersom tilskuerbegrensningen må beholdes også ut sesongen.
Noe av tapene vil bli kompensert i regjeringens nye kompensasjonsordning. Torsdag skrev NTB ar idrettsaktører og frivillige organisasjoner har søkt om å få kompensert 1,6 milliarder i tapte inntekter. Alle Eliteserie-klubbene Eurosport.no har snakket med, har søkt om kompensasjon for tapte inntekter fra det som nå defineres som «delvis avlyste arrangementer». Alt tyder på at resten av klubbene også har gjort det, ettersom alle ville hatt godt over 200 tilskuere ved normale tilstander.
Øverland i Norsk Toppfotball roser kulturminister Abid Raja og regjeringens arbeid med kompensasjonsordningen, etter at den første pakken traff toppklubbenes behov i svært liten grad.
Men nå er NTF bekymret for hva som skal skje fremover. Øverland tror klubbene klarer seg i 2020, men at det fort kan bli verre neste år.
Eliteserie-lagene har litt forskjellige estimater på hvor mye de vil tape om det forblir kun 200 tilskuere per kamp ut sesongen. Vålerenga regner med et tap på rundt 12 millioner kroner i tapte publikumsinntekter. Rosenborg rundt 24 millioner, mens Brann oppgir at de taper mellom to og fire millioner per kamp med den nåværende begrensningen. I løpet av 15 hjemmekamper vil det da gi et tap på mellom 30 og 60 millioner kroner.
Ellers oppgir blant andre Start tapte arrangementsinntekter på litt over 7,5 millioner, Sarpsborg 08 mellom 12 og 15 millioner, Mjøndalen seks millioner og Odd 10,5 millioner.

– Kan ikke kompensere til evig tid

Disse summene er riktignok oppgitt før kompensasjon. Klubbene kan få kompensasjon for inntil 70 prosent av det som var de budsjetterte inntektene fra de «delvis avlyste arrangementene».
Kompensasjon for tapene vil hjelpe klubbene i år, men det er altså først og fremst neste år Øverland i Norsk Toppfotball er bekymret for. Han mener det er viktig at man får testet og evaluert mulighetene for å ha flere supportere på kamp.
– Samfunnet har ikke råd til å kompensere til evig tid, sier han.
Og det er blant annet det som gjør at han frykter hvordan 2021 kan bli for klubbene, dersom det ikke kommer noen vaksine i løpet av de neste månedene.

Venter på svar

NTF-sjefen tror langt fra alle klubbene ville sagt ja til et større antall tilskuere. Det grunnet forskjellig størrelse på stadion og andre faktorer. Noen ville kanskje søkt om å ha 2000, noen 1000 og andre ville kanskje ventet og sett på hvordan de større klubbene hadde håndtert den gradvise gjenåpningen.
Øverland understreker at fotballen fortsatt må sørge for at gjenåpningen er gradvis. At hvis man får flere mennesker på stadion, må man fortsatt overholde én meters avstand, godt nok renhold og at kohortene holder avstand og ikke er i kontakt med hverandre. Planene for testing av flere tilskuere er lagt, men myndighetene har stått stille angående en iverksetting av disse.
– Vi har ikke brukt tid på å mase. Myndighetene vet hva planene og utfordringene er. De har ikke behov for flere argumenter, for de kjenner de. Så oppstår det naturligvis en frustrasjon med tanke på å få et positivt svarbrev snart.
Eurosport.no har kontaktet Kulturdepartementet angående problematikken rundt testkamper. De har foreløpig ikke kommet med et svar.
  • Se Eliteserien og OBOS-ligaen på Dplay.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame