Fredag ettermiddag signerte Dag-Eilev Fagermo for Vålerenga. Det betyr at Odd må ut på trenerjakt. Det som skiller Odd fra flere andre klubber i Norge er at de har en veldig innarbeidet filosofi som stiller en del krav til hvordan en ny trener skal være. Filosofien utelukker en hel del trenere. Odd er også en klubb som har historie med å ta up and coming-trenere eller lokale trenere. Waage, Nordlie, Sandstø og Fagermo er alle under den kategorien. Overraskelsen de siste 25 årene er Ove Flindt-Bjerg. Men jeg er nærmest sikker på at vi ikke får noe sjokk av denne ansettelsen

Det er nærliggende å tro at tidligere Odd-trener og mannen som vant klubbens siste tittel, Arne Sandstø, står høyt på listen over aktuelle kandidater. Han trente Odd i perioden 1999-2007 og var på mange måter den treneren som startet de siste 20 årenes suksess. Han er flasket opp i formasjonen og kan den ut og inn. Han kjenner klubben og alle dens mekanismer. Et trygt valg som mange måter vil føre arven videre. Han er heller ikke redd for å melde ting i media og står ikke og ber om unnskyldning. Det som taler mot han er også hans fartstid. Det skal legges til at han er under kontrakt med Jerv til 2022 og må kjøpes ut.

Kenneth Dokken er et annet navn som verserer i gangene på Skagerak. Han er per nå uten trenerjobb etter perioden i Notodden. Han har spilt under Dag-Eilev i både Godset og Odd og kjenner formasjonen meget godt. Dokken er godt likt blant spillere og ledelse i Odd. Han praktiserte også 4-3-3 i Notodden. Han vil ikke fylle Dag-Eilevs sko ved siden av banen. Dokken er beskjeden i media og vil på ingen måter selge Odd utad.

En tredje Odd-kjenning er Knut Rønningene. Den 33-årige Skiens-gutten er flasket opp i Odd og kjenner miljøet. Han har gått i gangene de siste sesongene og er godt kjent med spillertroppen. Har spilt der opp til junioralder og siden vært trener i klubben blant annet for G19-laget. Han har fått litt seniorerfaring hos Pors Grenland. Han får svært gode skussmål og ble sett på som en mulig arvtaker for Fagermo, men spørsmålet er om dette kom får tidlig. Det skal sies at er det en klubb i Norge som tør å satse på sin egen unge trener, tror jeg det er Odd.

Dagens assistent Jan Frode Nornes er naturligvis også en kandidat, men han har tidligere ytret at han trives svært godt i assistentrollen og det er ikke enkelt å ta over en tropp som man vært assistent for så lenge. De to jobbene er vidt forskjellige med tanke på tilnærmingen til spillerne.

Jeg forventer også at Odd ser litt utenfor bygrensene når de skal sondere terrenget for en ny trener. En mann som peker seg ut for meg er Svein Maalen. Han har gjort underverker med Ranheim og få om noen i Norge kan 4-3-3 så godt som han. Jeg tror det hadde vært sunt for Odd å få inn en mann som ikke kjenner klubben så godt, og kan se på den med litt nye øyne. I Odd vil Maalen få bedre forutsetninger til å lykkes. Minuset er at han vil ikke klare å selge klubben utad på samme måte som sirkushest Fagermo.

Jørgen Isnes har tidligere i vinter vært linket til en del trenerjobber. Han har riktignok skrevet under en relativt ny avtale med Kåffa, men jeg tror ikke de stikker kjepper i hjulet for en eventuell Odd-overgang. Isnes er også up and coming, kjent med 4-3-3 og spiller en offensiv og attraktiv fotball. Isnes er en likendes kar og vil garantert smelte godt inn i miljøet hos Odd. Ikke like frispråklig som Fagermo, men hvem er egentlig det?

Martí Cifuentes holder til hos naboen Sandefjord. Han har gjort sakene sine svært bra der, og vist at han er en mann for større oppgaver. Tenker fotball døgnet rundt og har en spennende tilnærming til spillet. Cifuentes er veldig ballbesittende, men har også vist i Sandefjord at han kan spille en direkte fotball. Spiller også 4-3-3, men snur V-en på midtbanen og benytter seg av to balanserende midtbanespillere. Spørsmålet er om det er for mye stilbrudd med Odd-stilen. Cifuentes ville garantert vært interessert i å bytte til en arbeidsgiver med bedre forutsetninger. Det hadde vært spennende å se hva han kunne fått til med Odd.
Eliteserien
Ny sterk Rosenborg-seier: – Se på Åge Hareide. Han lukter gull!
7 MINUTTER SIDEN
Eliteserien
Tar for seg den omdiskuterte straffesituasjonen: – Blir ord mot ord
EN TIME SIDEN
Eliteserien
Skjelbred doblet med kanonkule: – Han liker ikke å være på gamlehjem
EN TIME SIDEN