DRAMMEN (Eurosport.no):
Det er blitt noen baller å redde for Strømsgodset-keeper Viljar Myhra denne sesongen. Han har vært målmann bak et så skadeplaget forsvar at selv Herman Stengel og Lars-Jørgen Salvesen har måttet trå til som midtstoppere.
Eliteserien
Mjøndalen sterkest i Ælv Clasico: La press på rivalene i nedrykkskampen
20/11/2021 PÅ 18:58
– Haha, det er klart det er litt spesielt. Men sånn er det blitt, så da får vi bare gjøre det beste ut av det, men vi skulle gjerne vært foruten mange av de baklengsmålene.

Skuddene hagler mot Godset-buret

Det sier skiensgutten til Eurosport da vi spør hvordan det har vært å stå bak et midtforsvar som har hatt ti (!) ulike spillere innom i løpet av sesongen. Skadetrøbbel kan få skylda for mange av Godsets defensive utfordringer, men Myhra er klar over at selv om han har flest redninger i Eliteserien med sine 84, slipper Strømsgodset fortsatt inn for mange mål, med nesten to i snitt.
– Vi vil ikke ha så mange avslutninger på mål, så for lagets del og det kollektive så er ikke det noe vi har lyst til å ha. Men for meg som keeper er det et kvalitetstegn at jeg klarer å stoppe så mange av skuddene som kommer. Hadde det vært en dårlig keeper som får så mange skudd i mot seg, så er det lett å bli avslørt, mener Myhra.
Noen av baklengsmålene er av det veldig enkle slaget etter balltap på egen halvdel, som to ganger hjemme mot Rosenborg og nå sist mot Vålerenga, da Niklas Gunnarsson ga bort ballen på egen halvdel, i mangel av gode spillalternativer.
– Vi prøver å luke bort sånne ting, samtidig er vi et spillende lag, vi liker å ta litt risiko. Da hender det man blir straffet for det, selv om vi jobber veldig hardt for å ikke bli det, sier Myhra.

Hadde ikke tilliten som skulle til

Forvandlingen for hans egen del er likevel total fra i fjor sommer. For da Henrik Pedersen kom inn og hentet landsmannen Martin Hansen på lån, ble Myhra vraket. Det skjedde midt i en sesong som var den første der Myhra hadde fått mulighet til å stå fast i Eliteserien.
Det holdt ikke for Henrik Pedersen.
– Jeg sa jo til Viljar da jeg kom at jeg ikke visste hvor han var hen. Jeg la ikke merke til ham da han stod i mål, og jeg hadde ikke den tilliten til ham som skulle til med tanke på den høsten vi skulle i gang med. Derfor ville jeg ha inn en erfaren keeper, som Viljar også kunne lære av, minnes Pedersen.
Myhra minnes en tøff periode i fjor høst, da han igjen ble henvist til benken.
– Det er klart at det var tøft da han (Martin Hansen) kom inn her og tok over plassen. Du kan si at vi hadde sluppet inn mange mål, og jeg hadde gjort noen feil, men jeg syntes ikke sesongen min hadde vært så dårlig som mange skulle ha det til, mener han, før han legger til:
– Men da det først ble sånn, så har jeg lært ekstremt mye av det. Mest av alt mentalt da. Jeg tror alle kommer styrket gjennom en slik liten nedtur.
Mjøndalens Christian Gauseth lot seg ikke imponere av Godset-leirens storebror-utsagn i forkant av lørdagens kamp. Saken fortsetter under videoen:

Reagerer på rivalens utsagn: – Noe av det dummeste jeg har hørt

Hva blir konsekvensen?

Pedersen påpeker at klubben var inne i en unntakstilstand da han kom fra tysk fotball i fjor sommer. Laget lå godt plassert under streken og trengte et mirakuløst comeback for å beholde plassen. Derfor kom den tidligere Liverpool-målmannen Hansen inn, forklarer Pedersen.
– For alle unge spillere er tillit et nøkkelord, for når du føler tillit og får spilletid, kan du gjøre feil uten å tenke «hva blir konsekvensene?» Men jeg sa også til Viljar den gang at når vi kommer til 1. januar, er det du som er førstekeeper, sier treneren.
Det siste Pedersen sier der, utfordres av at Strømsgodset var på keeperjakt i vinter og våres, men drammenserne fant ingen med riktig profil til en pris som gjorde at de valgte å slå til. Dermed ble Myhra førstevalg da forsesongens treningskamper tok til.
Trener Pedersen forteller at de har jobbet mye mentalt siden fjorårssesongen.
– Vi laget et uttrykk: «Er Viljar på besøk i dag?». Hadde han en supertrening, så sa jeg «Viljar var på besøk i dag». Og så har Viljar faktisk vært på besøk siden, og han har vokst utrolig som menneske og utrolig som målmann, sier dansken på sitt sedvanlige, energiske vis.
– Som jeg sier til Viljar: Når vi har en dårlig periode i kampen, har jeg ro, fordi jeg vet han står der. Det er en fantastisk følelse som trener, roser han.

Prøvde og feilet

At han er blitt tryggere på seg selv også, er det ingen tvil om, ifølge den tidligere Odd-keeperen. Særlig gir det utslag i kravene som stilles til ham i frispillingsfasen når Strømsgodset skal bygge opp sine angrep. Der har han tatt flere steg siden den noe nervøse opptredenen mot Stabæk i treningskamp i vinter.
– Frispillingen er blitt klart mye bedre. I preseason prøvde vi litt nye, forskjellige ting. Da er det ofte litt rotete. Så kuttet vi ut enkelte pasninger som er litt dristige, så jeg fikk mer trygghet om at hvis det er stress, så er det konkrete løsninger på de situasjonene.
– Også har jeg fått mer erfaring, mer tillit. Og da kommer det en ro i spillet som jeg kanskje ikke hadde i fjor. For ferdighetene har jeg alltid visst at jeg har, det er bare det å få det ut, beskriver Myhra.
– Hvordan jobber du mentalt?
– Jeg lærer meg å gi litt f... om du skjønner. Da har du ikke noe å tape, da kaster du deg ut i situasjoner du ikke tar når du har mer å tape. Så jeg lærte mye av det, det å tørre å stole på deg sjøl. Så tror jeg bare skuldrene blir lavere og lavere når du får den tryggheten ...
– Tryggheten i å være nummer en?
– Det er selvfølgelig en viktig faktor, at du får tillit til å prøve og feile litt.
Se også siste Indre Bane:

VIF-hyllest, Ælv Clasico og MFKs Europa-innsats

Eliteserien
Kan sende Mjøndalen nærmere nedrykk: – Derbyet som betyr mer enn poeng
20/11/2021 PÅ 14:22
Eliteserien
Klokkeklar før sitt siste «Ælv Clasico»: – Høsten kan fortsatt bli brun
19/11/2021 PÅ 20:43