Populære sporter
All sport
Vis alt

Sammenligner Knutsen med Guardiola: – Uten sidestykke

Oppdatert 20/11/2023 klokken 12:04 GMT+1

To runder før slutt ble det altså klart: Bodø/Glimt er seriemestere for tredje gang på fire år, etter at de sikret tre nye poeng mot Aalesund like før landslagspausen. Men hva nå for Kjetil Knutsen og Bodø/Glimt?

Den store Glimt-praten, VIF-kapteinens dramatiske dager og Dovre-jenta som kan bli vår neste stjerne

BODØ/OSLO (Discovery):
– Bodø/Glimt har nå blitt en stormakt i norsk fotball. Her er det ingen rik onkel som står bak, dette har de skapt selv. Det er et eventyr.
Discoverys fotballekspert Kenneth Fredheim er klar og tydelig når han skal beskrive Bodø/Glimts suksess de siste årene. Eksperten gjestet denne uken Discovery-podkasten Indre bane sammen med Avisa Nordland-journalist - og Glimt-kjenner - Freddy Toresen, der praten selvsagt dreide seg om de helgules tredje seriegull på fire år.
– Det er egentlig vanskelig å tro på. Når vi sitter her noen dager etter at det tredje gullet på fire år er sikret, så er det fortsatt slik at man ikke helt tror det. Det er rett og slett helt vilt, sier Toresen.
Saken fortsetter under.
picture

Knutsen tatt på senga av Glimt-spissens antrekk: – Jeg måtte spørre

Vanvittige år

Kjetil Knutsen og Bodø/Glimt har lagt bak seg noen fenomenale år.
Det startet med et varsku for fire sesonger siden, da Glimt helt ut av intet klatret fra en 11. plass i 2018 til en sølvmedalje i 2019. I 2020 knuste de rekord etter rekord, tapte kun én kamp i Eliteserien og vant serien med 19 poeng.
Det overlegne gullet i 2020, som var klubbens første seriemesterskap i den allnorske serien, kom kun tre år etter at de helgule kjempet om opprykk fra OBOS-ligaen.
Glimt rykket ned i 2016-sesongen etter en marerittavslutning av året, der de ble sendt ned med ett poengs margin.
– Det er lett å trekke linjene tilbake til 2016, da ting så veldig mørkt ut. I 2018 kom dette nye trenerteamet inn (Kjetil Knutsen og Morten Kalveness blant annet), og fra og med 2019 begynte systemet å sette seg ordentlig. Det var da de begynte å begeistre oss, forteller Discoverys Kenneth Fredheim i podkasten.
– Den tydelige spillestilen og tydeligheten er paret med en god klubbdrift, noe som har vært suksessformelen i nord.
Hør hele Indre bane-episoden her:

Trekker fram 2021

Fotballekspert Fredheim mener at året som fulgte, da Glimt maktet å forsvare seriemesterskapet i 2021, står igjen som den sterkeste prestasjonen fra nordlandsbanden de siste årene.
– Noe av det vanskeligste i fotball er å gjenskape suksess. Derfor var seriegullet i 2021 veldig, veldig imponerende, fordi de maktet å spille videre på det som fungerte i kanonsesongen året før, meddeler han
AN-journalist Toresen bifaller.
– Det var mange som var skeptiske etter 2020-sesongen, da både Philip Zinckernagel, Kasper Junker og Jens Petter Hauge forsvant etter å ha levert astronomiske målpoeng. Så gikk det noen måneder, før det var en ny spiss på plass på Aspmyra. Det var da Erik Botheim startet for alvor, mimrer Bodø/Glimt-eksperten.
picture

DANSK DYNAMITT: Kasper Junker og Philip Zinckernagel leverte tilsammen 72 (!) målpoeng i 2020-sesongen.

Foto: NTB

– Mens alle andre norske lag ble værende i Norge den vinteren, valgte Bodø/Glimt å reise på treningsleir til Spania. Jeg fikk følge det oppholdet de hadde der, og der fikk jeg se utviklingen og måten de jobbet på med egne øyne. De hadde et enormt fortrinn med den oppladningen der, fortsetter Toresen.
Nettopp det at klubben har klart å holde på momentumet tross utskiftningen i spillermateriellet, er noe Kenneth Fredheim peker på som en av flere nøkler.
– Det at de har hatt så mange utskiftninger de siste årene, og at toget alikevel klarer å dundre på videre, er helt vanvittig. Det har nesten ikke sett ut som at det har vært noen utskiftninger, og i tillegg er de villige til å bruke penger.
– Det de har fått til er uten sidestykke i norsk fotball, iallfall den tiden jeg har jobbet med Eliteserien, fastslår Discovery-eksperten.
Midstopper Brede Moe har vært med på hele den eventyrlige reisen til Bodø/Glimt. Trønderen ble hentet fra Rosenborg tilbake i januar 2015.
– Nå som vi har vært i toppen siden 2019, så er det litt sånn at årene før det nesten er en glemt æra for meg, sier Glimt-spilleren til Discovery.
– Hva har vært nøkkelen for dere?
– Vi har hatt fokus på oss selv hele veien. Vi har mistet mange spillere. Vi er tross alt en selgende klubb, men vi har satt oss selv i en god økonomisk situasjon hvert eneste år. Samtidig har vi hele tiden fokus på å utvikle gode spillere hele tiden. Det viser at klubben drives på en veldig god måte, svarer Moe.
picture

GJENNOMBRUDDET: Erik Botheim maktet aldri å kopiere tallene til forgjenger Kasper Junker, men ble uansett en svært viktig brikke for Glimt i 2021.

Foto: NTB

– En Guardiola i Bodø

Bodø/Glimt ble vippet ned fra tronen i 2022, men karet seg altså opp igjen året etter.
Men hva nå for Kjetil Knutsen og Bodø/Glimt?
Glimt har siden «gjennombruddet» i 2019 også fått spille på de store europeiske scenene. Nordlendingene har fått prøve seg i både Conference League og Europa League, men aldri nådd et gruppespill i den gjeveste turneringen av de alle.
Duoen i Indre bane mener et gruppespill i Champions League nå er suksesstreneren neste store mål.
– Ambisjonen om Champions League ligger nok i bakhodet til alle i Glimt. Knutsen er teamlederen. Han er blitt en slags Guardiola i Bodø, som nå jakter en inngangsbillett til Champions League, fastslår Kenneth Fredheim.
– Jeg tror at fotballen har forandret seg for mye til at vi noen gang får et nytt norsk lag i Champions League-kvartfinalen, men et gruppespill er det realistiske målet, fortsetter eksperten, og sikter til da Rosenborg spilte kvartfinale mot Juventus tilbake i 1997.
Saken fortsetter under.
picture

Gull-Moumbagna til Discovery: – Jeg har ofret mye

Ny stadion

Å nå det målet avhenger av ny stadion i Bodø, mener Knutsen selv.
– Vi har hatt en enorm vekst og utvikling som klubb og helhet siden jeg kom hit i 2017. Vi har tatt det så langt som vi kan på Aspmyra. Skal vi utvikle oss videre sportslig, så må vi komme i gang med realiseringen av en ny arena. Vi kan ikke ta de neste stegene på en arena hvor deler av den ble bygget i 1966, uttalte treneren til Avisa Nordland tidligere i november.
Saken fortsetter under.
picture

Blir satt ut av lagkamerat: – Han ser ut til å være i god form

Bodø/Glimt planlegger å bygge ut en ny storstue på Thalleveiåkeren ved inngangen til Bodø by.
Kostnaden er anslått å ligge på rundt 500 millioner kroner, men det er ikke avklart når første spadetak settes i jorda.
– Aspmyra begynner å gå ut på dato. En må fjerne eksisterende bygg i området for å ekspandere der man er nå, og det går ikke. Ny stadion blir veldig viktig. Det er også Kjetil Knutsen tydelig på. Om Bodø/Glimt skulle komme til Champions League, så vet jeg ikke hvor stas det er for Nordland om Glimt må ut av fylket for å spille kamper, understreker Freddy Toresen i Indre bane.
Bodø/Glimt var nære på å nå det gjeveste europeiske selskapet da de kom seg helt inn i ekstraomgangene mot kroatiske Dinamo Zagreb i den avgjørende playoff-kampen i fjor høst. To kjappe hjemmemål i ektraomgangene sørget for Glimt-exit, og drømmen om Champions League brast mellom fingrene til de helgule.
Denne sesongen henger Knutsen og co. godt med i Conference League-gruppespillet, der de ligger som nummer to i gruppa - tre poeng bak leder Club Brugge. Sist runde leverte de en kruttsterk forestilling mot Besiktas i Istanbul og vant 2-0.
Dette er Glimt gjenstående kamper i 2023:
26. november: Brann - Bodø/Glimt (Eliteserien)
30. november: Bodø/Glimt - Lugano (Conference League)
3. desember: Bodø/Glimt - Sarpsborg 08 (Eliteserien)
9. desember: Bodø/Glimt - Molde (Cupfinale)
14. desember: Club Brugge - Bodø/Glimt (Conference League)
picture

TYRKISK PEPPER: Glimt leverte en kruttsterk kamp mot Besiktas i Istanbul tidligere i november. Gjestene vant 2-0 etter scoringer av brennhete Faris Pemi Moumbagna.

Foto: Getty Images

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame