MJØNDALEN (Eurosport.no)
Det er onsdag formiddag på Consto Arena i Mjøndalen sentrum. Sola står høyt på himmelen og gradestokken bikker 30 grader i solsteiken utenfor klubbens splitter nye garderobeanlegg.
Eliteserien
Mjøndalen sterkest i Ælv Clasico: La press på rivalene i nedrykkskampen
20/11/2021 PÅ 18:58
Etter flere år med bygging av leiligheter og utbedring av klubblokalene, står de nye lokalene klare til bruk i forbindelse med markeringen av 110-årsdagen mot Rosenborg lørdag kveld. En TV-sendt dyst mot Norges mestvinnende klubb i beste sendetid, med to seire på rappen – deriblant en skalp i Bergen sist søndag.

– Det vanskeligste i fotballen

Ikke rart atmosfæren er god der MIFs trenerteam samles til analysemøte i et rom under hovedtribunen. Etter en fridag tirsdag er Vegard Hansen nyankommet på morgenkvisten, fra kjæresten som bor i Kristiansand. En tur treneren stort sett tar en gang i uka.
Men nå er det Rosenborg som står for tur. Med tidligere RBK-indreløper Øyvind Leonhardsen i teamet har bruntrøyene ekspertkompetanse på trøndernes 4-3-3. De vet hva som kommer, spørsmålet er hvordan stanse dem – samtidig som man skaper flere målsjanser enn det tilfellet var mot Brann uken før.
– Det er det vanskeligste i fotball – å skape målsjanser. Når man ikke har ballen mer enn det vi har hatt nå, så blir det vanskelig. Vi har en plan om å tørre, men vi får det ikke helt til. Der en balansegang mellom det å tørre og det å ikke være dumdristig og få brudd på seg også, da.
Det sier Hansen når han setter seg ned på kontoret sitt med Eurosport etter det 2,5 timer lange analysemøtet med assistentene sine, samt analysesjef Jan Remi Dalen.

Vil ikke ha steinalderstempel

Han innrømmer at de hadde flaks som slo Brann 1-0, og han forstår at det reageres på at de fikk til fint lite eget spill i kampen. Et stempel som leverandør av «steinalderfotball» vil han helst ikke være bekjent av.
– Det er ikke noe mål for oss det, langt i fra, det er ikke noe vi er glade for. Vi var glade for poengene, men vi syns vi hadde en dårlig kamp offensivt, vi klarer ikke holde på ballen, vi klarer ikke skape noe. Vi scorer et flott mål, men bortsett fra det så er det syltynt offensivt, oppsummerer han.
Tallenes tale fra oppgjøret i Bergen er tindrende klare:
  • Mjøndalen hadde ballen i kun 28 prosent av tida i kampen. Det er mindre ballinnehav enn noen lag har hatt i 2020.
  • De traff på 115 av 213 pasninger i kampen (54 prosent). Det er det laveste tallet både på vellykkede og antall forsøk så langt i 2020.
  • I 2. omgang maktet Mjøndalen å treffe på 36 av 90 pasninger. Begge tallene er det laveste registrert for en enkeltomgang i årets Eliteserie.
– Vi får jo de tallene her selv også. Det er sånn det blir, lag presser oss, vi får ikke lov til å ha ball så mye, vi blir for avklarende i spillet. I noen posisjoner så mangler vi litt ferdigheter i det å verne om ballen, vi mister den for lett i pasninger og driblinger, svarer Hansen når han blir konfrontert med tallene.

Blir dype i 3-5-2

Slik forklarer han hvorfor det ofte ender opp slik, særlig når laget spiller 3-5-2, men trenerveteranen har registrert at det samme mønsteret gjentar seg når de mønstrer i 4-3-3/4-5-1.
– Når vi velger 3-5-2 så blir det veldig ofte 5-3-2, og vi har prioritert da å være kompakte og trange og vonde å spille mot. Brann skapte forholdsvis få store sjanser i forhold til ballinnehav, forklarer Hansen.
– Men vi er nødt til å prøve å utvikle det offensive spillet vårt, og da gjelder det å få fram vingbackene, det gjelder å få indreløperne høyere og få brukt spissene mer. Vi har to spisser som vi forventer skal skape litt mer for oss.
Samtidig har de lyktes med å frustrere motstanderen med kampplanene sine.
– Vi tar til en viss grad hensyn til motstanderen, mest fordi vi ønsker å se hvor rommene er. Hvor kan vi såre dem? Hvor kan vi bruke våre styrker? Hvor har de en treg spiller der vi kan bruke Fredrik (Brustad) for eksempel? Så det er ikke sånn at vi legger opp til en taktikk etter motstanderen der vi er fornøyd med 0-0 eller 1-0, vi gjør det for hvor kan vi straffe dem, sier han.

Overgangen for Olden Larsen

For de utpå banen krever det tilvenning å bli vant med spillermøtene på Consto Arena. Onsdag hadde Hansen en halvtimes gjennomgang av slik han ønsker at laget skal fremstå mot Rosenborg.
– Det kan virke så enkelt når man står og ser på papiret eller video, men det er Rosenborg som kommer, så vi må ha litt respekt for dem og. Det er en del nytt, det er mer taktisk preg over det her. Så er vi et lag som har ligget litt lavere og kanskje tatt mer hensyn til motstanderen, sier Lars Olden Larsen.
– Han kom fra en mer spillende hverdag i KFUM i fjor, ledet av Jørgen Isnes scoret Oslo-laget 58 mål i OBOS-ligaen i fjor. Kun Aalesund hadde flere. Kontrasten er stor til de 12 målene Mjøndalen har scoret på 14 kamper i 2020.

Blitt bedre offensivt

Det er ikke så rart, MIF er laget som skyter fjerde minst (157 skudd), og de har nest færrest skudd som treffer mål – kun Sandefjord er dårligere.
– Tidligere sesonger, jeg er vel i min fjerde sesong her, har vi kanskje tatt litt stor hensyn til lag som kanskje i utgangspunktet har vært vassere enn oss. Men jeg syns vi har blitt bedre på å utvikle vårt offensive spill i år. Vi har truffet bra tidligere i sesongen med formasjonsbytter og sånn, så får vi se hva vi gjør nå, påpeker midtstopper Sondre Solholm Johansen.
– Vi henger med i kampene, vi er en liten klubb på høyt nivå og har valgt vår måte å jobbe på. Om det er riktig eller galt det veit ikke jeg, men jeg tror ikke vi skal snu opp ned på det nå, avslutter Vegard Hansen – i godt humør etter spillermøtet med sine assistenter.
– Så lett er det altså! Klar for tre på rad, hadde vi bare hatt spillerne til å spille sånn, gliser han.
Eliteserien
Kan sende Mjøndalen nærmere nedrykk: – Derbyet som betyr mer enn poeng
20/11/2021 PÅ 14:22
Eliteserien
Klokkeklar før sitt siste «Ælv Clasico»: – Høsten kan fortsatt bli brun
19/11/2021 PÅ 20:43