Populære sporter
All sport
Vis alt

Har fått klar beskjed fra faren før derbyet: – Jeg har det i meg

Carl Henning Biørnstad

Oppdatert 22/10/2023 klokken 09:10 GMT+2

Dag Riisnæs vant cupen med Vålerenga i 1997 og står med over 200 kamper for klubben, deriblant flere oppgjør mot erkerival Lillestrøm. Søndag ettermiddag starter sannsynligvis en ny Riisnæs for VIF i derbyet.

Kommer med innrømmelse: – Skal ikke ljuge om noe annet

OSLO (Discovery):
13. mai 2000 er sist gang en Riisnæs startet for Vålerenga mot Lillestrøm. Den gangen med Dag som fornavn, og med spillere som Kjetil Rekdal, Tom Henning Hovi og Øyvind Bolthof rundt seg på samme banehalvdel.
En kamp Vålerenga for øvrig tapte 0-1 etter at LSKs Erik Powell scoret derbyets eneste mål.
22. oktober 2023 er det på ny duket for en Riisnæs i startoppstillingen til de kongeblå fra Oslo. Magnus Bech Riisnæs, sønn av Dag, har befestet sin plass på det nykomponerte laget til Geir Bakke.
18-åringen har startet alle kampene for Vålerenga etter at den tidligere LSK-treneren kom inn som hovedtrener, og nå venter altså (sannsynligvis) livets første derby fra start på seniornivå.
picture

10: Dag Riisnæs og Egil «Drillo» Olsen under oppvarmningen før Europacup-kampen mellom Chelsea og Vålerenga på Stamford Bridge i 1999. Hjemmelaget vant 3-0.

Foto: NTB

Et derby pappa Dag har spilt en rekke ganger i sin karriere.
– Hvilke råd har pappa kommet med før søndagen?
– Pappa er som regel rolig. Det viktigste han forteller meg er at jeg skal være rolig i hodet og klin gæren i beina. Det er vel det tipset han har å gi, ler 18 år gamle Riisnæs til Discoverys utsendte.
– Er du klin gæren i beina da?
– Jeg har det i meg, jeg vil si det. Så får vi se om det kommer ut på søndag, svarer unggutten videre.
Riisnæs fikk oppleve derbyet på nært hold da han kom inn åtte minutter før slutt på Initility i fjorårets hjemmeseier (3-1).
picture

KOK: Det er ingen tvil om at det kommer til å koke når Vålerenga gjester Lillestrøm og Åråsen søndag.

Foto: NTB

Ny kontrakt og U21

Tidligere i sommer signerte Riisnæs en ny kontrakt med Enga - en avtale som strekker seg fram til sommeren 2027.
– Han er Vålerenga tvers igjennom, og en veldig god fotballspiller som vi kommer til å få mye glede av i årene som kommer, sa sportssjef Joacim Jonsson til VIF etter at signaturen var i boks.
I tillegg til ny kontrakt med laget han er vokst opp med, ble også Riisnæs tidligere denne måneden hentet inn i U21-troppen til Jan Peder Jalland.
Landslagspausen tilbragte han derfor på samling med flagget på brystet.
– Det var lærerrikt. Det er veldig mange gode unge spillere fra Norge nå. Det er noen helt nye referanser, sammenlignet med det jeg har vært med på med G19 tidligere, så det er fine referanser å få med seg - og et høyt nivå selvfølgelig, forteller 18-åringen, som har kamper for både G15, G16, G17, G18 og G19.
– Det er helt klart et hakk opp, men når man spiller med gode spillere, så blir man enda bedre selv, fastslår Vålerenga-juvelen.
Juvelen fikk sin U21-debut i treningskampen mot Østerrike da han kom inn til pause på 0-1. Norge snudde kampen og vant til slutt 2-1 etter scoringer av Thelo Aasgaard og Lasse Nordås.
– Det var ikke bare jeg som kom inn der. Vi bytta jo mer eller mindre hele laget, men vi vant «min» omgang, så jeg er veldig fornøyd med det, fortsetter Riisnæs.
picture

18 ÅR: Magnus Bech Riisnæs har vært en viktig brikke for Geir Bakke og Vålerenga denne høsten. Siden Bakke kom inn har 18-åringen spilt alt.

Foto: NTB

Ny posisjon

Grunnen til at Riisnæs nå har blitt belønnet med landslagsplass kan ha mye å gjøre med at 18-åringen spiller rubbel og bit for Vålerenga om dagen.
Unggutten har derimot gått fra å være en utpreget midtbanespiller, til å bekle den venstre vingbacken til Vålerenga.
Akkurat det er noe han har blandede følelser til.
– Skal jeg være ærlig, så trives jeg best på midtbanen. Jeg skal ikke ljuge om noe annet, smiler han.
– Men når du er 18 år og spiller fast, så klager du ikke på det. Det er en fin og offensiv rolle, så om jeg har et litt lenger perspektiv på det, så tror jeg at det er veldig lærerrikt å ha fått en sesong der også.
– Men du legger ikke skjul på at du helst vil spille mer sentralt?
– Nei, jeg prøver meg litt på treninger og sånt. De gangene jeg har muligheten til å sette meg på midtbanen, så gjør jeg det, humrer Riisnæs.
Fikk du med deg denne? Saken fortsetter under.
picture

Deler sine beste derbyminner: – Slo til hverandre i feiringen

– Jo mer trøkk, jo bedre

Men tilbake til kampen «alle» snakker om denne helgen.
– Når man får oppsettet, så er det alltid den kampen man ser etter. Det er de kampene man gleder seg til gjennom hele sesongen. Det er noe helt spesielt, og det er en kamp jeg har drømt om å spille hele livet, så jeg gleder meg utrolig mye, forteller Riisnæs.
Kampene mellom Lillestrøm og Vålerenga koker stort sett alltid, men denne gangen har oppgjøret fått en ny dimensjon.
Overgangen til Geir Bakke fra Lillestrøm til Vålerenga har satt sinnene i kok på Romerike, og det er ventet at den nåværende VIF-treneren - mildt sagt - får høre det når han returnerer søndag ettermiddag. Magnus Riisnæs tror sjefen gleder seg til derbyet.
– Som Geir sa til oss inne i garderoben, så er presset mest på han før kampen. Jeg tror han egentlig gleder seg til det, og at han synes trøkket er litt gøy. Vi spillere klager ikke på det. Jo mer trøkk, jo gøyere blir det. Jeg gleder meg enormt, understreker 18-åringen.
– Har du troa?
– Klart jeg har troa, fastlår Vålerenga-juvelen.
picture

Kommer med stikk til Vålerenga: – De har ikke noe lokalt

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame