OSLO (Eurosport.no)

– Det har vært en artig dag på jobben, jeg må ærlig innrømme det. Jeg er veldig stolt på vegne av Kristoffer at han er tatt ut.
Det sier Vålerengas mangeårige keepertrener Gjermund Østby til Eurosport. Som vanlig på ettermiddagen, er plassert i bilen nordover på Riksvei 4 i retning hjembyen Gjøvik, etter endt arbeidsdag på Intility Arena.
Eliteserien
Se høydepunktene: Overlegne Bodø/Glimt ydmyket Odd i målfest
21 TIMER SIDEN
Fra Gjøvik har han pendlet til Oslo i over 20 år for å trene Vålerengas keepere, men dagen i dag ble spesiell, etter at Kristoffer Klaesson ble oppringt av landslagets keepertrener Frode Grodås torsdag.
– Kristoffer ringte til meg og sa i fra at han ble uttatt, det var sånn jeg fikk vite det. Det var en stolt gutt som ga beskjed, og jeg er veldig glad på hans vegne.
– Så du det komme allerede nå?
– Nei, egentlig ikke, ikke så tidlig. Jeg pratet litt med Ståle Solbakken forrige onsdag, han spurte rundt Klaesson, og som jeg sa til ham: «Kristoffer kan være en høyaktuell keeper for A-landslaget om to til tre år», men jeg trodde ikke han skulle få sjansen så tidlig, nei.

Første egenutviklede

Solbakken var innom Vålerenga sist uke for å overvære trening og ha møter med blant andre Dag-Eilev Fagermo. Østby vil ikke påta seg for mye av æren for at førstekeeperen hans blir tatt ut allerede nå.
– Jeg tror de har vært klar over ham, for han har vært spennende. Kristoffer fikk jo hele sesongen i fjor, gjorde riktignok noen kamper som var «så der», men tok seg opp og viste at han klarer å takle både mot- og etter hvert medgang, oppsummer han.
Selv om han har vært i Oslo-klubben i en mannsalder har VIF aldri fått fram en norsk landslagskeeper i hans tid. Strømmen-gutten Klaesson har vært i klubben siden han var 14-15 år gammel. Det gjør Østby stolt av talentutviklingen han har vært med på.
– Troy Perkins spilte for USA, Arni Gautar Arason på Island, Lars Hirschfeldt for Canada og Adam Larsen Kwarasay for Ghana, og vi hadde faktisk Morten Bakke med landskamper for Norge fra perioden i Molde. Men det er jo den første landslagskeeperen jeg har hatt og at vi klarer å få fram en norsk keeper er moro. De andre har vært etablerte når vi har henta dem fra andre klubber, beskriver Østby.
Selv sier Klaesson til TV 2 at det kom som et sjokk å bli tatt ut, til tross for at han har spilt aldersbestemte kamper med flagget for brystet på U15, U16, U17, U18, U19 og U21-nivå.
– Jeg ble oppringt av Frode Grodås på torsdag. Først spurte han om hvordan formen min var og sånt, så fortalte han at jeg var tatt ut i troppen. Det kom som et sjokk. Først og fremst er jeg bare veldig glad nå, og ikke minst overrasket, sier han til TV 2.

Livet vanskelig for Haug

I fjor ble Klaesson gjort til det klare førstevalget av Dag-Eilev Fagermo, da førstekeeperplassen ble ledig i Larsen Kwarasay sitt skadefravær.
Det betød at den to år eldre Kjetil Haug ble satt på benken, og måtte nøye seg med to kamper i fjor.
22-åringen luftet tidligere i uka sin misnøye med Eurosport.
Keepertrener Østby er lei seg på vegne av østfoldingen, men sier samtidig at han har full respekt for Haug sitt ønske om å spille flere kamper.
– Jeg skjønner godt at Kjetil er frustrert, en hver keeper med ambisjoner har ønsker om å spille. Både jeg og Dag-Eilev er innforstått med det og forstår utålmodigheten. Men vi må samtidig berømme han for den ekstreme profesjonaliteten hans. Kjetil stiller på trening og er blid og positiv hver eneste dag. Sånn sett har jeg vondt av ham også, for han er så helprofesjonell, sier Østby.
– Samtidig er vi også sjeleglade for å ha ham her, for vi har da en annenkeeper som vi ikke har noen betenkeligheter med å sette innpå når det trengs, så det er litt todelt det synet jeg har på det.
– Hva tenker du om uttalelsene hans tidligere i uka, der han ytrer at han vil vekk for å få spilletid?
– Fra Vålerengas perspektiv, så har vi jo lyst til å beholde ham. Så er spørsmålet om det kommer en klubb som vil betale for ham og som passer for Kjetil. Men så lenge han er i VIF så er jeg sjeleglad på klubbens vegne, avslutter Østby.
Sett denne?

Marbella-Glimt, Fagermos nye mann og Qatar-boikott

Eliteserien
Se høydepunktene: Rosenborg-debutanten imponerte i seieren mot Hamkam
21 TIMER SIDEN
Eliteserien
Knutsen med gode nyheter til Glimt-fansen: – Mye tyder på at han blir værende
I GÅR PÅ 17:19