LERKENDAL (Discovery):
I kontrakten står det nedfelt når partene skal bestemme seg for veien videre.
Eliteserien
Se høydepunktene: Sandefjord tok et stort steg mot Eliteserie-spill
16/11/2022 KLOKKEN 19:24
Åge Hareides comeback som Rosenborg-trener i fjor sommer fikk bokstavelig talt en haltende start, da et nyinnsatt kne i 67-åringens bein gjorde at det ble mye forvirring omkring Hareid-mannens retur til Trondheim.

– Diskuterer ikke med deg

Til slutt ble han og klubben enige om en avtale som strekker seg ut 2021, med mulighet for forlengelse dersom begge parter ønsker det. Tidligere har Hareide uttalt at han gir seg selv fram til sommeren å få skikk på RBK-mannskapet før han vil ta opp dialogen med Rosenborg, men med utsatt seriestart går tida raskt mot sol og sommer.
– Jeg tenker at du ser hvor lenge vinteren varer her i Trondheim, da vet du hvor lenge sommeren varer også, så vi får vente og se, sier Hareide og slår ut med armene i intervjustolen, som for anledningen er plassert utendørs på en ruskete vårdag i trønderhovedstaden. Det blåser, drypper litt fra himmelen og er sol om hverandre.
– Når synes du det er greit at vi spør om det er aktuelt med en kontraktsfornyelse?
– Det er kontraktsfesta i avtalen min, så det tar vi når den tid kommer. Det er ikke noe som jeg stresser veldig mye med, det gjør ikke klubben heller. Vi har snakket om det, vi jobber på, jeg trives godt her, så tar vi det etter hvert, svarer Hareide.
– Når tenker du det er smart å ta en beslutning om framtiden?
– Det har jeg nedfelt i min kontrakt og det tar jeg med Rosenborg og ikke med deg. Det står i kontrakten når vi skal vurdere det, så tar vi det da. Så kan vi jobbe stille og rolig fram til den tid kommer, svarer RBK-sjefen, uten å ville være konkret.

– Vi vil forlenge med Åge

Styreleder Ivar Koteng er helt kul på situasjonen når Discovery slår på tråden for å høre hva klubbens mektigste mann tenker om Hareides kontrakt og framtid.
– Det er så enkelt at vi har en fornyelsesklausul. Det blir gjort når det blir gjort, dersom begge partene vil det forlenger vi med ett år, sier Koteng, og fortsetter:
– Vi er interessert i å forlenge med Åge, men verden er som den er akkurat nå (korona-situasjonen, red.anm). Når det passer seg så setter vi oss ned og snakker om det.
At treneren har satt som krav til seg selv at han vil se tydelig framgang og få en tydelig respons fra spillergruppa i løpet av første halvår i 2021, lyder kjent for Koteng.
– Åge en dyktig og flink trener, han er karaktersterk og har klare målsetninger der han innenfor egne rammer definerer hva suksess er. Det må han nesten sjøl få definere, sier styrelederen.

Datoen er 1. juli

Han er ikke like hemmelighetsfull som Hareide hva gjelder detaljer i kontrakten, men er ikke helt sikker på når det er nedfelt at de skal snakke sammen om 2022.
– Vi har ikke diskutert det ennnå, men jeg mener det er 1. august eller 1. september.
Etter en oppklarende telefon til Brakka og klubbens daglige leder Tove Moe Dyrhaug, kan Discovery fortelle at den datoen er 1. juli. Fra den dagen skal partene ta en skikkelig fot i bakken om framtida, og ikke bare «snakke sammen».
Hareide har forståelse for om RBK parallelt ser på andre navn som kan overta skuta dersom han ikke skulle bli værende etter årsskiftet.
– Ja, det må klubber alltid gjøre. De må være oppdatert på det som skjer rundt seg uansett og være forberedt på nær sagt alle scenarioer, sier han.
Koteng forteller at det ikke jobbes aktivt med andre navn per dags dato, og på spørsmål om hans berømmelige «liste med navn» er lang eller kort, ler styrelederen.
LES HER: Dette var Kotengs liste
– Vi sier jo at vi alltid har en liste, men den er jo til tider ikke-eksisterende og til andre tider er det en veldig kort liste. Lista er mer et uttrykk for hva vi ønsker å ha, men vi jobber ikke med andre navn nå, nei, beskriver han.

Påskrudd Hareide

Slik Discovery tolker situasjonen er både Hareide og klubben komfortable med situasjonen et par-tre uker før seriestart og man har godt håp om å forlenge med den erfarne treneren, selv om det skulle bli en mager poengfangst i starten av Eliteserien.
Serieåpningen byr på en knalltøff rekke kamper: Vålerenga borte, Viking hjemme, Bodø/Glimt borte, Brann hjemme og Molde hjemme står på menyen i mai.
Hareide selv kan ikke få rost klubben nok.
– Alt er forbedret fra 18 år siden, fasilitetene er fantastiske, organisasjonen er fantastisk, alt er på stell i Rosenborg. Det er egentlig en fornøyelse å trene klubben, du skal bare håndtere presset utenfra. Vi skal være best og størst og det må man leve med.
Likevel, signalene fra Brakka er at det er en veldig «hands on» Hareide som er ekstremt tydelig i sine krav til omgivelsene og som bestemmer mye av det som foregår i klubben. At man sportslig sett kommer fra to sesonger langt under forventningene, spiller inn.
Det gjenstår mye hardt arbeid før RBK er tilbake som Norges soleklart beste fotballag, slik de var sist Hareide trente klubben. Den gang overtok han et gullag.
– Ja, det gjorde jeg nok, et lag som hadde vært sammen en god del år. Men presset er det samme, forventningen er at vi skal vinne serien, sier Hareide.

Gir Adressa-kommentator rett

At Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli tidligere i måneden skrev at han tviler på at 2021 er året Rosenborg tar tilbake tronen på toppen av norsk fotball, har skapt mye debatt i Trondheim.
– Han har nok mye rett i det han skriver, men det hjelper ikke det, altså. Du må stille deg opp og si at vi skal være best, og det har jeg også troen på. Hvis ikke så er det vanskelig å være trener her. Vi har jobbet veldig godt i vinter uten å få målt oss fotballmessig, men av det vi har sett på feltet i vinter, synes jeg ser veldig godt ut, beskriver Hareide.
Da han overtok Malmø før 2014-sesongen var klubben regjerende seriemester, men mange av nøkkelspillerne forsvant til større klubber. Før 2021 har bærebjelker som Tore Reginussen og Pål André Helland forsvunnet ut portene på Lekrendal. Det samme har Gjermund Åsen, mens fem spillere er hentet inn.

Malmø-sammenligningen

Spørsmålet er om Hareide ser for seg å like raskt skape resultater som han gjorde med Malmø, da det ble både seriegull på direkten og Champions League-deltakelse i gruppespillet to år på rad.
– Det er annerledes, for i Sverige var det ikke et gap på 29 poeng da jeg overtok. Malmø hadde vunnet serien da jeg kom dit, men mange spillere forsvant og vi måtte skape noe nytt. Fundamentet var likevel veldig godt, mens her er det litt annerledes, litt spinklere i forhold til resultatene i fjor. Vi hadde tre lag foran oss, men på den korte tida jeg var her i fjor høst så syns jeg vi så mye potensial, er Hareides situasjonsbeskrivelse.
– Spesielt hjemmekampen mot Molde var godt gjennomført både taktisk, arbeidsmessig og i teknisk kvalitet mot et godt lag.
– Det er der lista ligger for 2021?
– Ja, du kan si det, og det er på mange måter det som gjør meg forhåpningsfull for sesongen. Vi har mistet mange erfarne spillere som har hatt gode år på Lerkendal, men så har vi forsøkt å erstatte dem med spillere som vil opp og fram, sier Hareide.
Eliteserien
Kaptein Kurtovic: – Jeg har glemt hvordan det er å vinne
16/11/2022 KLOKKEN 19:05
Eliteserien
Marerittrekken over etter kalasseier: – Som en JAS Gripen!
16/11/2022 KLOKKEN 18:51