Pål André Helland startet vinteren på et eget treningsprogram i Rosenborg. Uten en eneste fotballøkt på blokka før kroppen var bedre rustet til å tåle dem. Målet var å forebygge nye skader. Så, omtrent akkurat da han få skulle begynne å spille fotball igjen, ble han solgt til Lillestrøm.
I sin nye klubb på Romerike fikk han én uke med vanlige treninger før også LSKs fysiske trener ville ha trønderen over på et spesialprogram. Og så, på toppen av det hele, ble det koronastopp for alle fellestreninger.
Eliteserien
Se høydepunktene: Sandefjord tok et stort steg mot Eliteserie-spill
16/11/2022 KLOKKEN 19:24
– Han ville ha meg inn i styrkeprogrammet til Lillestrøm og tok meg ut av fellestreningene for at jeg ikke skulle få noen reaksjoner på nye øvelser. Så kom lockdown med fire nye uker med trening på egenhånd, forteller 31-åringen.
Resultatet er at Helland knapt har spilt fotball siden sesongslutt.
– Det har vært få fotballøkter. Heldigvis har jeg litt muskelminne og har spilt en del kamper og trent en del før, så det går fint. Jeg stresser ikke så mye med det. Men hadde jeg vært ti år yngre tror jeg at jeg hadde skalla hodet i veggen.

Komme inn og trylle

Helland er ennå ikke med på alt av fellestreninger, men han er overbevist om at han vil være helt klar når serien starter for Lillestrøm mot Strømsgodset på Marienlyst 16. mai.
– Det er fortsatt nesten en måned igjen, det er jo som en vanlig internasjonal oppkjøring. Så det er ingen grunn til å stresse med det.
Helland sier at han er «voldsomt sulten», og bare det at de begynner å trene på gress nå får det til å krible noe helt vanvittig.
– For min del så skal jeg være ordentlig klar til første serierunde, det deles ikke ut noen poeng i februar og mars.
Geir Bakke mener likevel at kantspilleren må være forberedt på å starte kamper på benken - også når det står om poeng.
– Vi er veldig avslappa på at han må få være et «wildcard» for oss nå. En som kanskje kan komme inn og trylle litt for oss i starten av sesongen – og om han starter noen kamper så spiller han kanskje ikke hele. Vi må sørge for at vi gjør det riktig, slår treneren fast.
– Så han blir en slags joker for dere fram til det fysiske er helt på plass?
– Ja, men han er jo nydelig. Han har et helt annet verdensbilde enn det i sitt eget hode. Han er mer sulten enn noen gang og har så lyst til å bidra og være den beste utgaven av seg selv. Når han er frisk og rask er han en klassespiller.

Godt for hodet

Pål André Helland er den klart mest meritterte spilleren i årets LSK-tropp. Allerede i 2012 vant han cupen med Hødd, og med Rosenborg tok han fire seriegull og tre cupmesterskap. Helland tror han har erfaringen som skal til for å løfte et lag som sliter.
– Uten sammenligning for øvrig var situasjonen litt lik i Rosenborg da jeg kom dit. Det hadde vært noen dårlige år der. Jeg husker hva som gjorde at det funka, at det klikka på plass før de sesongene der vi vant. Det håper jeg å kunne bidra med her.
Han tror rett og slett at klubbyttet har vært godt for ham mentalt.
– Det er ikke til å legge skjul på at de par siste årene i Trondheim var krevende. At man ikke nødvendigvis alltid var helt enig i ting som ble gjort. Jeg er vokst opp som Rosenborg-supporter samtidig som jeg var spiller og veldig profilert, sier han
Når det gikk dårlig kjente han på det – både som supporter og spiller.
– Som det trønderske alibiet var det deg folk pratet med om det negative, så akkurat det ble veldig forsterket. Det kan være greit for hodet mitt å komme til en klubb som er i skikkelig angrepsposisjon, forteller Helland.
Og det er nettopp det han mener kjennetegner LSK etter en sesong i OBOS-ligaen. Han tror nedrykket vil vise seg å være veldig sunt for klubben som hadde spilt sammenhengende på øverste nivå siden 1975.
– Etter å ha vært nede kan man bygge klubb i stedet for å ha fokus på rekorden som lengstlevende klubb på øverste nivå. Jeg merker nå at det en klubb i veldig harmoni, der spillergruppa, trenerne og alle rundt drar i samme retning.

Helland om Hareide-praten og muligheten til å slå RBK

Eliteserien
Kaptein Kurtovic: – Jeg har glemt hvordan det er å vinne
16/11/2022 KLOKKEN 19:05
Eliteserien
Marerittrekken over etter kalasseier: – Som en JAS Gripen!
16/11/2022 KLOKKEN 18:51