Populære sporter
All sport
Vis alt

Argumenterer for å fryse nedrykk i en sesong med unntakstilstand

Stein-Erik Stormoen

Oppdatert 20/04/2020 klokken 15:46 GMT+2

Dersom sesongen 2020 kan gjennomføres, er det altfor stor sannsynlighet for at korona vil spille en avgjørende rolle. Det kan unngås, mener Sarpsborg-sportssjef Thomas Berntsen.

sarpsborg

Foto: Eurosport

– Opp- og nedrykk kan komme til å bli urettferdig. En ukjent faktor kalt korona kan bli helt avgjørende, sier Berntsen til Eurosport.
Hans forslag er derfor å droppe nedrykk denne sesongen, og i en enkelt sesong med unntakstilstand gjennomføre den med 19 lag neste år.
Berntsen begrunner forslaget, som han for øvrig har spilt inn til Norsk Toppfotball, rett og slett i rettferdighet.
Han bruker Viking som et tenkt eksempel for å forklare. Klubben i vest har bygd opp et nytt fundament etter opprykket. I fjor ble de nummer fem i serien og cupmestere, og laget har en ambisjonen om å kjempe på den øvre halvdelen av tabellen.
– Viking er godt eksempel. Si at de blir sårbare og får to-tre-fire helt sentrale spillere i karantene. Så får de ikke trent og blir satt tilbake, for så å få dobbel kampbelastning senere, samtidig som konkurrentene er, i anførselstegn, heldigere. Da kan Viking gå fra å være utfordrer til Europa til å rykke ned, på grunn av korona. Det vil aldri skje igjen i vår levetid, at et lag som er rigget for en helt annen strid, kan rykke ned på grunn av det, sier Sarpsborg-sjefen, og legger til:
– Så kan man si at man kan få fire skader, men det er jo en del av spillet. Korona er ikke en del av spillet. Men det kommer til å prege det uansett.
Foreløpig er seriestarten utsatt til tidligst 15. juni. Selv om det naturligvis er knyttet noen utfordringer til gjennomføring også med tomme tribuner, jobber fotballen nå med å se på løsninger for hvordan det er mulig å gjennomføre.
Tomme tribuner vil gi bortfall av publikumsinntekter, men i mange klubber er likevel TV-avtalen en betydelig større inntektspost, slik at det kan gi bedring på den økonomisk dystre situasjonen flere befinner seg i.

Spenning vs vinning

Berntsen fortsetter med Viking som eksempel for å begrunne sitt forslag.
– Det ukjente i år, er en ukjent ingen kan gjøre noe med. Det er nok at spillergruppa i Viking har flere foreldre som arbeider i helsesektoren enn andre lags spillere, så vil risikoen være mye større. Det vil med høy sannsynlighet ende opp med å bli urettferdig og resultatene bli preget av det. Det er enkelt å svare at da får Viking bare rykke opp igjen, men hvis Viking rykker ned med den satsingen de har gjort nå, kan de plutselig være truet av konkurs igjen. Så det er ikke bare å si det.
(Artikkelen fortsetter under):
picture

Thomas Berntsen, sportssjef i Sarpsborg 08.

Foto: Eurosport

En del vil være kritiske til at det blir kjedelig om man ikke har spenningen i bunnstriden. Likevel mener han at man må se på løsninger.
– Jeg ser det argumentet, men hvis cupen blir tatt bort, kan flere lag spille om Europa. Kanskje kan vi ha en play off for lag 4, 5, 6, og 7 om det. Jeg vet ikke, men det er mulig å involvere flere lag for å bevare spenning.
I tillegg ser han flere positive sider ved forslaget.
– Vi kan bruke det vi ville brukt på cup til å bedre økonomien gjennom play off. Og det er ikke noe problem å ha 36 seriekamper neste år. Da blir det tre hjemmekamper ekstra i serien, som gir mer i omsetning. Lille Sarpsborg kunne fått 1,5 til 3 millioner ekstra inntekter.
– Neste punkt er at det ville gitt mye større rom for spillerutvikling. Unge spillere ville fått mer spilletid enn de vanligvis ville fått. Det vil være bra både sportslig og økonomisk på sikt.
(Artikkelen fortsetter under):

Fem lag rett ned året etter

Før leserne setter kaffen i halsen, er Berntsen rask med å understreke at dette forslaget utelukkende gjelder for en sesong, og så er det rett tilbake til normalen.
Det betyr at ingen klubber rykker ned i år, og så spiller man altså med 19 lag neste år. Da går fem lag rett ned, i tillegg til kvalik, slik at man er tilbake på 16 lag året etter igjen.
– Jeg ser ikke helt baksiden. Det eneste er at det kan bli noen kamper som er litt kjedeligere. Men det gir økt økonomisk vinning på sikt og flere talenter som får erfaring, i tillegg til å være mer rettferdig.
Han mener heller ikke at argumentet om svakere sportslig nivå med to lag til er noe å dvele med, over en enkelt sesong.
Over 30 kamper kan man maksimalt oppnå 90 poeng. Det betyr at seriemester Molde, som i fjor vant med 68 poeng, tapte 22 poeng til konkurrentene. Bodø/Glimt og Rosenborg på plass to og tre ga fra seg henholdsvis 36 og 38 poeng med sine 54 og 52 opptjente ved serieslutt.
– Dette er ikke noe som absolutt må gjøres før seriestart heller, selv om det selvsagt er best å være enige før man setter i gang, sier Berntsen.
Så du denne?
picture

Ekspertene uenige etter AaFKs uttalelser: – Gir en vond smak i munnen

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame