Det opplyser Norges Fotballforbund i en pressemelding.
Doms- og sanksjonsutvalget har besluttet at klubben må spille neste kamp for tomme tribuner.
Eliteserien
Fikk gult kort for filming: – Jeg tar det, beklager!
8 TIMER SIDEN
I tillegg får de også en bot på 10.000 kroner.
«Dommen er i tråd med Påtalenemndas innstilling i saken, hvor det ble lagt stor vekt på internasjonal praksis. I tråd med UEFAs sanksjonsnivå vurderte doms- og sanksjonsutvalget at AaFK skulle dømmes til å spille neste hjemmekamp for delvis tomme tribuner, men etter en helhetsvurdering, sett opp mot antall tilskuere på tribunen på grunn av koronarestriksjonene, ble det bestemt at kampen skal spilles for helt tomme tribuner. I tillegg må klubben betale en bot på 10.000 kroner og henge opp et banner med «#STOPPrasisme» eller lignende.» heter det i meldingen.
Videre skriver utvalget blant annet følgende:
«Det fremgår av sakens dokumentasjon at Aalesunds FK etter å ha blitt gjort oppmerksom på de aktuelle utsagnene, raskt foretok undersøkelser for å verifisere opplysningene og fulgte opp saken. Klubben tok raskt avstand fra ytringene og beklaget seg både offentlig og direkte til fornærmede. Videre ble tilskueren som kom med utsagnet sporet opp, og er utestengt fra Color Line Stadion til og med 2021-sesongen. Utvalget tillegger det begrenset vekt i formildende retning at Aalesunds FK reagerte så raskt de hørte om saken. Dette er det eneste riktige å gjøre. I formildende retning vektlegger imidlertid utvalget at klubben offentlig tok avstand fra utsagnet, og beklaget seg direkte overfor fornærmede.»
I en melding på sine nettsider skriver Aalesund at de tar domsavsigelsen til etterretning, og at de aksepterer dommen fullt og helt.
«Vi var raskt ute og beklaget til fornærmede og tok tydelig avstand fra utropet fra supporteren i etterkant av hjemmekampen mot Kristiansund. I NFFs omtale av klubbens håndtering av denne krevende saken heter det at håndteringen var adekvat, og at det var ett utrop, én gang, fra én person. AaFK har alltid og vil alltid ta fullstendig avstand fra diskriminering og rasisme.» skriver AaFK.
Eliteseriens toppscorer Amahl Pellegrino ble utsatt for rasisme av en tilskuer på Color Line stadion 4. oktober.
– De slenger litt dritt mens jeg prater med trenerne. Jeg applauderer det, og da roper de «ape» fire-fem ganger. Det er et par mennesker som ikke har kommet lenger enn det i 2020. Da holdt det på å svartne for meg, uttalte Pellegrino til Eurosport.no etter kampen.
Aalesund-direktør Geir S. Vik tok fullstendig avstand fra episoden og fortalte at han tok kontakt med Pellegrino umiddelbart etter å ha hørt om hendelsen.
– Jeg ringte ham så snart jeg fikk kjennskap til det og beklaget. Dette er så langt fra de verdiene jeg som direktør og vi som klubb står for. Vi er allerede i gang med å ettergå hvem som kom med uttalelsene og forsøke å få klarhet i det, sa han til Eurosport.
I dagene som fulgte identifiserte Aalesund tilskueren. Personen ble utestengt ut 2021-sesongen.
Tilskueren skal ha beklaget egen oppførsel på det sterkeste.
I dag ble det også kjent at en frivillige vakten i Sandefjord, som kom med rasistiske tilrop til Vålerenga-spiller Ousmane Camara under en Eliteserie-kamp 18. oktober, må betale 25.000 kroner i bot. Det er Sør-Øst politidistrikt som har ilagt forelegget til mannen.
Eliteserien
Kaller det flaut og pinlig: – Håper gutta kjenner at det går på stoltheten
8 TIMER SIDEN
Eliteserien
Michelsen: – Så jævlig irriterende det vi driver på med
8 TIMER SIDEN