• Se Vålerenga - Brann på Dplay, Eurosport Player og Eurosport Pluss søndag klokken 20.00. Skaff tilgang her!
Bjørnar Posse Sandboe har vært talsmann for Norsk Supporterallianse i seks år, og er nå styreleder i Stabæk Support. Han er glad for debatten som har gått den siste uken rundt tribuneliv og bruk av pyroteknikk, og mener tiden er høymoden for å moderere NFFs regelverk rundt bruk av pyro.
Han har selv vært i flere møter med NFF, som har vært klare på at dialog og samarbeid er den riktige veien til målet.
Eliteserien
Roser ungutten før ilddåpen i «Norges største kamp»: – Det er imponerende
04/09/2022 KLOKKEN 10:19
– Jeg er virkelig ikke overrasket over at det ble en stor fyring som brakte denne debatten på banen nå, for dialog har ikke fungert i det hele tatt. Nå er det på tide at vi kommer oss videre, sier Posse Sandboe til Eurosport.no.

Stiller spørsmål ved tilliten

Regelverket slik det er i dag åpner for bruk av pyroteknikk og bluss i minuttene før avspark på bestemte områder av arenaen.
– Det er brukt mye tid på å moderere kreftene i supportermiljøet til å holde seg til lovlige former, i påvente av at det skal komme seg og at vi skal bli vist mer tillit nå som man ser at ingen har skadet seg, sier han.
– Vi i supportermiljøene har vist at vi kan, og har vist stor tålmodighet overfor forbundet.
(Artikkelen fortsetter under):
Nå tror styrelederen i Stabæk Support at det bare er et spørsmål om tid før folk i supportermiljøene tenker at de ikke får nok ut av dagens lovlige ordning.
– Og da blir det i hvert fall ikke mindre bruk av bluss og pyro på tribunen, sier Posse Sandboe.
Han mener det kke lenger bare handler om retten til å bruke pyroteknikk.
– Jeg tror det er like mye at man blir «fed up» av hvordan NFF opptrer.

Oppfordrer klubbene

Det er vanlig at klubbene bøtlegges dersom deres supportere bryter regelverket rundt bruk av pyroteknikk. For at klubbene ikke skal bli skadelidende, har det vært vanlig at supporterne likevel har betalt bøtene.
– Det kan igjen føre til at klubbene ikke går i bresjen for å moderere regelverket. Jeg mener klubbene må gå fram og si at «vi vil ha pyro på en god og lovlig måte, og det fortjener supporterne fordi det har gått såpass bra med få eller ingen skader». Om supporterne slutter å betale bøtene, så blir klubbene nødt til å ta tak selv, sier Posse Sandboe, og legger til:
– Pyro kan være varmt og farlig, og alle er enige om at det viktigste er at folk ikke skader seg. Men det er frustrerende når man klarer å gjennomføre dette et hundretalls ganger, uten at man opplever noen utvikling på regelverket som ønsket.
(Artikkelen fortsetter under):
Mandag uttalte Lillestrøms daglige leder, Robert Lauritsen, at han svært gjerne vil samarbeide for å finne en måte hvor pyro kan gjøres lovlig på tribunen for å skape gode rammer på fotballarenaer, samtidig som sikkerheten til spillere og publikum ivaretas. Det setter Posse Sandboe pris på.
– Så håper jeg både Lauritsen og andre følger opp. Alle ønsker nok å gjøre bruk av pyro best mulig på en lovlig måte. Så handler det om å finne den riktige balansen. Nå er det mange innstramminger, sier han.

NFFs SVAR

Eurosport har vært i dialog med NFF, og stilt noen spørsmål på mail. Slik svarer de ved Direktør Konkurranse, Nils Fisketjønn
– Posse Sandboe mener dialog og samarbeid over mange år mellom supportermiljøene og NFF ikke har ført til utvikling og moderering rundt NFFs regelverk hva gjelder bruk av pyroteknikk på norske fotballarenaer. Kan du forstå hans frustrasjon?
– Riktig at der ikke har skjedd noen ytterligere oppmykning av bestemmelsene etter at vi tillot bruk av pyro som en del av displayet på stadion før avspark. Når det gjelder bruk av pyroteknikk på norske stadioner er det riktig å si at NFF og deler av supportermiljøet ikke er enige.
– Hvordan oppfatter du dialogen mellom supportermiljøene og NFF? Har NFF vært imøtekommende overfor disse miljøene?
– NFF har opplevd dialogen som god og fruktbar gjennom mange år. Imidlertid har dialogen de siste årene vært veldig preget av pyroteknikk. Her har vi ulike synspunkter og ståsted. NFF kan ikke kompromisse med sikkerhet på stadion, det er det aller viktigste. Slik sett har vi ikke imøtekommet de ønsker som er fremmet. At dette nok også har hemmet dialogen innenfor andre områder, er vel riktig å si.
– Posse Sandboe mener supportermiljøene har vært såpass flinke til å operere innenfor dagens regelverk rundt bruk av pyro, i påvente av en moderering, at de har fortjent mer tillit fra Fotballforbundet. Han viser da til at det har vært såpass få skader knyttet til dette, tross mange arrangementer. Hva tenker du om det?
– Ja, grupperingene har, med få unntak, holdt seg innenfor de rammer som er satt og således opptrådt på en tillitsfull måte. NFF har i år godkjent mer enn 140 søknader om bruk. Når det er sagt har den ulovlige bruk holdt seg relativt konstant selv etter en viss legalisering. NFF er trolig det eneste av UEFAs medlemsland som har tillatt supporterne, under ordnede og sikre forhold, bruk av pyroteknikk. Slik sett har vi strukket oss, noe andre har kritisert oss for.
– Han tror flere i supportermiljøene nå føler at de får såpass lite ut av dagens lovlige ordning, at det kommer til å bli enda mer blussing og pyro på tribunen resten av sesongen i håp om at det fører til en reaksjon. Er du bekymret for at det vil skje? Hvordan vil forbundet reagere dersom denne spådommen skulle vise seg å stemme?
– Dette er det vanskelig å ha klare synspunkter på. Det er vanskelig i dag å se at NFF kan gå vesentlig lengre i å legalisere bruk av pyroteknikk på tribunene. Vi har, som nevnt, et overordnet ansvar for at det skal være sikkert og trygt på stadion for alle. Norge har nylig ratifisert Europarådets konvensjon om sikkerhet og trygghet på fotballkamper. Norske myndigheter er i gang med arbeidet for å implementere konvensjonen. Bruk av pyroteknisk materiale er en del av dette. NFF er meget tilfreds med at myndigheten nå ønsker å ta enda tydeligere grep for å bidra til trygge og sikre arrangement.
  • Se Vålerenga - Brann på Dplay, Eurosport Player og Eurosport Pluss søndag klokken 20.00. Skaff tilgang her!
Eliteserien
VIF-sjefen varsler flere storsigneringer: – Vi søker på øverste hylle
06/08/2022 KLOKKEN 12:14
Eliteserien
«Utfryste» Udahl reddet Fagermo: – Var redd vi var preget mentalt
10/07/2022 KLOKKEN 17:53