• Søndag 10. juni: Se Brann - Vålerenga klokken 20.00 på Eurosport Player og TVNorge
– Det som er litt artig er at det er litt John Terry-fakter over de.
– De ofrer nese, skulder eller arm. De kaster seg ned for blokkere skudd, sier Stig Torbjørnsen til Eurosport.no.
Eliteserien
Roser ungutten før ilddåpen i «Norges største kamp»: – Det er imponerende
04/09/2022 KLOKKEN 10:19

– Det desidert beste stopperparet i Skandinavia

Branns duo Vito Wormgoor og Bismar Acosta har imponert stort denne sesongen og har dannet en mur foran Samuel Sahin-Radlinger. Torbjørnsen gir de bunnsolide midtstopperne æren for at Brann nesten ikke slipper til motstanderen foran eget mål og mener ingen andre stopperpar i Skandinavia er i nærheten av de to.
– Jeg synes det er det desidert beste stopperparet i Skandinavia, sier Stig Torbjørnsen.
– De slipper inn fem mål på tolv kamper. Hammarby leder i Sverige og har sluppet inn 14. Du kan lese mye ut av det. Wormgoor og Acosta hadde gått rett inn på FCK. Brøndby, som tapte seriegullet i siste runde, spiller med Benedikt Röcker og Paulus Arajuuri. De er ikke i nærheten, fortsetter Torbjørnsen.
  • Søndag 10. juni: Se Brann - Vålerenga klokken 20.00 på Eurosport Player og TVNorge
Eurosport.no møtte Vito Wormgoor fredag før kampen mot Rosenborg. Se hva han sa om Bergen her. Saken fortsetter under videoen:

– De har en utdøende egenskap i norsk fotball

Torbjørnsen har jobbet for blant annet Rosenborg i mange år. Nå jobber han som sjefsspeider for IFK Norrköping og har et engasjement for den italienske klubben Udinese, og følger norsk og skandinavisk fotball svært tett. Han mener det kun er én stopper som er bedre enn Wormgoor og Acosta i skandinavisk fotball.
– Sanneh på Midtjylland er den beste stopperen, men jeg synes Wormgoor og Acosta er rett bak ham. Det er altså en gambier, costaricaner og en nederlender som er de tre beste stopperne i skandinavisk fotball, sier Torbjørnsen, og trekker frem Hovland og Reginiussen som det nest beste midtstopperparet i Eliteserien.
– Hvorfor er Acosta og Wormgoor det beste stopperparet i Skandinavia?
– Da jeg jobbet i RBK hadde vi Kris Stadsgaard og Vadim Demidov. De var veldig ulike og hadde komplimentære ferdigheter. Wormgoor og Acosta er like. De er duellsterke, har god fysikk, de er begynt å bli rutinerte og står godt til hverandre.
– Samtidig har de den egenskapen som jeg savner og mener er utdøende i norsk fotball: Midtstopperne skal forsvare målet sitt. I Norge spør vi ofte om midstopperne er gode med ball og hvor flinke de er til å tre gjennom ballen hos motstanderen. Wormgoor og Acosta er skikkeligere forsvarsspillere og nekter motstanderen å score mål. De er gode til å forsvare seg.

Tror de kunne vært aktuelle for større klubber

Selv om Acosta er 31 og Wormgoor er 29 tror Torbjørnsen at de to er interessante for større europeiske klubber. Og ikke minst, sjefsspeideren tror de to ville gått rett inn på landslaget.
– Alderen er ikke på deres side. Det er ikke noe videresalgspotensial i de. Men at det er et midtsjikt i Europa som ikke bryr seg så mye om alder og kunne tenke seg de. De har potensielt tre til fire år til på dette nivået, sier han.
– De kunne spilt i den nederlandske ligaen eller i Championship, for eksempel. Hadde de vært norske ville de spilt på landslaget.
Eliteserien
VIF-sjefen varsler flere storsigneringer: – Vi søker på øverste hylle
06/08/2022 KLOKKEN 12:14
Eliteserien
«Utfryste» Udahl reddet Fagermo: – Var redd vi var preget mentalt
10/07/2022 KLOKKEN 17:53