Dramatikk i den svenske cupfinalen – Gulliksen med straffebom

Vegard Kjøllmoen Steien

Oppdatert 01/05/2024 klokken 20:15 GMT+2

Det ble en høydramatisk cupfinale i Sverige, der det slutt måtte straffer til for å kåre en vinner.

Tobias Gulliksen.

Malmö - Djurgården 1-1 (4-1 etter straffer)
Onsdag var det klart for cupfinale i Sverige. Malmö har hatt en perfekt start på sesongen, og står med 18 av 18 mulige poeng i ligaen så langt denne sesongen.
Djurgården ligger åtte poeng bak i Allsvenskan, og Malmö var dermed å regne som favoritter før oppgjøret. I tillegg hadde de lyseblå fordelen av å spille på hjemmebane.
Men det ble en svært jevn affære. Etter 90 minutter stod det 1-1, og det ble målløst i ekstraomgangene. Dermed skulle det hele avgjøres fra straffemerket.
Der var det Malmö-keeper Johan Dahlin som ble den store helten. Han reddet to av Djurgårdens straffer, blant annet forsøket til norske Tobias Gulliksen.
Malmö var sikre på alle sine forsøk, og en annen nordmann, Lasse Berg Johnsen, satte den avgjørende straffen.
De lyseblå vant til slutt straffesparkkonkurransen 4-1, og de sikret med det sin 16. cuptittel.
– Man kan ikke ønske seg så mye mer i en cupfinale enn det her, sa Malmös keeperhelt til SVT etter kampen.
Dahlin har aldri sett på seg selv som en straffespesialist, selv om mye tydet på det onsdag ettermiddag.
– Straffer har aldri vært min sterkeste side, men en gang skal det vel snu. Fint at det gjorde det i dag.
I tillegg til Berg Johnsen og Gulliksen, fikk også Erik Botheim og Gustav Wikheim tillit fra start.

Avbrutt

Etter 45 målløse minutter, tok det virkelig fyr i den andre omgangen.
Et kvarter ut i den andre omgangen måtte spillerne forlate banen etter at fansen hadde ødelagt sikkerhetsnettet som hang foran Djurgården-fansen.
Gjenstander som ble kastet mot banen skal være årsaken til at nettet hadde fått flere hull.
Temperaturen på tribunen hadde vokst gjennom kampen, og rett før dommeren stoppet kampen hadde Wikheim gått i bakken innenfor 16-meterfeltet – uten å få tildelt straffespark.

To norske målgivende

Etter nærmere 20 minutter kom spillerne tilbake på banen, og det var først etter avbrekket kampen virkelig tok fyr.
20 minutter før fulltid Taha Abdi Ali Malmö i føringen. Lasse Berg Johnsen fant innbytteren med en vakker gjennombruddspasning. Alene med keeper var svensken iskald og satte sikkert inn oppgjørets første scoring.
Men ledelsen varte ikke lenge. Kun åtte minutter senere slo Djurgården tilbake etter et strålende forarbeid av Tobias Gulliksen.
Den norske venstrekanten dro seg fri på venstresiden og skjærte inn i feltet. Inne foran mål ventet Deniz Hummet som bredsidet inn utlingningen.