Populære sporter
All sport
Vis alt

Dette har ikke skjedd på 23 år: – Det er ganske utrolig

Even Lübeck

Publisert 07/10/2022 klokken 22:43 GMT+2

Fra 2000 til 2021 har minst én trener fått sparken i Eliteserien. Denne sesongen ser ikke det ut til å skje.

Erling Moe, Christian Michelsen og Kjetil Knutsen

Foto: NTB

1999 var året da Rosenborg vant både cupen og serien. Manchester United vant The Treble etter at Ole Gunnar Solskjær ble matchvinner på overtid i Champions League-finalen mot Bayern München.
En sterk generasjon fotballspillere blir født i 1999 i Reece James, Mason Mount, Darwin Nunez, Declan Rice, Gianluigi Donnarumma og Kai Havertz, samt norske Kristian Thorstvedt, Emil Bohinen, Jens Petter Hauge og Leo Skiri Østigård. Sverige vinner Melodi Grand Prix, Ole Ivars blir Årets Spelleman, mens Øystein Sunde gir ut albumet Nå er begeret nådd.
Men 1999 var også forrige gang en hel Eliteserie-sesong gikk uten at noen trenere på øverste nivå ble sparket. Spoler vi 23 år frem i tid er det faktumet det samme - ingen trenere har fått sparken så langt i Eliteserien i 2022.
picture

Rekdal etter målkalaset: – Blir 20 år eldre

Flere under press

Likevel har flere trenere vært under hardt press dette kalenderåret:
  • Christian Michelsen var nok nærmest å få sparken da hans Kristiansund lå helt sist med fattige to poeng på de første 14 kampene, men så tok Michelsen og co. fire poeng i de to skjebnekampene mot HamKam og Tromsø, samt tre strake hjemmeseirer i august og september. Nå kan det hende at de klarer å berge plassen på mirakuløst vis.
  • Dag-Eilev Fagermo var også under hardt press da Vålerenga lå på 13. plass etter 14 serierunder med skarve 17 poeng. Så vant Oslo-klubben fem på rad, og siden 10. juli har de vunnet ti, spilt en uavgjort og bare tapt en kamp.
  • Kjetil Rekdals Rosenborg hadde en skrekkelig sesongoppkjøring som toppet seg med 0-3-tap for Raufoss i generalprøven. De viste muskler med et sterkt 2-2-resultat borte mot Bodø/Glimt i seriepremieren, men etter det gikk det tyngre for trønderne. Etter fem spilte runder var klubben nummer 12 med bare seks poeng, men siden har Rekdal fått sving på sakene. RBK er nå nummer tre og kniver om sølvmedalje.
  • I tillegg har Sandefjord-duoen Hans Erik Ødegaard og Andreas Tegström, FKH-trener Jostein Grindhaug og Viking-duo Morten Jensen og Bjarte Lunde Aasheim levd farlig under visse perioder.
Men ingen har altså fått beskjed om å ta hatten og forlate klubben.
– Det er utrolig og ganske spesielt, sier Asbjørn Myhres første reaksjon når han får høre presentert saken.
picture

KBK-Michelsen forlater intervjuet i raseri: – Herregud!

I løpet av de siste årene har en rekke trenere fått beskjed om nettopp det:
  • I 2017 røk Tromsø-trener Bård Flovik i slutten av juni, mens Ian Burchnall fikk sparken i starten av november.
  • I 2018 fikk fem trenere sparken før juli - Magnus Powell (Sandefjord), Mark Dempsey (Start), Toni Ordinas (Stabæk), Arne Erlandsen (LSK) og Kåre Ingebrigtsen (RBK). De fem lagene lå alle i bunn.
  • I 2019 var det bare én som fikk sparken - Jörgen Lennartsson. Svensken ledet LSK ut 2019-sesongen, men fikk sparken fem dager før kvalikkampene mot Start, som LSK senere tapte med Tom Nordlie ved roret.
  • I 2020 ble tre trenere sparket i løpet av under to måneder - Eirik Horneland (RBK), Lars Arne Nilsen (Brann) og Lars Bohinen (Aalesund).
  • I 2021 røk Bjarne Berntsen og Henrik Pedersen før sesongen. Jan Jönsson (Stabæk) fikk sparken 4. juli, mens Kåre Ingebrigtsen (Brann) ble sparket to uker senere.

– Ganske betegnende

Myhre mener samtidig er det veldig gledelig og bra med ingen sparkinger.
– Det kan jo hende det er litt tilfeldig og, man må nok se det i en litt større sammenheng for å se om det er en sunn trend eller litt tilfeldig. Mange av klubbene har jo fått nye trenere i år og, i Rosenborg, Sarpsborg 08, HamKam og Odd. Da er det naturlig at de får litt flere måneder uansett hvordan det hadde gått. I tillegg føler jeg at klubblederne har blitt mer proffe og ser verdien av kontinuitet. Det er lenge siden det har vært helt texas, sier Myhre og drar frem 2018:
– Da kvittet fem av seks lag i bunn seg med treneren før 1. juli. Han som ikke fikk sparken? Kjetil Knutsen. Det er en ganske betegnende. Litt is i magen kan jo lønne seg, at man har troen på de løsningene man har valgt og de prosjektene man har satt i gang. Knutsen var rimelig utsatt med stort ytre press fra supporterne og folk rundt klubben, men han ble sittende. Og se hvor de er nå.
Av trenere denne sesongen tror han egentlig ingen har vært i veldig stor fare av å få sparken. Heller ikke Michelsen.
– Han har en enormt sterk standing i KBK, etter alt han har gjort for den klubben. Med hans posisjon i klubben tror jeg ikke han var i nærheten av å bli sparket. Jeg tipper også at han er motivert for å ta de opp igjen til Eliteserien, og jeg tror også han får muligheten til det, sier Myhre.
– I Vålerenga kunne de ikke sittet og sett på det Fagermo drev med i starten, om han ikke hadde snudd. Forutsetningene der kontra i KBK er veldig store.
picture

Fagermo med gladnyhet: – Skal være klare

Blir sjokkert

Han tror også den nye TV-avtalen som trer i kraft fra 2023 har en del å si med tanke på at ingen har fått sparken i år.
– Styrene er nok under hardt press og kan ikke bare sparke trenere som før. Jeg kan ikke se for meg at noe skal skje på tampen av sesongen heller. Den siste landslagspausen er unnagjort, så jeg blir sjokkert om det skjer noe, noen steder, nå. Da skal det være noen eksepsjonelle årsaker.
Mens det i 2022 altså ikke har blitt en eneste trenersparking i Eliteserien, har de kommet på løpende bånd i OBOS-ligaen den siste tiden. Det hele startet med Eirik Kjønø, som fikk sparken i Stabæk i august, før det ballet på seg med tre trenersparkinger på kort tid: Johan Gjønnes Nilsen (Grorud), Vegard Hansen (Mjøndalen) og Bjørn Johansen (Fredrikstad).
– Det er ikke lett å finne en fellesnevner på de fire sparkingene, for klubbene har ulikt utgangspunkt og ulike forventninger. FFK og Stabæk er klubber som har ambisjoner om å rykke opp, så de har et evig press på seg. I tillegg er det mye på spill i OBOS, med opprykk, kvalik til opprykk, kvalik til nedrykk og nedrykk. Det er fort gjort at man ikke innfrir.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Relatert
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame