Den amerikanske proffdrømmen: I natt kan to nordmenn bli MLS-klare

Vegard Kjøllmoen Steien

Oppdatert 11/01/2022 klokken 23:32 GMT+1

Akkurat nå pågår SuperDraft i MLS. To nordmenn er blant spillerne som kan bli draftet til de store amerikanske klubbene.

Sivert Haugli og Morten Bjørshol (FOTO: Virginia Tech University og California State University Los Angeles)

Foto: Other Agency

  • Se storoppgjøret Barcelona - Real Madrid i den spanske supercupen onsdag 12. januar fra klokken 20:00 på MAX og discovery+!
SuperDraft er en årlig begivenhet der landets beste collegespillere blir valgt ut av MLS-lagene. De 27 klubbene får etter tur og orden velge én spiller. Dette gjør de tre ganger.
– Det er morsomt sånn som i dag der klubbene velger spillere én etter én, sier Team Leader i Collage Scholarships USA, Nicolay Netskar, til Discovery.
Netskar har selv spilt collegefotball i USA, men har nå ansvaret for å få norske spillere inn på college. Derfor er han litt ekstra spent på en dag som denne.
På årets liste over MLS-kandidater er den norske duoen Sivert Haugli og Morten Bjørshol.
Haugli har tidligere spilt Post-Nord-fotball for Bærum, men dro til Virginia Tech University i 2018.
– Han har egentlig gjort det veldig, veldig bra der. Virginia Tech er et veldig sterkt lag og det er ikke gitt at du går rett inn i laget og spiller masse med en gang, men han har egentlig gjort det ganske bra fra første dag. Han har utviklet seg år for år og blitt kaptein på laget. Han er en stor midtstopper på 196 centimeter, så han er veldig spennende, forteller Netskar, som har stor tro på at Haugli vil bli pekt ut i løpet av draften.
Bjørshol har på sin side tidligere spilt på Stabæk og Lyn før han bestemte seg for å teste lykken i California State University Los Angeles.
– Han er en spillende midtstopper med bra fysikk. Det er veldig sterkt å bli valgt ut på listen over spillere som kan bli plukket opp, for antallet collegespillere er ganske høyt på tvers av USA. De konkurrerer med mange 1000 spillere for å havne på den listen, påpeker teamlederen.
Artikkelen fortsetter under videoen:

picture

Snakket med Solbakken før HamKam-avtalen: – Naturlig

Knallhard kamp om plassene

Listen over collegespillere som kan bli draftet er på drøyt 100 navn. Nøyaktig hvor mange spillere som blir valgt ut av MLS-klubbene er derimot usikkert.
– Det er forskjellig hvor mange valg de har, for klubbene bytter seg imellom, men i utgangspunktet er det 84 valg. Mot slutten er det noen klubber som hopper over valget sitt. De spillerne som de velger er navn som de ønsker å signere. Nivået på MLS har ikke akkurat blitt lavere de siste årene, så det er et veldig høyt nivå å komme inn på, forklarer Netskar.
Dersom Haugli eller Bjørshol blir draftet av et MLS-lag, venter det en spennende vinterperiode med «de store gutta».
– Da blir de kalt inn i pre-season camp og er med å trene med laget en god stund, så kommer de til et punkt der de enten blir signert på kontrakt eller ikke. Hvis de gjør det bra nok, blir de ofte signert på en ettårskontrakt ut sesongen, sier Netskar.

Gode muligheter nedover i divisjonene

Om det ikke lykkes umiddelbart i MLS, betyr ikke det nødvendigvis at USA-eventyret er over. Andre divisjoner i den amerikanske fotballpyramiden gir også gode muligheter for å skape seg et godt rykte i statene.
– I USA er det andre profesjonelle ligaer enn MLS. Du har USL Championship, som er nivå to, og tredjenivå USL League One. Det er ligaer som har ekspandert ganske mye de siste årene, så det er ganske gode muligheter i USL for de som ikke blir signert av en MLS-klubb med en gang, meddeler Netskar.
USL kan også være et springbrett for de som får en kontrakt med en MLS-klubb. Nicolay Netskar trekker fram et eksempel i Jonas Fjeldberg. Den norske kantspilleren ble draftet av MLS-klubben Cincinatti i fjor.
– Han ble lånt ut til USL i fjorårssesongen. Det er også et eksempel på noe som kan være vanlig, spesielt for angrepsspillerne. Ofte konkurrerer de med ganske store navn om spilletid i de forskjellige MLS-klubbene. Nå driver også MLS og setter opp en MLS 2-serie, som er et alternativ hvis du ikke går rett inn i elleveren eller trenger mer spilletid.
– Er draften «make or break» for collegespillerne sin Amerika-reise?
– Det kan være det, men det var nok mer det før når USL ikke var så utbredt som det er nå. Det pågår også prosesser med klubber utenfor draften, men hvis du blir draftet er det den beste inngangen du kan få, svarer Netskar, før han legger til:
– Det å bli tatt inn av en MLS-klubb er vanskelig på veldig mange måter. Hvis en spiller skal gå rett fra Eliteserien til MLS, kan du se på profilene som har spilt her og hvem de er. Vi snakker Jørgen Skjelvik, Magnus Wolff Eikrem og Ola Kamara. De som går collegeveien får en unik mulighet til å få prøve seg i MLS.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Relatert
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame