Det europeiske fotballforbundet (Uefa) har utarbeidet en protokoll ( UEFA return to play protocol ) med hele 78 punkter fordelt på 31 tettskrevne A4-sider som skal være med på å hindre covid-19-smitte.
Den norske troppen kommer til å bo så godt som helt innesperret på sitt faste hotell i Oslo før Østerrike-kampen fredag. Det er ikke lov for noen i den norske troppen å møte venner, familie, agenter eller andre i forbindelse med samlingen. Det er helt nytt.
– Vi har også egne rom for lagmøter, bespisning og annet. Vi omgås ikke andre og har en egen etasje på hotellet, sier landslagets medieansvarlig Svein Graff til NTB.
Eliteserien
Bortvist fra Aspmyra etter rasistiske tilrop – politiet oppretter sak
15 MINUTTER SIDEN
– Det er veldig mye som har innvirkning på oss i forberedelsene og som også slår inn under samlingene, sier landslagssjef Lars Lagerbäck.
Regjeringen ga mandag godkjenning for at landslagsspillere i fotball som kommer til Norge fra land utenfor Schengen gis karantene-unntak til Østerrike-kampen. Det er ikke snakk om noe fritak, men spillerne slipper de ti vanlige dagene. Et forenklet regime med to virustester med fem dagers mellomrom blir løsningen.
Nøye
Uefa-protokollen som også skal følges er svært detaljert. Den slår blant annet inn for alle som skal inn på stadion i forbindelse med kamper, treninger og pressekonferanser i Uefa-regi.
Dette er de ti viktigste punktene i protokollen:
1: Spillere, støtteapparat og dommere må testes for covid-19. For Norge-troppens del vil det være fire tester per person i forbindelse med kampene mot Østerrike og Nord-Irland.
2: Busser som transporterer spillere, ledere, dommere og andre involvert i kampen, skal sprites ned og vaskes hver gang de brukes. Sjåførene må også testes mot sykdom. Uefa ber også om at eventuelle charterfly desinfiseres før bruk.
3: Det er lov med opp til seks ballgutter/-jenter. Disse må bruke håndsprit hyppig og ha god sosial distansering.
4: Under kamp skal baller vaskes og sprites. Innbytterområdet må gjennom samme prosedyre.
5: Alle som skal inn på stadion må skrive under på en helseattest, bruke munnbind hele tiden, avlegge en kroppstemperaturmåling og respektere en 2-metersregel helt til man forlater stadion. Pressekonferanser holdes på avstand, og vanlige pressetreff med en-til-en-intervjuer skrotes helt.
Helseattest og temperatur-sjekk gjelder også for mediefolk som skal følge treninger og pressekonferanser mandag til torsdag.
Enkeltrom
6: På spillerhoteller må de ansatte også rette seg etter strenge krav langt på vei på lik linje med spillerne.
7: Troppen må benytte munnbind i alle offentlige rom også på reiser.
8: Spillere og ledere må bo på enkeltrom. Dette er ikke helt vanlig på det norske laget.
9: Lagene skal ikke ankomme stadion samtidig. De skal heller ikke gå ut på banen samtidig før avspark. I tillegg oppfordrer Uefa til at det ikke skal byttes trøyer mellom spillerne. Oppvarmingen må skje helt uten kontakt med motspillere.
10: Det gjelder en 1-metersregel for spillerne og ledere som oppholder seg ved innbytter-området.
(©NTB)
Eliteserien
Fikk gult kort for filming: – Jeg tar det, beklager!
13 TIMER SIDEN
Eliteserien
Moe om gulljakten: – Vi er skuffet i dag
13 TIMER SIDEN