Populære sporter
All sport
Vis alt

Kjent idrettspsykolog forklarer Nadals ekstreme «tvangstanker». Vekker oppsikt: – Han ser gal ut

Eirik Fure

Oppdatert 02/06/2017 klokken 22:06 GMT+2

Selv hevder Rafael Nadal at han nærmest er i en transe.

Nadal

Foto: Eurosport

Rafael Nadal er først og fremst kjent for å være en fantastisk tennisspiller. I disse dager spiller han i den Eurosport-sendte Grand Slam-turnering French Open.
Ved første øyekast når man ser Nadal i aksjon, vil man kanskje legge merke til hvordan spanjolen pisker ballen med en voldsom spinn, men ser man litt nøyere på atferden til «Rafa» kan det plutselig hende at man glemmer tennisen et lite øyeblikk.
– Han ser helt gal ut. Det er mange som snakker om tvangstanker, for det er ganske ekstremt med han, sier Eurosport-kommentator Christer Francke.
Tenniseksperten er trolig en av de i Norge som har sett Nadal i aksjon flest ganger. Da legger man merke til det som tilsynelatende kan virke som små detaljer underveis i spillet, men som er helt fundamentale byggeklosser i en av tidenes beste tenniskarrierer.
Francke forklarer noe av det mest åpenbare man kan legge merke til når Nadal er på banen:
– Han går ikke på strekene og setter opp flaskene sine i en spesiell vinkel hver gang. Det er alltid to flasker: En med vann og en med sportsdrikk. Før de trekker om hvem som skal serve, står han og hopper. Han har alltid en spurt ned til grunnlinjen før kampstart. Hver gang han skal passere nettet, så lar han motstanderen gå først, sier Francke.
I tillegg tar spanjolen seg bestemte steder på kroppen i den samme rekkefølgen før hver eneste serv: Først drar han i shortsen, så retter han på trøya på venstre og høyre skulder. Deretter tar han seg på nesen, og tar håret på venstre side bak øret, før han gjør det samme på høyre side.
Se video av hva Nadal «må gjøre» (saken fortsetter lenger ned):

Nadal nekter å bli kalt overtroisk

Ritualene vil kanskje fremstå som ekstreme for enkelte, men Nadal har aldri lagt skjul på at han mener det gjør ham til en bedre tennisspiller. Den tidligere verdenseneren tar opp vanene sine i selvbiografien «Rafa: My Story». Der skriver han at «tvangstankene» nærmest oppleves som en transe, og sammenligner det med et korthus: Alt kan falle sammen om ikke hver eneste del ikke blir satt på plass på riktig måte.
– Noen kaller det overtro, men det stemmer ikke. Hvorfor ville jeg gjøre det samme om og om igjen uavhengig om jeg vant eller tapte kamper? Det er en måte å få meg selv inn i kampen og få orden på omgivelsene rundt kampen, skriver Nadal i boken.
Tenniskommentator Francke kjøper argumentet og mener samtidig at Nadal også er i verdensklasse når det kommer til det mentale.
– Mentalt har jeg ikke sett en råere tennissspiller eller idrettsperson.
– Jeg vil våge å påstå at alle har noen ritualer. Tiden mellom poeng i tennis er lenger enn spilletiden, så det er viktig å bruke den til noe konstruktivt, mener Eurosports tenniskommentator.
(saken fortsetter under videoen)

Idrettspsykolog oppforder ikke til å gjøre som Nadal

Så hvorfor gjør Nadal alle disse tingene hver kamp? Har det egentlig noen hensikt? Tom Henning Øvrebø har vært tilknyttet Olympiatoppen siden 2008 og er psykolog. Den tidligere toppdommeren har blant annet kompetanse innen mental trening og gir oss sin forklaring:
– Det er klart at hvis Nadal opplever at det hjelper med å skjerpe sansene, så må han bare fortsette med det. Det som er faren med slike ritualer er at det noen ganger kan skli over til å bli tvangspregede handlinger, slik at han kan bli unødvendig stresset hvis han av ulike årsaker ikke får gjort tingene han har behov for. Dette kan påvirke prestasjonen negativt, forklarer Øvrebø.
– Det er ikke noen grunn til å være kritisk til det han holder på med så lenge han selv opplever det som funksjonelt, og det ikke tar unødvendig energi. Han er en fantastisk tennisspiller, og slike ritualer kan kanskje bidra til at han blir mer skjerpet. Det er ikke uvanlig at idrettsutøvere har visse ritualer de bruker for å komme i konkurransemodus. Så lenge de opplever dem som nyttige og de ikke tar mye energi er det selvfølgelig helt greit.
(saken fortsetter under videoen)
picture

Den ene knuser racketen, den andre bryter sammen i gråt

– Oppfordrer dere utøvere til å ha slike vaner?
– Vi oppfordrer ikke utøvere til å ha for mange vaner som dette. Vi er opptatt av hvordan utøveren best mulig kan fokusere underveis i matchen. Jeg som psykolog er opptatt av at de skal være fleksible. Hvis de for eksempel ikke finner favoritt-trusen sin, så vil ikke hele turneringen gå til helvete. For mange ritualer kan skape trøbbel, sier den tidligere toppdommeren for å understreke poenget.
– Jeg hørte om et lag i Champions League som hadde to spillere som begge måtte være sist ut av garderoben. Det viser at slike ritualer kan gi trøbbel når det blir for mye av det gode, forteller han.
– Kan man fjerne egne ritualer?
– Hvis man opplever at det sklir ut og tar for mye fokus, så går det an å jobbe med dette. Det handler om å få avslappet og distansert forhold til egne tvangspregede tanker og i stedet ha fokus på det man får gjort noe med, nemlig sin egen prestasjon, sier Øvrebø.
(saken fortsetter under videoen)
picture

Casper Ruud-intervjuet som ble sendt ut til Europa

– Ikke normal

Det er ingen tvil om at Nadal er en spesiell spiller. Og kanskje vil spanjolen igjen være på plass med sine vaner når Francke kommenterer French Open-finalen den 11. juni.
– Jeg synes fyren er klin kokos. Han er ikke normal, men det er kanskje ikke normalt å vinne ni French Open-titler, humrer Francke.
– De fleste får en stor karriere på én Grand Slam-tittel. Det Nadal har gjort er rått.
30-åringen er videre til 4. runde i French Open hvor han møter landsmann Roberto Bautista Agut.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame