21-åringen tok en sensasjonell seier i fjorårets US Open, men mye av gleden forsvant da med finalemotstander Serena Williams' dårlige oppførsel med utskjelling av dommeren, som førte til at publikum buet og Osaka gråt.
Søndag var det gledestårer Osaka tørket da hun lot seg hylle som en populær vinner etter en jevn og spennende finale mot Kvitova i Melbourne. Før finalen var det klart at vinneren ville innta førsteplassen på WTA-rankingen.
– Jeg var i sjokk under hele premieseremonien. Jeg kan ikke si hvor glad jeg er for å være nummer en. Jeg har alltid drømt om dette, sa Osaka.
Australian Open
Australian Open: Djokovic videre, Gauff slått ut – dette gikk du glipp av i natt
26/01/2020 PÅ 06:45
Osaka er den yngste verdensener siden Caroline Wozniacki i 2010.
Se takketalen til Osaka her (saken fortsetter under):

Dramatisk finale

Osaka vant første sett i tiebreak etter å ha avverget to bruddballer i 5. game og tre bruddballer i 7. game, da hun lå under 0-40. Kvitova måtte deretter avverge to settballer for å tvinge fram tiebreak, men der var Osaka overlegen og vant 7-2.
I neste sett hadde Osaka tre matchballer i Kvitovas serve i 9. game, men greide ikke å omsette noen av dem. Det preget henne, og Kvitova vant 23 av settets 27 siste poeng, gikk fra 3-5 til 7-5 og utlignet.
Det så ut som et vendepunkt i kampen, men Osaka greide å samle seg i avgjørende sett og spilte igjen tennis på øverste nivå. Hun brøt Kvitovas serve til ledelse 2-1 og holdt unna helt til seieren var i havn med 6-4. Hun misbrukte nok en matchball, denne gang i egen serve, før hun avgjorde kampen.
Se talen fra Kvitova her (saken fortsetter under):

Første fra Asia

Etter to timer og 27 minutter var det avgjort. Osaka satte seg på huk med bøyd hode mens publikum jublet for henne.
– Selvsagt var jeg skuffet og lei meg da jeg misbrukte matchballene i 2. sett. Jeg sa til meg selv at jeg ikke kunne gjøre noe med det, men at jeg måtte fortsette å kjempe og ikke miste hodet, sa hun.
Osaka er første kvinne som vinner to strake Grand Slam-titler siden Serena Williams vant fire på rad i 2014 og 2015, og den yngste med to strake siden Martina Hingis i 1998. Hun er også første tennisspiller fra Asia som topper verdensrankingen enten for kvinner eller menn.
Det var rumenske Simona Halep som ble skjøvet ned fra toppen søndag.

Som en vinner

Kvitova sa at hun følte seg som en vinner selv om hun tapte finalen.
– Jeg skulle gjerne hatt trofeet. Det gjør vondt nå, men når jeg tenker på hvor jeg var for to år siden så synes jeg at jeg har vunnet. Jeg har vært gjennom mye, og nå er jeg her, sa hun.
Kvitova ble i 2016 skåret i hånden av en innbruddstyv hun overrasket, og legene ga henne bare 10 prosent sjanse til å spille topptennis igjen. Likevel er hun tilbake på høyeste nivå.
(©NTB)
Se høydepunktene fra kampen her:

Se høydepunktene fra finalen mellom Osaka og Kvitova

Australian Open
Se høydepunktene fra finalen mellom Nadal og Djokovic
27/01/2019 PÅ 11:24
Australian Open
Overlegen Djokovic tok sin sjuende Australian Open-tittel
27/01/2019 PÅ 11:21