Toppfoto: Mario Stiehl/Uno-X Pro Cycling Team
U23-verdensmesteren fra 2016 er endelig tilbake i konkurranse igjen. 2020-sesongen var Kristoffer Halvorsens tredje som proff. Det ble den vanskeligste.
Sykling
EM-uttaket er klart: – Bygger laget rundt Kristoff
04/08/2022 PÅ 10:41
24-åringen hadde signert for EF Pro Cycling etter to år i Team Sky. Han skulle være lagets nye storspurter. Men to måneder inn i sesongen var det full stopp. Doffen fikk knapt syklet ritt. Den lange rittpausen som fulgte ble tung og etter Kuurne-Brussel-Kuurne den 1. mars, så syklet ikke Halvorsen flere ritt i 2020.
Nøyaktig 365 dager etter det forrige rittet gjorde Halvorsen comeback i Kuurne-Brussel-Kuurne 2021. Nå syklende for Uno-X Pro Cycling Team. Et steg ned for å få fart på karrieren igjen.
I lagets første ritt i årets sesong var det lagkompisene som stjal showet, men i GP Monsére skulle Halvorsen få sjansen. Det klaffet nesten. Laget trakk fram spurteren fra Kristiansand med to kilometer igjen, men da det var tomt for lagkamerater ble 24-åringen alene på siste kilometer.
– Jeg følte kanskje jeg hadde litt uflaks på slutten der. Jeg holdt på å krasje og mistet litt momentum. Da var det vanskelig å komme i posisjon igjen. Det kom en rundkjøring der også som jeg tok veldig dårlig, forklarer Kristoffer Halvorsen overfor Eurosport.no.
Det ble ikke noen skikkelig spurtsjanse og Uno-X-rytteren, kledd i rødt og gult, trillet i mål som 23. mann.
– Men det viktigste der var at vi gjorde som vi planla og at vi greide det. Så hadde vi litt uflaks med noen velt og vi var ikke alle rytterne som vi hadde planlagt. Men sånn er det. Vi får satse på at vi greier de tre rittene som kommer.

Rittet der han slo tilbake

Tre ritt venter den neste uka for unggutten. Alle tre er i Belgia, alle tre involverer brostein og alle tre kan ende i spurt. Alle tre er ritt som Kristoffer Halvorsen kan vinne.
Aller først: Nokere Koerse på onsdag.
Skrur vi klokka tilbake til mars 2016, så var Kristoffer Halvorsen i en liknende situasjon. Et par ritt inn i sesongen og revansjelyst i beina. Hele 2014-sesongen forsvant til sykdom og i 2015 ble Halvorsen matchet meget forsiktig av Joker-laget han da syklet for. I 2016 var 19-åringen tilbake.
I Nokere Koerse dunket han til med en 2. plass kun slått av Timothy Dupont. Kristiansand-syklisten hadde klart høyest hastighet på oppløpet. Noen meter lenger og han hadde vunnet. Det var øyeblikket som sørget for at mange fikk øynene opp for tenåringen. På høsten i samme sesong ble han U23-verdensmester.
Tilbake i 2021 er Doffen lysten på nok et godt resultat i Nokere Koerse.
– Jeg tror jeg har kjempestore muligheter på å gjøre det bra der. Det er en litt annerledes runde nå med litt mer brostein. Men jeg føler at kroppen er bra og så tror jeg vi har litt flere kort å spille på.
– Vi får se litt hvordan vi skal kjøre og hva taktikken er, men det blir jo uansett å sitte så langt framme som mulig på de lokale rundene der. Det er såpass teknisk at det blir kjempeviktig. Og så håper jeg veldig at jeg sitter med i den første gruppa og kan gjøre noe bra derifra.

Topp to – tre år på rad

Om det ikke klaffer i onsdagens ritt, så venter en kanskje enda bedre mulighet på fredag.
Bredene Koksijde Classic er et ritt på samme nivå som Nokere Koerse, 1.Pro. Det nest høyeste nivået i sykkelsporten.
Historisk sett er det ingen sykkelritt Doffen har prestert bedre i enn i nettopp Koksijde Classic, tidligere kjent som Handzame Classic.
Endagsrittet ble stanset av pandemien i 2020, men i tre de foregående utgavene har Halvorsen kjempet om seieren. I 2019 ble han nummer to bak den tyske storspurteren Pascal Ackermann. Også i 2018 ble det andreplass bak den colombianske kanonkule Álvaro Hodeg.
I 2017 vant han.
– Det er et ritt jeg har gjort det bra i, humrer Uno-X-spurteren.
– Jeg håper at vi får til det samme igjen. Jeg føler jeg har trent bra de siste seks månedene og at formen er veldig bra. Vi har et veldig sterkt lag her som vil vise seg i de rittene her. Jeg tror og håper at vi kan komme med noen gode resultater når vi er ferdige med de to rittene der.

Uno-X debuterer på øverste nivå

Blir det ikke helt klaff i hverken Nokere Koerse eller Koksijde Classic, så kanskje alle gode ting blir tre i neste ukes Oxyclean Classic Brugge-De Panne.
I norsk sammenheng blir det en historisk begivenhet. For aller første gang deltar et norsk herrelag i et ritt på sykkelsportens aller høyeste nivå: WorldTour.
Kristoffer Halvorsen er en av bare tre ryttere i Uno-X Pro Cycling Team som har erfaring fra WorldTour-nivå. De to andre er også norske Daniel Hoelgaard og Rasmus Fossum Tiller. Sistnevnte imponerte stort i Le Samyn i starten av mars der han ble nummer to.
– Jeg tror vi har like gode muligheter der og. Det blir selvfølgelig et steg opp på ryttere og sånt man sykler mot. Men jeg tror at vi absolutt har store muligheter til å gjøre det bra der og. Vi må bare gjøre som vi gjør før hvert ritt, konstaterer Halvorsen.
Ambisjonene er offensive. Doffen håper både han selv og laget kan kjempe helt i toppen i alle de tre rittene. Selv har han ikke vunnet et sykkelritt siden juni 2019. Han håper å snart få smake på seier igjen.
– Det er jo selvfølgelig seiere som teller, spesielt for meg som spurter. Men jeg tror vi skal være godt fornøyde med podiet også og om man greier podiet så er man veldig nære ved å få en seier også. Det handler om å være oppi der og så får vi se hva vi sitter igjen med mot slutten der.
– Hva vil en seier bety for deg personlig?
– Det vil bety veldig mye. Det er jo det jeg synes er det aller, aller gøyeste med sykling. Det er derfor jeg legger ned den innsatsen. Vi skal gjøre alt for å greie det.
Sykling
Uno-X signerer tidligere verdensmester
02/08/2022 PÅ 09:10
Sykling
Sykkelstjernen «vender hjem»: – Han er evig ung
01/08/2022 PÅ 19:45