Populære sporter
All sport
Vis alt

To ryttere leverte til terningkast 6 i 2022

Theis Magelssen

Publisert 01/01/2023 klokken 11:09 GMT+1

Discoverys sykkelredaksjon triller terning på de norske utenlandsproffene som har imponert i årets sesong.

Tobias Foss på vei mot VM-gull i Australia

Foto: Getty Images

En lang og omfangsrik sesong på landeveien er over.
Norge hadde totalt 12 WorldTour-proffer i årets sykkelfelt. Noen av dem har for alvor fått fart på hjulene i år, mens andre har ikke hatt det like lett. Og for noen har det vært mye opp og ned.
For noen har 2022 blitt et skikkelig gjennombruddsår, mens for andre ble det et år med stabilitet og jevne prestasjoner.
Og så var det én rytter, som slet voldsomt gjennom året, men som kjempet seg til eufori på tampen av sesongen.
Her er Discoverys vurdering av de norske WorldTour-proffene som virkelig leverte varene i 2022.

Tobias Foss – Terningkast 6

Å skulle vurdere sesongen til Tobias Foss med et terningkast er ikke lett. For det har vært en del nedturer.
Det begynte strålende opp Alto da Fóia i Volta ao Algarve, men en velt på oppløpet ødela spurten. Foss ble til slutt nummer 6 i rittet, men tegnet på forbedring fra 2021 var tydelig.
Men en velt i Coppi e Bartali skulle ødelegge nesten hele 2021. Foss slo seg kraftigere enn man trodde.
Flere måneder med følgefeil fulgte. Giro d’Italia ble et tre uker langt slit. NM ble en liten oase med medvind før mer motvind fulgte inn mot Vuelta a España. Kroppen hang ikke med på treningen. Foss måtte skrinlegge planen om en andre Grand Tour i 2022.
VM-tempoen ble årets siste mål. Mye hvile og et magrere rittprogram skulle gi Foss mulighet til å hente seg inn igjen. Godfølelsen begynte å komme tilbake. Enorm sykling som hjelper for Wout van Aert i de canadiske endagsrittene ga håp om et godt resultat i VM.
Det som ble resultatet, var det ikke mange som så komme. VM-gull på tempo foran Stefan Küng og Remco Evenepoel. Verdensmesteren fra Vingrom var et faktum.
Etter hans tyngste sesong som proff ble hele året snudd på hodet i løpet av 40 minutter og 2 sekunder med over 51 km/t i snitt gjennom gatene i Wollongong.
Det kan ikke bli noe annet enn terningkast 6 når Tobias Foss i 2022 har stått for et av tidenes største norske resultater på to hjul.

Andreas Leknessund – Terningkast 6

Etter en noe tilbaketrukken debutsesong i Team DSM ble 2022 året der Andreas Leknessund virkelig begynte å blomstre.
Sporene på at noe hadde skjedd var godt synlige allerede i vår. 11. plass sammenlagt i Paris-Nice er et uhørt resultat i moderne norsk sykkelsport. Den prestasjonen gjorde Leknessund til beste norske i rittet mot solen siden 1991.
Kun dager senere satt Leknessund med i det første store feltet i Milano-Sanremo. Et par måneder senere og Leknessund var på plass i Tour de Suisse. På andre etappe kjører han enkelt fra bruddkameratene, og holder helt inn. Andreas Leknessund tar Norges eneste seier på WorldTour-nivå i 2022.
13. plass sammenlagt og rett videre til Tour de France. Flere bruddforsøk og topp 30 sammenlagt var bevis nok på at Leknessunds fysikk tåler en Grand Tour uten problemer.
Høstsesongen inneholdt ikke veldig mange ritt for Leknessund, men Arctic Race of Norway ble et tydelig høydepunkt i årets sesong. Etter de tre første etappene hadde ikke tromsøværingen satt stort preg på rittet, men rundløypa i Trondheim ble majestetisk. Fra brudd, nok en gang, gikk Leknessund solo.
Etter en haug med mil alene dundret han inn i sentrum av byen og vant etappen. Klokka begynte å tikke, og rivalene kom for sent. Leknessund tok også sammenlagtseieren.
2022 ble året der unggutten virkelig etablerte seg som WorldTour-proff. Det er bare å glede seg til 2023.

Alexander Kristoff – Terningkast 5

Er Alexander Kristoff ferdig? Er han på vei nedover?
Selv med et par store resultater i ny og ne var 2020- og 2021-sesongen å regne som svakere sesonger for Norges beste aktive syklist. I hvert fall når man sammenlikner resultatene med det den nå 35 år gamle Kristoff drev med i årene før.
Men i 2022 kom et dundrende tydelig og klart svar fra mannen selv. Alexander Kristoff er langt fra ferdig som toppsyklist.
Totalt hadde Kristoff 11 podieplasseringer i 2020 og 2021. Bare i 2022 har han hatt 16. Kristoff gikk fra toppresultat til toppresultat i år. Fem seirer på .Pro-nivå og et par av dem som virkelig skiller seg ut.
Triumfen i Scheldeprijs var hans første soloseier som proff. I Circuit Franco-Belge var det liknende takter da Kristoff syklet med angrepsvilje og slo Dries Van Gestel og Victor Campenaerts i spurten til slutt. Med større angrepsvilje, dandert med den gamle gode kjørestyrken, var Kristoff igjen blant de mest synlige klassikerrytterne i 2022.
Toppfarten er ikke lenger god nok til å vinne hopetall med spurter, men på kun ett år i Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux har Alexander Kristoff rukket å stilne en del av dem som ikke trodde han fremdeles kunne.
35-åringen kan fortsatt.

Jonas Iversby Hvideberg – Terningkast 5

En av to norske WorldTour-debutanter i 2022. Fredrikstad-syklisten har også vist at han klarer dette nivået.
Jonas Iversby Hvideberg forlot Uno-X etter 2021 til fordel for WorldTour-laget Team DSM. Nordmannen var godt synlig i sine første ritt, før han virkelig fikk det til å funke i Volta a Catalunya.
23-åringen tok bonussekunder på første etappe og kom seg i brudd på dag to for å sanke enda flere. Syklende i ungdomstrøya tok han over ledertrøya den etappen, ett sekund foran Michael Matthews. Den bar han i én dag før han også fikk et par dager i poengtrøya.
En velt i Tyrkia rundt ødela siste del av vårsesongen, men Iversby Hvideberg hadde allerede rukket å vise at han hørte hjemme.
I sin første WorldTour-sesong fikk 23-åringen også syklet sin første Grand Tour. En etappe i brudd og en Vuelta a España fullført på solid vis uten å være truet av tidsgrenser. Mer kan man nesten ikke be om når en WorldTour-debutant skal prøve seg over tre uker.

Vegard Stake Laengen – Terningkast 4

Den høyreiste 33-åringen fra Asker har mang en gang blitt beskrevet som en «den perfekte hjelperytter».
Ekstrem kjørestyrke, ekstremt seriøs og et sympatisk vesen som er enkelt å forholde seg til. Det er disse kvalitetene som gjør at Vegard Stake Laengen i 2023 får sin 7. sesong i UAE Team Emirates.
Hans 6. år i laget, 2022-sesongen, ble ikke hans aller beste. Men på typisk Stakan-vis la nordmannen ned milevis med bunnsolid hjelperytterarbeid også i år.
Ryttere har kommet og gått, men Vegard Stake Laengen har bestått i UAE Team Emirates. Han er den eneste rytteren i UAE-laget som har vært en del av deres tropp i Tour de France fire år på rad.
Dessverre ente Stake Laengens niende Grand Tour med hans aller første DNF i et treukersritt. En positiv covid-prøve kastet ham ut av touren.
Men bare drøyt to uker senere var 33-åringen tilbake i ritt igjen og fullførte en solid høstsesong som hjelperytter.
Vegard Stake Laengen har fullført sin 10. sesong som proff, og nok en gang gjør han det på bunnsolid vis som en av de skjulte heltene i sykkelfeltet.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Relatert
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame