Sykkelsesongen 2021 er godt i gang og større ritt triller stadig nærmere. I takt med sesongens utvikling begynner også flere av de norske proffene å trille nærmere sesongens første formtopp.
Hva som definerer en sykkelproff varierer noe fra land til land, men den vanligste definisjonen er at du sykler for et lag som holder til på sykkelsportens to høyeste nivåer. Altså enten på toppnivå for et WorldTour-lag eller for et Pro-lag på nivå to.
Sykling
EM-uttaket er klart: – Bygger laget rundt Kristoff
04/08/2022 PÅ 10:41
På herresiden har Norge i år 10 utenlandsproffer og 19 proffer på hjemmebane i det norske Uno-X Pro Cycling Team.
I denne oversikten får du de største målene for hver proff og de største målene for vårt eneste profflag. Eurosports sykkelekspert Henrik Evensen ytrer sin forventning til hver enkelt rytter.

Edvald Boasson-Hagen - Team Total Direct Energie

 • Brosteinsklassikerne (fra slutten av mars til 11. april)
 • Tour de France (26.06 til 18.07)
 • Landeveisrittet i VM i Flandern, Belgia (26.09)
Evensens vurdering: – Skal man være helt ærlig basert på årets resultater, og de siste sesongene, så ser det litt stygt ut for Edvald. Det må jeg ærlig si. Men han har masse rutine og vet jo mer enn de fleste om hva som skal til for å vinne sykkelritt. Han må bare få tilbake den selvtilliten på at formen er god nok og trenger nok noen gode opplevelser. Om det først kommer en podiumplassering i et større ritt og kanskje en seier i et litt mindre ritt så kan gnisten kan tennes igjen. Men den ser litt fraværende ut akkurat nå.

Sven Erik Bystrøm - UAE Team Emirates

 • Brosteinsklassikerne (fra slutten av mars til 11. april)
 • Landeveisrittet i Tokyo-OL (24.07)
 • Landeveisrittet i VM i Flandern, Belgia (26.09)
Evensens vurdering: – Jeg synes Bystrøm er en skikkelig spennende case. Han er en klasserytter som jeg ikke synes har fått ut alt som han kanskje kunne. Jeg håper og tror at han har kvaliteter som gjør at han kan vinne ritt som det her på sikt. OL og VM er kanskje ikke mulig nå, men med frie tøyler i klassikerritt så mener jeg han bør kjempe om topplasseringer i nesten hvilket som helst ritt det skulle være.

Odd Christian Eiking - Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux

 • Ardenner-klassikerne (18. 21. og 25.04)
 • Tour de France (26.06 til 18.07)
 • Landeveisrittet i Tokyo-OL (24.07)
Evensens vurdering: – Den OL-løypa er knallhard. Han er jo en Ardenner-type som kjører greit i lange fjell, men har ikke vist stabiliteten der. Men i sliteløyper med mye opp og ned og bratte bakker så er han absolutt en mann å regne med. Jeg har veldig tro på Ardenner-klassikerne, men i OL er vanskelig å si. Han mangler litt det siste lille mot klatrerne når det drar seg til. Samtidig som han har vist styrke for eksempel i Arctic Race. Han må nok satse på Ardenner-ritt foreløpig. Et smart sykkelhode har han og da passer de rittene bra. I Tour de France ser jeg for meg han som en typisk bruddrytter som kan gjøre det veldig bra.

Tobias Foss - Jumbo-Visma

 • Tirreno-Adriatico (10.03 til 16.03)
 • Giro d’Italia (08.05 til 30.05)
 • Landeveisritt og muligens tempo i Tokyo-OL (24.07 og 28.07)
Evensens vurdering: – Han måtte jo dra tidlig hjem fra giroen i fjor. Det var synd. Trøkket er der, men han må få den bekreftelsen på at han er oppi toppen der. Han blir en klassehjelperytter som skal være med langt opp i fjellene. Da kjemper du om de beste plasseringene, og det tror jeg han absolutt kan gjøre. Hvis du sitter der med kapteinen din mot slutten av en fjelletappe i Grand Tour så er det ikke mange igjen. Vi har sett mange hjelperyttere som har vunnet etapper. Det er jo der han er.

Carl Fredrik Hagen - Israel Start-Up Nation

 • Giro d'Italia (08.05 til 30.05)
 • Landeveisrittet i Tokyo-OL (24.07)
 • Vuelta a España (14.08 til 05.09)
Carl Fredrik Hagen brakk et bein i skuldra ute på trening i forrige uke. Vårsesongen og veien til Giro d'Italia er derfor usikker.
Evensens vurdering: – I sykling kan du legge så mange planer du vil, men så må man plutselig ned på plan B, C og D. Det må han nå med den skaden. Giroen tror jeg kommer litt tidlig med tanke på å bygge toppformen. Jeg håper han finner tilbake til trøkket han hadde i vueltaen i 2019. Da kan ritt som OL og vueltaen være midt i blinken. Han er så seig. En slitertype som biter seg fast og aldri gir seg. Med tøffe løyper så sitter han som en klegg. Det var leit med skaden, men jeg er sikker på at han kommer sterkere tilbake.

Amund Grøndahl Jansen - Team BikeExchange

 • Brosteinsklassikerne (fra slutten av mars til 11. april)
 • Tour de France (26.06 til 18.07)
 • Landeveisrittet i VM i Flandern, Belgia (26.09)
Evensens vurdering: – Jeg synes han bør kjempet jevnt topp 10 i klassikerne. Egentlig bør han kjempe om seierne. Han var såpass sterk i Jumbo tidligere at når han kommer i et lag der han plutselig er kaptein, så skal han være der og levere de resultatene. Han har slitt litt i starten, men jeg tror det handler om å samkjøre et nytt lag. Han kjenner ikke dem og de kjenner ikke han. Vi vet jo hvor sterk Amund er. Jeg tror Amund kan være oppe og kjempe om seieren i ritt som Flandern rundt og Paris-Roubaix.

Alexander Kristoff - UAE Team Emirates

 • Brosteinsklassikerne (fra slutten av mars til 11. april)
 • Tour de France (26.06 til 18.07)
 • Landeveisrittet i VM i Flandern, Belgia (26.09)
Evensens vurdering: – Kristoff har tonnevis med rutine nå. Han må stille formen og finne godbeina og samtidig ha litt flaks med rittutviklingen. Han er ikke så overlegen fysisk at han kan redde enhver situasjon. Får han rittet litt som han vil, gjerne et sliteritt med en gruppe mot slutten, så sitter den. Må han drive og gå etter mange angrep så tror jeg muligheten er borte for Kristoff. Da han vant Flandern i 2015 så var det et seigt ritt der han havnet i en situasjon på slutten der han kunne kjøre jevnt og mate på. Da er det ingen som slår ham i spurt. Med riktig rittutvikling har han det som trengs for å vinne både Flandern rundt, Paris-Roubaix og VM.

Vegard Stake Laengen - UAE Team Emirates

 • Vårklassikerne (fra mars til slutten av april)
 • I bruttotroppen til Tour de France (26.06 til 18.07)
 • Ellers hjelpe kapteinene i de fleste ritt
Evensens vurdering: – Det blir litt uforutsigbare program for hjelperne. Han blir litt en potet som kommer inn der det trengs. Stake Laengen er en kvalitetshjelperytter. En type som alle lag trenger. Og så er han såpass god at om han sitter i et brudd, så kan det fort ende med en seier her og der. Han er en av de klassehjelperytterne som fort nesten kunne vært kaptein i enkelte ritt.

Andreas Leknessund - Team DSM

 • Ardenner-klassikerne (18. 21. og 25.04)
 • Landeveisritt og muligens tempo i Tokyo-OL (24.07 og 28.07)
 • Temporittet i VM i Flandern, Belgia (19.09)
Team DSM holder kortene tett til brystet angående førsteårsproffens rittprogram. Høydepunktene her er derfor basert på antagelser.
Evensens vurdering: – På tempo er han i klasse for seg i Norge nå. Helt klart den som går lengst i å tenke tempo, trene tempo og å utvikle de ferdighetene. Det tror jeg han gjør lurt i å fortsette med. På en OL-tempo og i en VM-tempo mener jeg han bør kunne satse på topp 10. Har han dagen så kan han begynne å lukte på topp 5. Så er det et stykke opp til å kjempe om seieren i hvert temporitt han stiller opp i, men han er godt på vei. Han har et enormt potensial på landeveien også. Han kommer til å lære veldig mye de to neste årene.

Uno-X Pro Cycling Team

 • E3 Saxo Bank Classic (26.03) og eventuelt andre WorldTour-ritt de får
 • Tour of the Alps (19.04 til 23.04)
 • Tour of Norway (21.05 til 24.05)
 • Arctic Race of Norway (05.08 til 08.08)
 • Danmark rundt (10.08 til 14.08)
 • U23-mesterskapene (EM 08.09 til 12.09 og VM 19.09 til 26.09)
Evensens vurdering om WorldTour-mulighetene: – De hadde en veldig bra sesongåpning i Kuurne-Brussel-Kuurne og Le Samyn. Der viser de at de er med på leken. Det er ikke så stor forskjell på det og det de møter i E3. De skal ha ambisjoner om å prege ritt som er et hakk opp også. Selv om de er underdogs selvfølgelig, så har de såpass bra kvaliteter i det klassikerlaget spesielt at det er mulig. Det skal vi nesten forvente nå, at de biter litt fra seg. Om det ikke går i år, så vet vi at de er på vei én vei. Og det er oppover.
Evensens vurdering om rittene i Norge: – På hjemmebane skal vi nok forvente at de topper formen og topper laget. De gjør bedre forberedelser enn de fleste andre lagene som kommer. Der forventer jeg at de rett og slett er på topp og kjører for å vinne rittet. Ikke for å gå i TV-brudd. Det er de for gode for nå. De skal kjempe om sammenlagtseieren og etapper.
Oversikten vil bli oppdatert med August Jensens målsetninger etter hvert.
Sykling
Uno-X signerer tidligere verdensmester
02/08/2022 PÅ 09:10
Sykling
Sykkelstjernen «vender hjem»: – Han er evig ung
01/08/2022 PÅ 19:45