• UCI Track Champions League ser du på discovery+ fra 6. november.
Landeveissesongen drar seg mot slutten med bare et par ritt igjen på kalenderen. I takt med en nedtrappende sesong utendørs er banerytterne nå i full gang med sin sesong.
EM i Grenchen i Sveits er allerede syklet. Denne uken følger VM i Roubaix i Frankrike før veien går videre til NM på hjemmebane.
Sykling
Nådeløs mot Norges sykkelstjerner: – Hans svakeste år som proff
23/11/2021 PÅ 18:00
Etter mesterskapene følger et helt nytt konsept som har sin aller første sesong: Banesyklingens Champions League.
Gjennom fem runder skal 72 ryttere, 36 menn og 36 kvinner, kjempe om Champions League-trofeet, UCI-rangeringspoeng, plasser i kommende mesterskap samt premiepenger.
To sprintøvelser (individuell sprint og keirin) og to utholdenhetsøvelser (eliminasjon og scratch) venter.
Kun de ypperste rytterne i verden blir invitert. Én norsk syklist har fått innpass. Anita Yvonne Stenberg skal være med på konseptets aller første utgave med start 6. november på Mallorca.
Allerede før EM fikk hun beskjeden fra arrangørene som hun hadde håpet på.
– Jeg synes det høres veldig spennende ut. Jeg fikk en invitasjon her i slutten av forrige uke før EM. De tok meg ut og spurte om jeg ville være med, fortalte Stenberg til Discovery på samme dag som EM i Sveits startet.

Fornøyd med de to øvelsene

Stenberg har fått en av de 18 plassene som gjelder for utholdenhetsøvelsene på kvinnesiden.
– Det er jo et helt nytt konsept så det er jo mange ting man ikke vet hvordan blir og hvordan det vil foregå. Men jeg tror det blir veldig stas. Det blir mye oppmerksomhet, korte og raske ritt og god deltakelse. Jeg tror det blir veldig gøy og noe mer nytt og annerledes enn seksdagersritt. Forhåpentligvis blir det mer action og raske ritt.
29-åringen fra Drammen er godt fornøyd med at det er eliminasjon og scratch som har blitt valgt ut. I eliminasjon starter alle 18 rytterne samtidig. Den siste rytteren over målstreken annenhver runde blir eliminert. Den som står igjen til slutt vinner øvelsen.
I scratch race starter feltet samlet før de legger ut på et gitt antall runder. Første rytter over målstreken på siste runde vinner øvelsen.
– Det er veldig gode øvelser. Det er to veldig vanskelige taktiske ritt der du i eliminasjon må være våken hele tiden. I scratch har du bare én sjanse til å plassere seg riktig. Ødelegger man det så er jo alt tapt, så det er et utrolig spennende og krevende ritt, konstaterer Norges beste banesyklist.
  • UCI Track Champions League ser du på discovery+ fra 6. november.

Velt ødela EM

Femteplass i mangekamp-øvelsen omnium i OL, Verdenscupseier og VM-bronse i poengritt er Stenbergs største meritter.
Under EM i Sveits for to uker siden var medalje målet. Men en velt på mesterskapets andre dag sørget for at Stenberg ikke fikk fullført flere øvelser. De siste plassene til Champions League blir delt ut etter VM inneværende uke, men Stenberg behøvde ikke bekymre seg for det.
Gode resultater de siste årene var mer enn nok.
– Jeg har allerede fått invitasjon fordi jeg har ligget så høyt på rankingen. Jeg vet ikke helt hvor mange de har tatt ut enda, men jeg det er ryttere som har begynt å få invitasjoner. Så tror jeg de siste plassene blir delt ut etter VM.

VM i vente

Etter velten i EM var det ribbeina det gikk verst ut over. Stenberg valgte å stå av etter vurdering med lege, trener og Olympiatoppen.
Heldigvis var det ingen bruddskader og Drammenssyklisten kom seg kjapt på beina igjen.
Tirsdag starter verdensmesterskapet i Roubaix, mens Stenbergs første øvelse er på onsdag i scratchrittet som også venter i det kommende Champions League-konseptet.
Torsdag skal banespesialisten ut i den andre Champions League-øvelsen: Eliminasjonsritt.
Så venter øvelsen hun syklet i OL, omnium, på fredag før Stenberg avslutter med poengrittet på søndag. Det var i den konkurransen hun tok VM-bronse i 2020.
  • UCI Track Champions League ser du på discovery+ fra 6. november.
Sykling
Fremtiden til Boasson-Hagen avklart
21/10/2021 PÅ 13:57
Sykling
Kvinnen bak Tour de France-massevelten slipper trolig fengsel
14/10/2021 PÅ 16:26