Populære sporter
All sport
Vis alt

Verdensmesteren blir for dyr for Uno-X

Jarle Fredagsvik

Oppdatert 20/04/2023 klokken 10:32 GMT+2

25-åringens verdi har skutt i været. Nå har ikke Uno-X de økonomiske musklene til å hente Tobias Foss.

Tobias Foss.

Foto: Getty Images

I utgangspunktet kunne Tobias Svendsen Foss godt ha tenkt seg en retur til det norske profflaget. Og Uno-X Pro Cycling hadde under normale omstendigheter stått med åpne dører for å hente hjem rytteren som forlot laget etter 2019-sesongen.
Den 18. september i fjor skjedde det så noe som forvandlet nordmannens karriere fullstendig. Og som samtidig endret rammevilkårene kraftig på vei inn mot 2023-sesongen:
– Jeg var sinnssykt heldig med timingen på når det VM-gullet kom, rett før inngangen til en sesong med ny kontraktsforlengelse. Det gjør at jeg er verdt vesentlig mye mer enn før VM-gullet og om jeg hadde vært det foruten. Ting er ferskvare innenfor sykkelsporten. Det er sånn det er, så jeg får bare være veldig takknemlig for timinga for min egen del, sier Tobias Svendsen Foss til Discovery.

Storlag dominerer markedet

I etterkant av Katalonia rundt var det samtaler mellom Foss og teamsjef Jens Haugland i Uno-X-laget. Da gjorde den norske sykkelsjefen klart sitt standpunkt, og det var at de ikke var i posisjon til å matche 25-åringens markedsverdi.
Overfor Discovery uttaler Haugland følgende om situasjonen:
– Jeg vil bare ønske ham (Tobias Foss) alt godt videre i den fantastiske karrieren han har liggende foran seg. Han er i sin full rett til å kapitalisere inn på et VM-gull. På kort sikt for oss, er det ikke logisk å investere i GC-delen av satsingen, sier Haugland til Discovery.
I forrige uke rapporterte den belgiske avisen La Dernière Heure at hele 73 prosent av rittene så langt denne sesongen hadde blitt vunnet av UAE-Team Emirates, Jumbo-Visma, Alpecin-Fenix og Soudal-Quick Step, noe som fikk Marc Madiot (Groupama-FDJ-sjefen) til å reagere:
– Dersom vi ikke setter justeringer på budsjettene, vil situasjonen der storlagene kontrollerer alt vedvare. Men det er veldig vanskelig å endre slike ting. Disse lagene kan velge dagen, tiden og plassen der de vil sette inn støtet og sprenge feltet, og de gjør det. Med Groupama-FDJ er vi i miksen under både etapperitt og klassikerne, men vi har ikke vunnet og vi kommer ikke til å gjøre det, uttalte Madiot.

Markedsverdien til Foss i lufta

Via Twitter tok siden Haugland franskmannens parti, og stilte seg bak kravet om lønnstak i WorldTouren.
Uno-X Pro Cycling Team klarte nylig å holde noen av de samme lagene unna Søren Wærenskjold, og signerte sørlendingen på ny avtale ut 2026-sesongen.
Nå det gjelder sammenlagtryttere - såkalte GC-ryttere - er lønnsjiktet enda noen hakk høyere. Kilder Discovery har snakket med estimerer at Vingrom-mannen kan rettferdiggjøre en lønn på mellom 1,5 til 2 millioner euro de neste årene, noe som i skrivende stund betyr et sted mellom 17-23 millioner norske kroner.
Selv om trønderen unner Foss en solid lønnsøkning, var det likevel en av årsakene til at Haugland nå valgte å trekke seg ut av racet.
– Det vi ser i dag er en utvikling der noen av de største lagene omtrent har monopolisert markedet rundt de beste GC-rytterne. Det deles ut lønninger det er vanskelig å konkurrere mot for å støtte opp rundt navn som Remco Evenepoel, Tadej Pogacar, Primoz Roglic og Jonas Vingegaard, for å nevne noen. Det er forståelig, men vi er nødt til å være veldig strategiske i valgene vi tar på overgangsmarkedet nå. Grunnlaget for 2024 og 2025 legges nå, og poengene man kjører inn der, slår ut på den neste perioden i 2026, sier Haugland og sikter til neste gang UCI deler ut WorldTour-lisenser.

– Har ’gode vibber’ mot Uno-X

Foss beskriver dialogen med Uno-X som fin, uten at han ønsker å gå inn i detalj om hva de snakket om.
– Du har tidligere gitt uttrykk for at du ønsket deg tilbake, men det ble vanskelig akkurat nå?
– Ja, det stemmer at jeg har vist interesse for å komme tilbake, og at jeg gjerne kunne tenke meg det. Spørsmålet er om det er rett tidspunkt i karrieren i forhold til min videre utvikling. Jeg er nødt til å veie det opp imot andre muligheter jeg kan se for meg å få, både der jeg er nå og eventuelt andre steder. Det er et stort bilde som skal analyseres, men jeg har alltid ’gode vibber’ mot Uno-X og har god dialog med dem, spesielt med Jens (Haugland), klargjør han.
– Kan du si noe om hvilke mekanismer en slik VM-tittel utløser i videre forhandlinger på overgangsmarkedet?
– I mitt tilfelle er det nok en bekreftelse på at jeg kun utvikle meg til å bli en veldig god sammenlagtrytter. Jeg vil tro at både VM-tittelen, men også det faktum at jeg klarte en topp 10-plassering fra Giro d’Italia i 2021 utløser muligheter i lag som trenger en sammenlagtrytter og ser muligheten til å hente meg for å utvikle meg videre. Utover det vil det også ha en viss type effekt på lønna, innrømmer han.

Jakter poeng og WorldTour-lisens

Uno-X grov dypt i lomma da Alexander Kristoff ble hentet hjem fra Intermarché-Circus Wanty, men var denne gang nødt til å melde pass.
Foruten det økonomiske aspektet, har avveiningen også sportslig side. Slik poengsystemet innenfor sykkelsporten fungerer, er det nemlig verdifullt å gjøre det bra også i rittene som befinner seg på nivået under WorldTour.
Fredrik Dversnes fikk blant annet med seg 125 UCI-poeng hjem fra 1.1-rittet La Route Adélie de Vitré, og ytterligere 85 poeng for andreplass sammenlagt i Pays de la Loire Tour. Til sammenlikning vanket det 175 poeng til Kristoff for fjerdeplassen under Omloop Het Nieuwsblad, og kun skarve 20 poeng for etappeseier i Volta ao Algarve i februar.
Til vinneren av Tour de France deles det ut 1000 poeng. Det kan samtidig være verdt å merke seg at man for eksempel bare får 175 poeng for en 10.-plass, og 120 poeng for en etappeseier.
Foss har forståelse for strategien det norske ProTeamet har lagt seg på.
– De har lyst til å bli WorldTour, og da tror jeg det er rett taktikk å få for. Du har en del ritt ’i andrerekka’ og endagsritt, der det er mye poeng å hente. De mente nok ikke at det var den beste timinga for min del å gå til dem akkurat nå, og legge mye ressurser i det. Hovedmålet deres virker å være Tour de France, og å klatre opp til WorldTour. Det er mye strategi innenfor alle lag og det er en kabal som skal gå opp. Det er sånn det fungerer, sier Foss.

Paris-OL vil spille inn

Når det gjelder den videre prosessen med å finne en arbeidsgiver for 2024-sesongen og utover, er det ikke veldig mye nytt Foss kan komme med. Han forteller at han foreløpig ikke har tatt valget om han skal bli værende i Team Jumbo-Visma, eller om det går mot lagskifte.
Han bekrefter dog at det er solid pågang.
– Rett etter et VM-gull hører man ingen ting. Da var interessen liten, men å si at det ikke er stor interesse nå, vil være å lyve. Alle har i utgangspunktet lyst på en verdensmester, så det er ikke interessen det står på. Den er der. Så er det viktig å huske på at det er lang vei fra interesse og til et konkret bud, sier han.
– Hva må du tenke nøye over når du nå skal avgjøre din egen framtid?
– For det første må jeg vurdere om det er andre lag som kan gi meg flere muligheter enn laget jeg kjører for nå, og hva de tenker jeg kan bidra med. Det er viktig at det er lag med bra trivsel, og at jeg har god tillit til at jeg stoler på folkene der og at de kan gjøre meg til å bli en bedre rytter. Jeg skal ikke si at jeg begynner å spesialisere meg på tempo, men det begynner å likne på en arena der jeg virkelig kan få ut de gode resultatene. Ettersom det også er OL neste år, vil valget også basere seg litt på å konkurransedyktig utstyr inn i OL-sesongen. Det blir et veldig stort mål for meg. Det er mange sider ved å velge seg et lag og det gjør det også til en kompleks prosess, sier Foss.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Relatert
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame