Populære sporter
All sport
Vis alt

Tre av fire oppvokst i samme bakke: – Det var ikke perfekt

Tiril Haga

Publisert 13/02/2022 klokken 23:25 GMT+1

– Min teori er at de fleste beste snowboardkjørere kommer fra små steder, og ikke fra de beste parkene, mener snowboardlandslagets sportssjef Per Ivar Grimsrud.

Snowboardlandslaget under pressekonferanse i OL i Beijing.

Foto: NTB

Et lite skianlegg kalt Kirkerudbakken i Vøyenenga i Bærum kommune har blitt en oppfostringsplass for toppidrettsutøvere.
På snowboardlandslaget har tre av fire oppvokst i dette skianlegget, med sine fire heiser og seks nedfarter; Ståle Sandbech, Mons Røisland og Hanne Eilertsen.
– Jeg vet ikke helt hva som er så spesielt med den - det er jo en veldig liten bakke. Jeg tror det er på grunn av det gode miljøet der som gjør at man ville fortsette å kjøre, sier Eilertsen.
– Et godt miljø og en klubb med kule mennesker som engasjerer. Det skaper et sted du vil dra tilbake til, mener Røisland.

Glede foran talent

Sandbech, som nå er blitt den eldste på landslaget, har lenge blitt kalt for den store lokale helten i Kirkerudbakken.
– Man hadde ikke alt å kjøre på, og det var ikke perfekt. Man måtte være kreativ, finne løsninger og bygge egne hopp på snøkanon-kuler, sier Sandbech.
– Man kjørte hver eneste dag fra du var ferdig med leksene - til bakken stengte eller at du måtte hjem og legge deg, fortsetter den tidligere verdenseneren.
Sandbech mener at miljøet i Kirkerudbakken skapte et bra tankesett for snowboard med hovedfokus på lek og morro.
– Det var mye kjøring, og det var bare gøy. Alle som kjørte var, og ble, ganske gode i en naturlig progresjon - uten at det var noe press. Jeg tror alle fikk en veldig riktig instilling og glede inn mot snowboard som holder lengre enn bare talent, sier Sandbech.
Bærums skiklubb som holder til i Kirkerudbakken har med hele 11 utøvere til OL i Beijing- med blant annet freeski artistene Birk Ruud, Sandra Eie og Tormod Frostad.
Så du denne?(artikkelen fortsetter under)
picture

Kommentatorene mister det i spektakulært gulldrama: – Aldri sett maken!

– De beste kjørerne kommer fra små steder

– Min teori er at de fleste beste snowboardkjørere kommer fra små steder, og ikke fra de beste parkene, mener snowboardlandslagets sportssjef Per Ivar Grimsrud.
Grimsrud mener miljø også er viktig - sammen med hurtighet.
– Hvis du er rett ved en tekrok ved siden av et hopp så får du mange turer hver dag. Jeg vet ikke hvor mange turer Marcus (Kleveland) har hatt i tekroken på Dumbås opp igjennom karrieren, men det er mange - kontra med en lang heis for eksempel, fortsetter den tidligere landslagskjøreren.

– Vi har tykk hud

Sportssjefen mener og at det kan være et pluss å "vokse opp" i en dårligere park.
– Når parkene er dårligere enn dem du finner andre steder, så utvikler du deg en veldig god kjøreteknikk. Når du da kommer til bedre forhold så har du allerede en god teknikk og kan lett ta steget videre.
– Du kan egentlig se det på hele startfeltet her. Mark McMorris kommer fra et sted uten fjell, og Shaun White fra San Diego, fortsetter Grimsrud.
Saken fortsetter under videoen:
picture

Sandbech i sitt siste OL: – Var litt i tvil om jeg skulle delta

Røisland deler forsåvidt Grimsruds perspektiv.
– Det har vært kanskje det at vi er vant til å kjøre på is og sukkersnø i Kirkerudbakken - og når vi da kommer til noe annet så trives vi veldig godt. Vi er litt herda og har tykk hud, sier Røisland.
Mandag skal Røisland, Sandbech og Kleveland ut i Big Air kvalifiseringen kl. 06.30. Eilertsens kvalifisering starter allerede natt til søndag kl.03.00.
Så du denne?
picture

En legende takket av: – Snowboard har vært livet mitt

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame