Katastrofetabben med sitt bondetrekk til g3 i trekk 23 gjorde at nordmannen kunne avgjøre VM med 7,5 mot 3,5 poeng. Nepomnjasjtsjij har dermed ingen mulighet til å ta igjen Carlsen, og det blir derfor ikke nødvendig til å spille de tre siste oppsatte partiene.
En smilende Carlsen møtte pressen etter seieren.
– Det var sikkert mange måter å vinne på, men jeg valgte en så sikker som mulig vei, sa verdensmesteren til NRK.
Sjakk
Carlsen slo Nakamura etter armageddon – tidstabbe skapte forvirring
18/04/2020 PÅ 19:31
– Det er selvfølgelig veldig gøy. En lettelse å få det til. Gøy å gjøre det på en overbevisende måte enn de foregående gangene, la han til.
Russerens tvilsomme trekk var hans tredje store brøler i mesterskapet. Den første kom i det sjette partiet, og etter det klarte aldri «Nepo» å hevde seg igjen.
Magnus Carlsen ble verdensmester første gang i 2013 og har forsvart tittelen fire ganger etter den tid.
Han klarte ikke å rangere denne tittelen opp mot de andre.
– Det er vanskelig å si. I andre VM-er kunne det gått på denne måten om jeg hadde hatt litt klaff og vunnet et parti tidlig, men jeg ble ikke satt på så store prøver, erkjente han.
Jan Nepomnjasjtsjij valgte en italiensk åpning og tok tidlig en poengmessig ledelse, ifølge sjakkcomputerne. Etter åtte trekk var det 0,4 poeng fordel «Nepo», men bare to trekk senere var pilen helt nøytral på 0,0 før den igjen bikket litt over på russerens halvdel.
I det 14. trekket kastet Carlsen jakka.
Etter 20 trekk hadde Carlsen brukt 29 minutter mer tid enn opponenten. Pilen var igjen tilbake på stillingen 0-0, men så kom tabben som etter hvert ble avgjørende.
Carlsen er også regjerende verdensmester i lyn- og hurtigsjakk. Fredag kom beskjeden at årets VM i lyn- og hurtigsjakk skal spilles i Warszawa.
(©NTB)
Sjakk
Carlsen verdensmester i lynsjakk for tredje gang på rad: – Enorm lettelse
30/12/2019 PÅ 16:12
Sjakk
Magnus Carlsen er verdensmester i hurtigsjakk: – En lettelse
28/12/2019 PÅ 18:18