Etter 32 trekk var det avgjørende partiet over, men det hersket en stund forvirring om utfallet fordi spillerne var gitt feil tid på klokka. Arrangørtabben kastet en skygge over åpningsdagen.
– Morsom match, men veldig utilfredsstillende slutt da dommeren skrev en melding til meg midt i partiet om å avbryte mens jeg tenkte på neste trekk. Ikke at det endrer utfallet, men likevel ..., tvitret Nakamura etter partiet.
Sjakk
Carlsen verdensmester i lynsjakk for tredje gang på rad: – Enorm lettelse
30/12/2019 PÅ 16:12
Chess24.com gikk ut av sending uten de lovede intervjuene, men i kveldssendingen med analyse av partiene ble det opplyst at spillerne hadde korrekt tid, men at det ble vist feil for TV-seerne.
Carlsen ledet 2-1 før det siste ordinære hurtigsjakkpartiet og trengte bare remis for å berge seier og 3 poeng i første runde av Magnus Carlsen Invitational. Han lå an til seier etter en god start med svarte brikker, men gjorde så flere store feil. Da haglet det med banneord og risting på hodet fra nordmannen.
– Det er skandaløst dårlig spill av Magnus, sa TV 2s ekspertkommentator Jon Ludwig Hammer etter feiltrekket.
Nakamura utnyttet feilen, vant partiet og utlignet til 2-2. Carlsen vant to ganger med hvite brikker, men tapte begge partiene med svart i hurtigsjakkturneringen. Dermed endte det med armageddon.
Der har hvit fem minutter på klokka, svart fire, men svart vinner ved remis. Carlsen vant loddtrekningen og valgte svart. Nakamura kom tidlig under på brettet og havnet også raskt i tidsnød, som for TV-seerne så enda verre ut enn den var fordi starttidene var byttet om.

Vant annenhver gang

Carlsen, ranket som nummer en i verden, brukte omtrent 40 minutter på å vinne åpningspartiet med hvite brikker. Nakamura ga opp etter 67 trekk.
I neste parti fikk Carlsen store problemer. Etter bare 38 trekk var det over da Nakamura satte nordmannen sjakk matt.
– Nå spiller Nakamura fantastiske trekk med stor hurtighet, sa Hammer underveis i det partiet.
Carlsen slo tilbake og vant det tredje partiet. Det var over etter 56 trekk, etter at det lenge så ut til å ende med remis.
Det spilles fire partier hurtigsjakk med 15 minutters betenkningstid (pluss 10 sekunder per trekk) i hver duell. Totalvinneren etter fire partier mottar tre poeng. I begynnelsen avvikles det to dueller hver dag. Det er åtte deltakere i turneringen.

Ding vant

I lørdagens andre duell vant Ding Liren 2,5-1,5 over Alireza Firouzja. Ding fikk dermed 3 poeng, mens Carlsen etter seier i armageddon måtte nøye seg med 2.
Carlsen har fått store stjerner med i turneringen. Anish Giri, Maxime Vachier-Lagrave, Fabiano Caruana og Jan Nepomnjasjtsjij er deltakerne som skal i aksjon først søndag.
Carlsen møter Firouzja mandag, Caruana onsdag, Vachier-Lagrave fredag, Giri 26. april, Nepomnjasjtsjij 28. april og Ding 30. april.
De fire beste etter grunnspillet går til semifinale. Det er drøyt 2,55 millioner kroner i potten i turneringen. Vinneren stikker av med rundt 700.000 kroner. Turneringen avsluttes 3. mai.
(©NTB)
Sjakk
Magnus Carlsen er verdensmester i hurtigsjakk: – En lettelse
28/12/2019 PÅ 18:18
Sjakk
Magnus Carlsen med seier og remis i Moskva
26/12/2019 PÅ 15:11