Magnus Carlsen ble først dømt til tap mot Jernesto Inarkijev i lynsjakk-VM, men får fortsette partiet og tar trolig seieren ettersom han ikke gjorde noe galt.
Den merkelige episoden fant sted i åpningspartiet i lynsjakk-VM i Saudi-Arabia.
Carlsens motstander overså at han var plassert i sjakk og gjorde slik sett et «ulovlig» trekk da han samtidig forsøkte å sette nordmannen i sjakk.
Sjakk
Carlsen slo Nakamura etter armageddon – tidstabbe skapte forvirring
18/04/2020 PÅ 19:31
Carlsen fulgte opp med å flytte sin kongebrikke framfor å innkreve seieren. Det oppfattet brettdommeren som et regelbrudd, og dermed tilkjente han Inarkijev seieren.
Carlsen-leiren protesterte umiddelbart, og den norske sjakkstjernen ble hørt.
Turneringens hoveddommer Takis Nikolopoulos forklarte situasjonen på følgende måte overfor NRK:
– Svart spiller (Inarkijev) gjorde et ulovlig trekk, men Magnus krevde ikke seier, han flyttet kongen. Dommeren mente at Magnus hadde gjort noe ulovlig. Det hadde han ikke.
– I dette tilfellet må vi fortsette kampen der den stoppet før svart spillers ulovlige trekk, la Nikolopoulos til.
Etter avgjørelsen nektet Inarkijev å spille partiet ferdig, og han valgte å legge inn en formell protest. Den kan ikke behandles før annet parti i lynsjakk-VM er i gang, og enn så lenge blir Carlsen stående med seier i partiet.
Nordmannen hadde også en overlegen stilling på brettet før partiet ble avbrutt.
Totalt skal det spilles elleve partier på lynsjakk-VMs første dag.
(©NTB)
Sjakk
Carlsen verdensmester i lynsjakk for tredje gang på rad: – Enorm lettelse
30/12/2019 PÅ 16:12
Sjakk
Magnus Carlsen er verdensmester i hurtigsjakk: – En lettelse
28/12/2019 PÅ 18:18